До програми комплексного відновлення Миколаєва подали 12 пропозицій

До програми комплексного відновлення Миколаєва подали 12 пропозицій

До програми комплексного відновлення Миколаєва подали 12 пропозицій
. Фото: Назарій Рубаняк/Суспільне Миколаїв

У Миколаєві до програми комплексного відновлення міської територіальної громади станом на 1 березня 2023 року подано 12 пропозицій. Над їхнім розглядом працюватиме робоча група з 17 людей. Рішення щодо повного чи часткового включення або невключення конкретних ініціатив від містян в майбутній документ буде вирішуватися більшістю голосів.

Про це кореспондентам Суспільного розповів директор департаменту архітектури та містобудування Миколаївської міської ради Андрій Цимбал.

Від громадських організацій станом на 1 березня надішло десять пропозицій по відновленню Миколаєва, ще дві — від приватних осіб.

"Вони настільки різні: від створення муніципального закладу, комунального, який буде займатися річковими перевезеннями, до вирішення питань забезпечення міста належним теплом", — говорить заступник директора департаменту архітектури та містобудування Євген Поляков.

За словами Євгена Полякова, гроші на відновлення міста залучатимуться з міського та державного бюджетів, також — з донорської допомоги. Щоб повноцінно реалізувати великі проєкти, знадобиться близько п'яти років.

Голова експертно-громадської ради виконкому міської ради Артем Ващиленко запропонував в рамках програми комплексного відновлення міста "Концепцію розвитку річок та маломірного судноплавства у місті Миколаєві", яка була прийнята міськрадою 27 січня 2022 року.

"Одним із проєктів стало створення муніципальної маріни саме тут на залишках колишньої спортивної бази 61-го заводу. Після цього це була спортивна школа "Комунар". Сьогодні на миколаївському узбережжі в різному стані багато приватних споруд зруйновані. Існує більше десятка таких пунктів причалювань. Тобто передбачається, що їх буде втричі більше. Це вимірюється, скажімо так, декілька сотень тисяч доларів на один об'єкт", — розповів Артем Ващиленко.

До програми комплексного відновлення Миколаєва подали 12 пропозицій
Тут Артем Ващиленко пропонує облаштувати муніципальну маріну. Фото: Назарій Рубаняк/Суспільне Миколаїв

Представник громадської організації "Народний рух" Юрій Діденко у своєму проєкті пропонує "законсервувати" будівлю обласної ради, як нагадування для наступних поколінь про злочини Російської Федерації проти людства, якщо компетентні люди підтвердять, що це безпечно.

"Залишити як пам'ятник, і "щеплення від руського міру". Це, я думаю, буде не тільки для миколаївців "щеплення", але й для всього світу. Щоб вони бачили, що таке Росія, як вона вбивала українців", — говорить чоловік.

До програми комплексного відновлення Миколаєва подали 12 пропозицій
Юрій Діденко. Фото: Назарій Рубаняк/Суспільне Миколаїв

Після того, як будуть зібрані всі проєкти, робоча група розгляне їх і включить або вмотивовано відмовить у включенні даних пропозицій. Прийом заявок триває до шостого березня.

Далі містяни зможуть вносити свої ініціативи вже до наявного проєкту. Термін розробки документа законодавством не обмежений в часі. Проте після його прийняття буде відведено 20 календарних днів на внесення правок та передачу на реалізацію.

За словами Євгена Полякова, орієнтовний дедлайн, який для себе встановили представники робочої групи – літо 2023 року.

Що відомо

  • Робоча група під час розробки програми відновлення використає матеріали, отримані в рамках проєкту з розроблення генерального плану міста Миколаєва UN4Mykolaiv (за координації Європейської економічної комісії ООН та за участю міжнародної архітектурної компанії OneWorks), а також матеріали, отримані в рамках проєкту співпраці Антикорупційної ініціативи ЄС та  Київської школи економіки.
  • З 14 лютого — протягом 20 календарних днів, після оприлюднення рішення на офіційному вебсайті міської ради, містяни можуть подавати пропозиції щодо відновлення громади, як в паперовому вигляді, так і в електронному.

Пропозиції необхідно надсилати:

  • від юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців на електронну адресу [email protected] або за адресою: Миколаїв, проспект Богоявленський, 1 (канцелярія);
  • від  фізичних осіб на електронну адресу [email protected] або за адресою:  Миколаїв, проспект Богоявленський, 1 (відділ звернень громадян).

Читайте також

"Миколаївелектротранс" показав оновлені трамвай та тролейбус

На Миколаївщині зменшилася кількість безробітних

У Миколаєві СБУ затримала чоловіка, якого підозрюють у співпраці з ФСБ Росії

Слідкуйте за новинами Суспільного Миколаїв у Telegram, Viber, YouTube, Facebook та Instagram.

На початок