Парламент Швейцарії підтримав одностатеві шлюби і доступ лесбійських пар до донорської сперми

Парламент Швейцарії підтримав одностатеві шлюби і доступ лесбійських пар до донорської сперми

Парламент Швейцарії підтримав одностатеві шлюби і доступ лесбійських пар до донорської сперми
. Facebook

Парламент Швейцарії підтримав ініціативу "Шлюбу для всіх", за якою одностатевим парам дозволяється одружуватися на території країни. Крім того, парламент дозволив лесбійським парам заводити дітей, надавши їм доступ до донорської сперми.

Як пише The Local, пропозицію підтримали 132 депутати з Національної ради, яка всього налічує 200 членів. Водночас проти проголосували 52 і утрималися 13. Загалом проти виступила права Швейцарська народна партія, інші основні партії підтримали законопроєкт.

Раніше ініціативу пропонували розділити на дві і голосувати за них окремо, оскільки закон передбачає, що донор сперми буде вважатися батьком дитини. Тепер пропозиція надійде до Федеральної ради, де, в разі затвердження, вона буде винесена на референдум.

Міністерка юстиції Швейцарії Карін Келлер-Зуттер висловилася на підтримку пропозиції, заявивши, що "закон слід переглядати поетапно, а одностатеві шлюби вводити якомога швидше".

Одностатеві шлюби наразі є незаконними у Швейцарії. Існує варіант "зареєстрованого партнерства", який дозволяє одностатевим парам користуватися багатьма тими ж правами та обов'язками (зокрема подання спільної податкової декларації), як і подружні пари. Водночас їм поки не дозволяється всиновлення з дитячих будинків або штучне запліднення, хоча дозволяється усиновлення дитини свого партнера.

Крім того, на відміну від шлюбу, перебування в зареєстрованому товаристві не дає іноземному партнеру громадянина Швейцарії можливості полегшеного процесу отримання швейцарського громадянства.

За результатами голосування Національної ради вже відбувся референдум у лютому, який криміналізував гомофобію.

Читайте також: "Що робити, якщо ви дізналися, що ваша дитина — гей або лесбійка. Поради психолога"

Що відомо

  • 40% представників ЛГБТ-спільноти зазнали цькувань на території Європейського Союзу через сексуальну орієнтацію протягом року.
  • Україна посіла 36 місце за рівнем забезпечення прав сексуальних меншин у Європі.
  • Посольства США, Великої Британії, країн-членів ЄС та інших країн закликали Україну продовжувати захищати права лесбійок, геїв, бісексуалів, трансгендерів, людей-квір.
  • Анімаційна студія Pixar випустила короткометражний мультфільм Out, головний герой якого є представником ЛГБТ-спільноти.
  • Коста-Рика стала першою державою Центральної Америки, яка легалізувала одностатеві шлюби.
На початок