У Херсоні до річниці трагедії у Бузковому сквері встановили пам'ятний знак

У Херсоні до річниці трагедії у Бузковому сквері встановили пам'ятний знак

Ексклюзивно
У Херсоні до річниці трагедії у Бузковому сквері встановили пам'ятний знак
. Фото: Суспільне Херсон

У Херсоні у Бузковому сквері встановили пам'ятний знак до річниці трагедії. 1 березня в обласному центрі йшли бої. Загін тероборони відправили на захист міста, озброївши людей автоматами та коктейлями Молотова. Вони виступили проти важкої бронетехніки й не вистояли. Російські військові у Бузковому сквері, за даними прокуратури, вбили 24 людини.

Бузковий сквер. Один із напрямків, звідки заходила російська армія у місто. Місце, де загинули учасники територіальної оборони.

У Херсоні до річниці трагедії у Бузковому сквері встановили пам'ятний знак
Вшанувати загиблих бійців тероборони прийшли побратими, рідні, друзі та представники влади, 1 березня 2023 р.Фото: Суспільне Херсон

Вшанувати пам‘ять загиблих прийшли херсонки Олена Лебідь та Галина Морозова. Вони живуть поряд зі сквером. Говорять, того що тут відбувалось не бачили, але добре чули. Побачили вже наступного дня.

За словами жінок, загиблі лежали на землі і до них не дозволяли підходити. А також було страшно, адже скрізь були російські військові.

У Херсоні до річниці трагедії у Бузковому сквері встановили пам'ятний знак
Пам'ятний знак спорудили побратими 124 бригади ТРО та добровольче формування "Феміда", 1 березня 2023 р. Фото: Суспільне Херсон

На 1 березня у місті з усіх структур залишилися два батальйони херсонської бригади — 122 і 124, які боронили місто на п’ятьох напрямках. Скільки загинуло у Бузковому сквері точної цифри немає, розказує начальник служби зв'язків з громадськістю військової частини 7053 Олександр Федюнін. Тривають слідчі дії.

"Того дня тут був запеклий бій, тому визначити точну кількість, мабуть, нереально. Тому зараз і проводяться слідчі дії. У територіальної оборони була лише стрілкова зброя, а у них техніка. Коли пішли втрати, була команда відступити і перейти в режим партизанського руху", — говорить Федюнін.

У Херсоні до річниці трагедії у Бузковому сквері встановили пам'ятний знак
На кожному дереві, де знайшли тіла розстріляних росіянами тероборонівців пов"язали рушник, 1 березня 2023 р. Фото: Суспільне Херсон

За словами учасника тероборони Костянтина Козака, була поставлена задача — вийти до заправки і тримати оборону.

"Якби ми дійшли, то в кінці і нас би перестріляли. Просто випадково, командир побачив і сказав, що йдуть один в цивільному і троє озброєних, а далі 20-30 військових і Тигри. Але Тигри не могли переїхати, бо хлопці місцеві з самооборони завалили дерево. Росіяни його обрубали і заїхали другою стороною", — розказує чоловік.

У Херсоні до річниці трагедії у Бузковому сквері встановили пам'ятний знак
На честь кожного загиблого у Бузковому сквері запалили свічки та поклали квіти до пам'ятного знаку, 1 березня 2023 р. Фото: Суспільне Херсон

Тероборонівці тримали бій того дня і на Білозерській площі. Вшанувати пам’ять загиблих побратимів сюди приїхали учасники херсонської територіальної оборони. Костянтин Козак брав участь у бою на цій площі, його син — у Бузковому сквері. Каже бій тривав близько двох годин і був нерівним.

"Йшов бій, нам дали команду відходити. Коли ми доходили до Бузкового парка, я подивився у бінокль і побачив солдата з автоматом, який показував на пов'язку: ТРО. Саша Кириченко, вів його Андрюша, місцевий хлопчик, вів його і автомат ніс, бо був поранений у голову, руку й ногу. Ми його підібрали і сказав: Бузковий парк розбитий", — пригадує учасник ТРО.

У Бузковому сквері ще під час окупації херсонці створили народний меморіал. Місцеві майже щодня приносили туди квіти. Бійців територіальної оборони, які загинули 1 березня поховали на цвинтарі селища Геологів. Деякі вже перепоховані, дехто залишається невпізнаним.

Що відомо

  • 1 березня в боях за Херсон загинули тероборонівці, які практично без зброї і невеликою кількістю намагалися захистити місто від вторгнення російських військ. Їх тіла знайшли в бузковому гаю і мікрорайоні Шуменський. Відео розстріляних хлопців у мережі виклав журналіст-колаборант, якому повідомлено підозру у держзраді.
  • Слідчі та представники криміналістичної лабораторії разом із групою спеціалістів вибухотехнічної служби, одним з перших місць у Херсоні, відвідали "Бузковий сквер" по вулиці Нафтовиків.
  • Учасники тероборони Херсона, які на початку повномасштабного вторгнення РФ захищали місто та родини загиблих у Бузковому сквері, намагаються отримати довідки про участь в боях.

Читайте також

Бої у Бузковому сквері і на Білозерській площі: невідома історія оборони Херсона

За Херсон до останнього. Історія подвигу та загибелі оборонців Бузкового парку

Обстріли Херсона, Комишан, Зеленівки. Загиблі та поранені люди. 371 день війни: хроніка подій в Херсонській області

Читайте нас у Telegram: Суспільне Херсон

Підписуйтесь на Суспільне Херсон у Viber

На початок