Депутати підтримали пропозицію перейменувати школу у Харкові на честь Дані Дідіка

Депутати підтримали пропозицію перейменувати школу у Харкові на честь Дані Дідіка

Депутати підтримали пропозицію перейменувати школу у Харкові на честь Дані Дідіка
. Школа №11 у Харкові, в якій навчався загиблий у 2015 році Даня Дідік. Фото: kharkov.info

Депутати Харківської міської ради на сесії 28 лютого підтримали проєкт рішення про перейменування школи №11 на честь загиблого в теракті Дані Дідіка.

Про це повідомив речник Харківської міської ради Юрій Сидоренко.

За його словами, рішення було одностайним. На сесії присутні 72 депутати, сказав депутат Ігор Черняк.

Що передувало

25 січня мер Харкова Ігор Терехов дав доручення перейменувати школу № 11 на честь Дані Дідіка, який загинув у 2015-го внаслідок теракту, про що повідомив депутат Харківської міської ради Ігор Черняк.

Майже за місяць після цього, у день вшанування пам'яті загиблих у теракті біля Палацу спорту, топонімічна комісія відмовила у перейменуванні.

"Якщо рік тому Даня Дідік був єдиним претендентом на присвоєння імені школі, то нині є загиблим не тільки Даня Дідік. Загинули ще два випускники школи, а саме — Даня Семененко та Олександр Кравченко. Це випускники школи 2017-2018 років, які захищали незалежність України у війні з Росією. І на сьогодні є звернення теж громадськості щодо присвоєння школі імені Дані Семененка. Скажіть, будь ласка, на чию сторону міська рада має стати? Чиє ім’я присвоїти школі?", — розповідала Суспільному директорка міського департаменту освіти Ольга Деменко.

Вдень 23 лютого міський голова Харкова Ігор Терехов на своїй сторінці у Facebook написав: "Як і обіцяв — школа імені Дані Дідика у Харкові буде. Прошу всіх депутатів міської ради підтримати це рішення на найближчій сесії".

Хто такий Даня Дідік

Дані Дідіку було 15, коли він загинув внаслідок теракту біля Палацу спорту — у лютому 2015-го року школяр був одним з учасників Маршу Єдності.

У 2019 році музикант і письменник Руслан Горовий заснував на честь Дані проєкт "Так працює пам'ять", який представлений понад 130 піснями, десятками художніх творів і не тільки.

У жовтні 2021 року харківський художник присвятив мурал загиблому у теракті Дані Дідіку. Портрет загиблого у теракті з'явився на стіні дитячого освітнього центру у місті Вісбаден неподалік Франкфурта-на-Майні.

Протягом декількох років представники громадськості пропонували назвати на честь Дідіка школу №11, де навчався хлопець. Тоді ж у закладі обмежилися встановленням меморіальної дошки, але імені Дідіка закладу так і не дали.

Що відомо

  • 22 лютого 2015 року біля Палацу спорту в Харкові під час мирного маршу Єдності стався вибух. На місці загинули двоє людей, були поранені ще 11. Згодом двоє поранених померли в лікарні, серед загиблих — правоохоронець і троє учасників акції — Данило Дідік (15 років), Микола Мельничук (18 років), Вадим Рибальченко (37 років), Ігор Толмачов (52 роки).
  • 28 грудня 2019 року Фрунзенський районний суд Харкова визнав обвинувачених у справі Володимира Дворнікова, Віктора Тетюцького і Сергія Башликова винними у теракті, призначив покарання у вигляді довічного ув'язнення і змінив запобіжний захід з тримання під вартою на особисте зобов'язання.
  • 29 грудня 2019 року Дворнікова, Тетюцького і Башликова передали на непідконтрольні території під час взаємного звільнення утримуваних осіб. Вони не визнали провини. У вересні 2020 року засуджених оголосили у розшук.
  • Наприкінці 2021 року родини загиблих у теракті біля Палацу спорту у Харкові вирішили судитися проти держави.
На початок