Посол Молдови в Україні: Виведення військ РФ з Придністров'я залежить від успіхів української армії у війні з Росією

Посол Молдови в Україні: Виведення військ РФ з Придністров'я залежить від успіхів української армії у війні з Росією

Надзвичайний і повноважний Посол Молдови в Україні Валеріу Ківерь, Київ, 13 жовтня 2022 р.
. Надзвичайний і повноважний Посол Молдови в Україні Валеріу Ківерь під час висадки дерев на Алеї захисників і захисниць у Києві, 13 жовтня 2022 р. Фото:УНІАН

13 лютого на пресконференції президентка Молдови Мая Санду заявила, що Росія планує здійснити держпереворот у країні з нападами на державні будівлі й захопленням заручників. 19 лютого у Кишиневі відбулися антиурядові протести за участі проросійських сил, а 21 лютого прем'єр-міністр Республіки Дорін Речан підтвердив слова президента України Володимира Зеленського про те, що РФ планує захопити аеропорт у столиці для перекидання військових до Молдови.

Що відбувається в країні та коли РФ виведе війська з Придністров'я — про це в ексклюзивному інтерв'ю Українському Радіо розповів Надзвичайний і Повноважний Посол Молдови в Україні Валеріу Ківерь.

Війська РФ у Придністров'ї

Президентка Молдови (Мая Санду — ред.) і прем'єр-міністр (Дорін Речан — ред.) чітко озвучують офіційну позицію про необхідність виведення російських військ та демілітаризації регіону, каже Ківерь. "Росія взяла на себе політичні зобов'язання вивести свої війська. Звичайно, вони не були виконані", — впевнений дипломат.

Яким чином буде вирішено Придністровський конфлікт значною мірою залежить від успіхів України на полі бою, впевнений дипломат.

"Завдяки мужності України ми можемо сподіватися, що цей процес піде досить швидко в найближчому майбутньому".

Гібридна війна

За його словами Російська федерація веде проти Молдови гібридну війну, використовуючи дезінформацію, пропаганду, енергетику, корупцію, впливаючи через олігархів-втікачів і діяльність проросійських партій у парламенті Республіки.

Читайте також: РФ розглядає Придністров’я як авіаносець, направлений на Молдову, і на Україну — політолог

Реакція Молдови

У червні 2022 року парламент Молдови ухвалив поправки до законодавства щодо дезінформації, а 16 грудня Комісія з надзвичайних ситуацій призупинила ліцензії на мовлення шести телеканалів, які транслюють кремлівську пропаганду, розповів Ківерь. "13 лютого 2023 року президентка Молдови Мая Санду заявила, що Росія планує залучити диверсантів для нападу на держустанови й захоплення співробітників. Ця інформація була надана українською стороною, за що ми також вдячні", — сказав дипломат.

Вступ до НАТО

Республіка Молдова — нейтральна країна. За словами дипломата, на сьогодні суспільство в Молдові, на жаль, ще не готове до вступу країни в НАТО.

"Коли ми говоримо про вступ чи співпрацю з альянсом у різних галузях, цей процес, на жаль, поки що не отримав широкої підтримки з боку нашого суспільства".

Щоб населення Молдови сприйняло НАТО як союзника, партнера і друга треба багато працювати, додав він.

Читайте також

На початок