Блінкен і Лавров вперше зустрілись від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну

Блінкен і Лавров вперше зустрілись від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну

Оновлено
Блінкен і Лавров
. Держсекретар США Ентоні Блінкен і глава МЗС РФ Сергій Лавров на саміті G20 в Індії, 2 березня 2023 рік. Фото: АР

Державний секретар США Ентоні Блінкен вперше від початку повномасштабної війни РФ проти України зустрівся зі своїм російським колегою, міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим на полях G20 у Нью-Делі.

Про це повідомляє CNN з посиланням на офіційного представника Держдепартаменту, який подорожував із Блінкеном.

Блінкен і Лавров розмовляли приблизно 10 хвилин. Держсекретар США закликав Росію поновити участь у Договорі про скорочення стратегічних наступальних озброєнь.

"Я закликав Росію скасувати своє безвідповідальне рішення і повернутися до виконання нового СНО (Договору про скорочення стратегічних наступальних озброєнь - ред.), який накладає обмеження на ядерні арсенали Сполучених Штатів і Російської Федерації, що піддаються перевірці. Дотримання цього договору — в інтересах обох наших країн. Це також те, чого люди в усьому світі очікують від нас, як від ядерних держав", — сказав Блінкен на прес-конференції у Нью-Делі.

За його словами, він заявив Лаврову, що США будуть готові взаємодіяти з Росією в питаннях контролю над стратегічними ядерними озброєннями "незалежно від того, що ще відбувається в світі і в наших відносинах", посилаючись на історичну роботу, яку США провели з колишнім Радянським Союзом в цьому питанні в розпал холодної війни.

Читайте також: Що означає призупинення Росією участі у договорі про скорочення стратегічних наступальних озброєнь. Пояснює експерт

Також держсекретар під час розмови з Лавровим наголосив на підтримці України з боку США. Крім того, Ентоні Блінкен наголосив на звільненні Пола Уілана, якого Росія звинуватила у шпигунстві на користь США та у 2020 році засудила до 16 років в'язниці.

Помічник Блінкена сказав CNN, що ця зустріч була незапланованою і що держсекретар сам підійшов до Лаврова у кулуарах зустрічі міністрів закордонних справ G20.

1 березня, в індійському Делі розпочався дводенний саміт міністрів закордонних справ країни Групи двадцяти (G20), в якому беруть участь, зокрема, державний секретар США Ентоні Блінкен, міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров і голова МЗС Китаю Цінь Ган.

28 лютого Президент РФ Володимир Путін підписав закон щодо призупинення участі РФ у Договорі про скорочення стратегічних наступальних озброєнь.

Читайте також

Припиніть цю війну: Бербок до Лаврова на саміті G20

Польща претендує на місце РФ у G20

Виключення Росії з G20 є малоймовірним — дипломат

На початок