"В окупації були запаси їжі, воду брав зі свердловини". Історія монаха відлюдника з Джарилгача. СУСПІЛЬНЕ | ЛЮДИ

"В окупації були запаси їжі, воду брав зі свердловини". Історія монаха відлюдника з Джарилгача. СУСПІЛЬНЕ | ЛЮДИ

"В окупації були запаси їжі, воду брав зі свердловини". Історія монаха відлюдника з Джарилгача. СУСПІЛЬНЕ | ЛЮДИ
. Херсон. Монах-відлюдник Марк, який майже 14 років прожив на Джарилгачі Фото: Суспільне Херсон

Майже 14 років монах відлюдник Марк прожив на острові Джарилгач Херсонської області. Початок повномасштабного вторгнення зустрів у Херсоні, де на той час лікувався. Окупацію провів на лівобережжі регіону, а на початку 2023 року виїхав на підконтрольну Україні територію. Свою історію монах відлюдник розповів кореспондентам Суспільного.

Про початок війни та як ходив на проукраїнські мітинги

Початок повномасштабного вторгнення монах Марк застав у Херсоні, де на той час лікувався. Розповідає, разом з містянами ходив на проукраїнські мітинги.

"Як згадаю російських військових, то скажу, що ми не боїмося ні жити, ні вмерти, журба не для нас. Ми завзяті та вперті", — говорить монах.

Під час розгону одного з мітингів отримав поранення в ногу, розповідає монах.

"На четвертий день вони почали стріляти. Наших чоловік 50 стояло біля театру. Окупанти вже не балакали, а почали стріляти цим газовими снарядами. Попали в дівчину чи жінку, її віднесли в бік. Ось і біля мене влучило", — каже Марк.

Про життя в окупації на Джарилгачі

Після поранення монах повернувся до свого монастиря на острові Джарилгач. Розповідає, російські військові згодом прийшли й до нього, з обшуком.

"Мати Божа мене уберегла, бо у мене там стільки українських назв і написано “Пом’яни, Господи, 79 бригаду убитих в Луганську, Донецьку. Я зробив меморіал цілий там. Окупанти все познімали, а з другої сторони я написав: "Усіх, хто проти України, гнати в шию з країни". Коли заїхали російські військові, я запитав, що вони відчувають коли вбивають українських солдатів. У відповідь почув, що вони на роботі і був шокований, — говорить монах.

Коли вирішив виїхати з окупації

Вижив на острові завдяки запасам їжі, які мав, та води зі свердловини, розповідає монах. Згадав, що на острові не було українського зв’язку, тож вночі ходив шукав. Коли ловив, то була радість для чоловіка. Розповів, що у січні 2023 року його стан здоров’я погіршився.

"Я написав на столі в церкві "Найдете тіло, покладіть у море" Тобто я вже не витримував. Думаю, вдягну чернечий одяг, піду в море, замерзну і буду потім скелетом орків лякати. Я вночі молився, не міг уже ходити в храм",— говорить монах.

З Джарилгача монах спочатку переїхав лікуватися до Каланчака. Згодом виїхав з тимчасово окупованої частини регіону на підконтрольну Україні територію. Марк розповів, що у нього є молитва: "Господи, ти нам подарував Праву частину пирога (Правобережну Україну), не пошкодуй нам і Ліву", і він молиться за майбутню перемогу.

Читайте нас у Тelegram: Суспільне Херсон

Підписуйтесь на Суспільне Херсон у Viber

На початок