Перемогли у хакатоні НАТО: програмісти зі Львова розповіли про розробки

Перемогли у хакатоні НАТО: програмісти зі Львова розповіли про розробки

Перемогли у хакатоні НАТО: програмісти зі Львова розповіли про розробки
. Фото надали учасники команди

Інженери львівської ІТ-компанії взяли участь в оборонному хакатоні НАТО у Варшаві. Це захід, де спеціалісти в галузі розробки спільно працюють над розв’язанням проблеми. Команда-переможець створювала аналітичну платформу. Інша — яка пройшла у фінал, працювала над додатком. Про те, як це було, дізнавалося Суспільне.

З львівської компанії до хакатону доєднались 8 людей. Вони поділились на дві команди. Команда-переможець працювала над платформою, яка аналізує зібрану інформацію НАТО.

"Я був в команді, яка брала участь в розробці рішення для основного завдання хакатону. Воно полягало в тому, щоби зробити платформу, яка візуалізує набір даних, які має НАТО. Платформу, яка покаже, де є проблеми, де покращення і навіть зробити якісь передбачення чи пропозиції. Ми мали на це чотири доби. Як їхав, я не знав, що ми переможемо, адже була важка конкуренція, трішки навіть розплакався", — каже інженер з обробки даних Андрій Якимець.

Нагорода, яку отримала команда зі Львова
Нагорода, яку отримала команда зі Львова. Фото надали учасники команди

Інша команда працювала над прототипом, який перевіряє інформацію. Зі своєю розробкою вони пройшли у фінал.

"На вхід іде якийсь пост у Twitter, а на виході система каже, що він з певною ймовірністю 80% містить дезінформацію. Можна аналізувати сам текст, можливо, цей текст вже схожий на інші подібні тексти в минулому. Далі лінгвістичний аналіз може показати певні патерни пропаганди, там є наукове підґрунтя", — каже архітектор програмного забезпечення Олександр Берченко.

Розробки інженерів використовуватимуть в майбутньому.

"Наступним етапом ми маємо відвідати наступну сесію CWIX-івенту. Цей захід буде в Норвегії і ми там будемо більш широко презентувати наше рішення", — каже фахівець з аналізу даних Анатолій Носуліч.

Анатолій Носуліч
Анатолій Носуліч. Суспільне Львів

Програмісти розповідають, розробки створили легко, оскільки вони вже мають досвід в оборонній сфері. Команда співпрацює з Міноборони України на волонтерських засадах і допомагає Збройним Силам.

"Які дані ми можемо аналізувати? Ми можемо аналізувати тексти, ми можемо аналізувати відео з камер, певні метадані і якісь характеристики чогось: мережі, "старлінків", WI-FI. Можуть бути всякі дані, але, базуючись на тому, ми будуємо певні рішення для того, щоб агрегувати дані і витягнути певні патерни", — каже фахівець з аналізу даних Дмитро Зікрач.

Дмитро Зікрач
Дмитро Зікрач. Суспільне Львів

Про всі деталі роботи волонтери зможуть розповісти вже після перемоги.

Читайте також

У Львові створили чатбот для допомоги переселенцям

Українські програмісти випустили онлайн-гру для допомоги у війні з Росією

На початок