З початку вторгнення РФ захищали Херсон, тепер намагаються отримати довідки про участь в боях

З початку вторгнення РФ захищали Херсон, тепер намагаються отримати довідки про участь в боях

Ексклюзивно
З початку вторгнення РФ захищали Херсон, тепер намагаються отримати довідки про участь в боях
. Фото: Суспільне Херсон

Учасники тероборони Херсона, які на початку повномасштабного вторгнення РФ захищали місто та родини загиблих у Бузковому сквері, намагаються отримати довідки про участь в боях. Своїми історіями вони поділились із кореспондентами Суспільного.

Костянтин Козак – майор у відставці. Разом із сином був у теробороні Херсона. У перші дні повномасштабного вторгнення чоловік брав участь у бою на Білозерській площі, його син — у Бузковому сквері.

"124 батальйон зібрався 24 лютого, а потім 25 — був розпущений і вже 26 лютого ми зібралися знов в Херсоні. Базувалися в спортивній школі, колишній школі-інтернаті. Зброї не вистачало, у нас було всього 120 автоматів, нас зібралося десь 300 людей і нас розпустили. Залишилося 120 — за кількістю автоматів. Це були бійці, які пройшли АТО/ ООС та Афганістан", — говорить чоловік.

За словами учасника Херсонської тероборони Костянтина Козака, ніяких виплат і документів учасники тих подій не отримали.

"Там поховані три людини, так вони досі ще лежать. Військова частина ні одного чоловіка з військовими почестями не поховали. Не провезли жодного солдата, як героя, вдома не поховали. Ховають самі батьки. Вивозять і тихенько ховають", — каже чоловік.

Син Оксани Олексій був бійцем територіальної оборони і загинув 1 березня у Бузковому сквері. Жінка говорить, до повномасштабного вторгнення її син понад три роки служив на контракті у Збройних силах, був учасником АТО. Документи загиблого загубили.

"Йому автобусом оптику і бронежилет передавала. У нього все це було. Він же учасник АТО. Син казав, щоб я не переживала, що він залишиться в Херсоні. Його Нововолинська бригада. Казав, що він, командир БМП. Казав, щоб я не дзвонила. Він сам дзвонив. А потім мені подзвонили, вранці, і я бачила відео, як через Комишани йшли російські війська, заходили на Шуменський", — розказує жінка.

Жителя села Благовіщенське Миколу мобілізували 26 лютого від Білозерського військкомату.

За словами учасника Херсонської оборони Миколи Цілько, 28 лютого, коли місто було в оточені зібрали першу і другу роти.

"Командир Кузьменко сказав, що місто в оточені і хто бажає, може скласти зброю і йти додому. З наших людей ніхто зброю не склав і додому не пішов. 1 березня вже була команда до бою", — розповів Микола Цілько.

Учасники подій оборони Херсона у перші дні повномасштабного вторгнення не отримали довідки про участь у бою, родини загиблих — компенсацію від держави. Тому звернулися до Президента України та до військової прокуратури, розповів Микола Цілько.

За словами юриста Костянтина Капошиліна, уразі призову на військову службу під час загальної мобілізації, військовозобов’язаному мають видати документ, який доводить належність до служби і дає право на отримання виплат.

"Проблему, коли особи мобілізувалися після 24 лютого 2022 року і у військкоматі не було об’єктивної можливості виносити всі накази і належним чином формувати документацію, зараз потрібно вирішувати у судовому порядку в адміністративному суді, подавати позови", — каже юрист.

Херсонська спеціалізована прокуратура у військовій та оборонній сфері направила матеріали звернення з листом до управління територіальної оборони, повідомив Суспільному керівник Руслан Циганков.

"Можливо є документи, що можуть безпосередньо підтвердити участь у бойових діях, проходження військової служби. Після цього, якщо відповідне управління не зможе надати оригінали наказів про призначення та надасть можливість цим людям надати відповідного статусу військовослужбовців та учасників бойових дій", — сказав Циганков.

Руслан Циганков говорить, якщо документи були знищені, то робили це для того, щоб списки та особові справи не потрапили до російських військових. Порядок відновлення особових справ та інших документів існує.

Читайте також

"Бузковий парк" у Херсоні — одне з місць воєнних злочинів РФ

За Херсон до останнього. Історія подвигу та загибелі оборонців Бузкового парку

352 день війни: хроніка подій в Херсонській області

Читайте нас у Тelegram: Суспільне Херсон

Підписуйтесь на Суспільне Херсон у Viber

На початок