Протести у США: демонстранти проголосили автономію частини Сіетла

Протести у США: демонстранти проголосили автономію частини Сіетла

Протести у США: демонстранти проголосили автономію частини Сіетла
.

У США сотні мітингарів захопили кілька кварталів Сіетла і перетворили його на "Автономну зону Капітолійського пагорба" на тлі протестів, що тривають у США через смерть від рук поліції чорношкірого Джорджа Флойда.

Учасники протесту взяли під контроль кілька кварталів Сіетла та частину парку в районі Капітолійського пагорба після того, як поліція покинула цю частину міста після зіткнень між протестувальниками і правоохоронними органами.

У цьому місці панує атмосфера протесту та вуличної ярмарки, повідомляє The Guardian. Тут є невеликий сад, медпункт, місце для куріння і "зона без поліцейських", де люди можуть безкоштовно отримати необхідні речі та продукти харчування. Крім того, тут розташований своєрідний вівтар, заповнений свічками, квітами і зображеннями Джорджа Флойда та інших людей, вбитих поліцією.

Протягом кількох днів у районі влаштовували виступи, концерти і кіновечори, зокрема, продемонструвавши документальний фільм про расову нерівність і систему правосуддя.

Протестувальники характеризують зону як безпечне і спокійне місце, де переважна більшість людей носять маски, щоб захистити один одного від коронавірусу, запропонувати допомогу чи необхідні речі.

Президент США Дональд Трамп у своєму Twitter назвав демонстрантів "внутрішніми терористами", що "захопили Сіетл і якими, звичайно ж, керують радикальні ліві демократи". Також він звернувся до мера Сіетла Дженні Дуркан та губернатора Вашингтона Джея Інслі, закликавши повернути місто під контроль та зупинити "цих потворних анархістів".

У відповідь Інслі звинуватив Трампа у невмінні керувати країною.

"Людина, яка абсолютно нездатна керувати, повинна залишатися за межами справ штату Вашингтон", - написав губернатор у своєму Twitter.

Що відомо

  • У США поховали Джорджа Флойда, через загибель якого у країні понад два тижні не вщухають акції протесту. Попрощатися з Флойдом до церкви прийшли понад 6 тисяч людей.
  • Джордж Флойд загинув 25 травня. Під час арешту із застосуванням сили поліцейський душив затриманого коліном. Флойд просив не вбивати його та говорив, що не може дихати.
  • Правоохоронців викликав продавець магазину, який підозрював, що темношкірий американець розрахувався з ним підробленою 20-доларовою банкнотою.
  • У поліції стверджували, що Флойд чинив спротив при затриманні та перебував у стані сп'яніння, а його смерть стала "результатом нещасного випадку".
  • На оприлюднених записах з камер спостереження поруч із магазином помітно, що Флойд поводився спокійно та дозволив поліцейським надягнути на нього кайданки і відвести до поліцейської автівки.
  • Колишньому офіцеру поліції Дереку Шовіну, через дії якого під час арешту загинув Флойд, перекваліфікували звинувачення із ненавмисного заподіяння смерті на вбивство другого ступеня. Інших офіцерів звинуватили у посібництві та підбурюванні до вбивства другого ступеня.
  • У США з 26 травня тривають протести через вбивство темношкірого американця Джорджа Флойда поліцейським Дереком Шовіном. У поліції стверджували, що Флойд чинив спротив при затриманні та перебував у стані сп'яніння, а його смерть стала "результатом нещасного випадку". У столиці Вашингтоні, Нью-Йорку, Атланті, Філадельфії, Чикаго, Лос-Анджелесі, Сан-Франциско, Сіетлі, Бостоні й Маямі відбулися мирні акції протесту проти расизму та свавілля поліції.
  • Також на вулиці німецьких та французьких міст вийшли кілька тисяч протестувальників.
  • Протести почасти супроводжуються заворушеннями, підпалами та протистоянням з поліцією, на що правоохоронці відповіли застосуванням сльозогінного газу та гумових куль. Окрім того, у Вашингтоні запровадили комендантську годину, однак протести набирають обертів. У цих заворушеннях президент США Дональд Трамп звинуватив "радикальних лівих анархістів".
  • 3 червня генеральна прокуратура штату Міннесота висунула звинувачення усім чотирьом офіцерам поліції, які 25 травня брали участь у затриманні загиблого темношкірого американця Джорджа Флойда.
  • Підозрюваному у вбивстві Флойда призначили заставу в розмірі 1,25 мільйона доларів.
  • У США заарештували лідера Ку-клукс-клану, який 7 червня в'їхав на машині у натовп активістів руху Black Lives Matters в окрузі Хенріко штату Вірджинія.

На початок