Майже рік в дитсадку живуть переселенці, які евакуювались на Хмельниччину

Майже рік в дитсадку живуть переселенці, які евакуювались на Хмельниччину

Майже рік в дитсадку живуть переселенці, які евакуювались на Хмельниччину
. Фото: Суспільне Хмельницький

З квітня 2022 року дитячий садочок "Сонечко", що у селі Томашівка на Хмельниччині, працює, як гуртожиток для вимушених переселенців. Новодунаєвецька селищна рада провела реконструкцію водогону. Благодійний фонд "Рокада" забезпечив новою побутовою технікою, ліжками, постільною білизною. У закладі одночасно може перебувати до 70 осіб.

Як живуть переселенці та яка подальша доля дитсадка — читайте у матеріалі.

Внутрішні переселенці з Донецької, Луганської та Херсонської областей знайшли тимчасовий прихисток на Хмельниччині. Людей прихистив Томашівський дитячий садочок "Сонечко" Новодунаєвецької територіальної громади, розповідає завідувачка закладу Неоніла Гура: "Раніше тут був Томашівський навчальний заклад "Сонечко", який відвідували діти дошкільного віку, і перший клас навчався в нас, а тепер у нас гуртожиток для переселенців, де ми зараз і працюємо. Працюємо з людьми з квітня. Вже з ними згуртувалися, як своя сім’я".

Олександр Волосецький евакуювався на Хмельниччину зі Слов'янська.
Олександр Волосецький евакуювався на Хмельниччину зі Слов'янська. Фото: Суспільне Хмельницький

Олександр Волосецький, мешканець Слов’янська, каже, покинув рідний дім через воєнні дії. Чоловік живе на Хмельниччині 11 місяців. Він був одним із перших, хто оселився у дитсадку.

"Я приїхав вже давненько, дев'ятого квітня. Приїхав я зі Слов’янська Донецької області. Поруч Бахмут, поруч Краматорськ — мій рідний Краматорськ. Село маленьке, люди дуже добрі. Допомагають тим, чим можуть. Ось у нас той самий староста — він молодий. Знаєте, як мати приймає дітей рідних, так, мабуть, і він нас прийняв. Піклується про нас", — розповів Олександр.

Заклад може прийняти до 70 осіб.
Заклад може прийняти до 70 осіб. Фото: Суспільне Хмельницький

За словами старости Сергія Коляновського, заклад може прийняти до 70 осіб. Наразі — проживає 55 вимушених переселенців, з них 18 дітей різного віку від 2 до 15 років. Діти-переселенці шкільного віку навчаються у сільській школі.

"З Херсона Софійка. 29 листопада вони приїхали. Вона наш позитивчик. Її тато пішов контракт підписав нещодавно й пішов на війну", — говорить Сергій Коляновський.

Облаштувати дитячий садочок допомагали усі селяни й волонтери.
Облаштувати дитячий садочок допомагали усі селяни й волонтери. Фото: Суспільне Хмельницький

Староста розповів, що весь цей час мешканці сільської громади активно допомагають переселенцям та морально підтримують їх.

"Село дуже потужно відгукнулося. Тут був дитячий садочок, ліжечка були дитячі. Зробили оголошення й люди приносили все, що могли: і постільну білизну, ліжка ми їздили по селу збирали. Силами Новодунаєвецької селищної ради тут було зроблена реконструкція водогону. Встановлено бойлери. "Рокада" надали пральні машинки, холодильники, нові плити на кухню. Допомагають всі, хто чим може. Нас об’єднала одна біда на всіх", — сказав Сергій.

В обід людей годують безплатно, говорить Олександр з Костянтинівки. Решта — можна готувати самому на кухні. Продукти привозять волонтери чи купують в магазині.

"Годують нас один раз на день — в обід. Порції гарні, вистачає. Можна навіть розділити: одну частину з’їсти в обід, а другу залишити на вечір", — розповів Олександр.

Один раз на день переселенців годують безплатно.
Один раз на день переселенців годують безплатно. Фото: Суспільне Хмельницький

Томашівським дитячим садочком, який прихистив переселенців, зацікавилась Міжнародна асоціація соціальних працівників Європи, розповідає голова Кам’янець- Подільської районної ради Михайло Сімашкевич.

"Коли вони приїхали сюди, оглянули це приміщення, вирішили поставити питання про грантові кошти, для реконструкції даного закладу. На сьогодні грант успішно виконано. Близько ста тисяч євро виділяється безпосередньо на цей заклад, з такою умовою, що потім, по закінченню війни, це приміщення буде використовуватися теж під соціальні програми. Цей фонд готовий фінансувати в подальшому роботу цього закладу", — розповів Михайло Сімашкевич.

Авторка: Наталія Паляниця.

Читайте також

  • Хмельничанка вимагає, аби їй відновили пошкодження у квартирі
  • Громада Кам'янця-Подільського отримає грант у 1.8 мільйони гривень

Слідкуйте за новинами Суспільне Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube та Instagram.

На початок