Обвинувачені та засуджені: кого відправили на обмін з Харківщини. Графіка

Обвинувачені та засуджені: кого відправили на обмін з Харківщини. Графіка

Обвинувачені та засуджені: кого відправили на обмін з Харківщини. Графіка
. undefined

Серед тих, кого Україна віддала представникам самопроголошених республік під час взаємного звільнення 29 грудня, — близько 10 осіб обвинувачені або засуджені у Харкові.

У харківському адвокатському об'єднанні "Тихоненков, Надоля, Шадрін та соратники", серед клієнтів якого багато обвинувачених у злочинах проти національної безпеки, повідомили, що на учорашній обмін відправилися дев'ять їхніх підзахисних.

Прізвища усіх обміняних адвокат Дмитро Тихоненков назвати Суспільному відмовився, посилаючись на адвокатську таємницю. Не публікували такого списку ні СБУ, ні Уповноважена Верховної Ради з прав людини.

На основі відео та фото процедури обміну з відкритих джерел Суспільне встановило, кого з фігурантів харківських справ відвезли на обмін. Ніхто з них провини в інкримінованих злочинах не визнав.

Мехті Логунов — засуджений за статтею "Державна зрада" (ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу України). За даними слідства, збирав відомості, що становлять державну таємницю. У серпні 2018-му Орджонікідзевський райсуд Харкова дав Логунову 12 років позбавлення волі. У листопаді цього року вирок набрав сили.

Віктор Тетюцький, Володимир Дворніков, Сергій Башликов — засуджені судом першої інстанції до довічного ув'язнення за теракт біля Палацу спорту 22 лютого 2015 року, внаслідок якого загинули четверо людей, в тому числі 15-річний школяр. Звільнені на обмін до завершення апеляційного оскарження.

Ігор Джадан — обвинувачений за низкою статей Кримінального кодексу, серед яких: посягання на територіальну цілісність України, терористичний акт, створення терористичної групи чи організації, незаконне поводження зі зброєю, знищення, руйнування або пошкодження об'єктів культурної спадщини, наруга над державними символами. Був під вартою, у липні 2019 року вийшов під заставу. Вироку не оголошено.

Лариса Чубарова — засуджена судом першої інстанції до 11 років ув'язнення за обвинуваченням в участі у не передбачених законом збройних формуваннях, незаконному поводженні зі зброєю, посяганні на територіальну цілісність України. Має громадянство РФ. За даними слідства, активна учасниця "Антимайдану", проросійських акцій у Харкові, у 2014 році працювала у "ДНР", допитувала полонених, передавала інформацію про ЗСУ. Справа на стадії апеляції.

Марина Ковтун — засуджена судом першої інстанції до 11 років позбавлення волі за співучасть у теракті в пабі "Стіна" у листопаді 2014 року та незаконне поводження зі зброєю. Справа на стадії апеляції.

Сергій Веселов — засуджений Жовтневим райсудом Харкова до 11 років позбавлення овлі. Один з трьох фігурантів справи про серію терактів, вчинених з вересня 2014 по березень 2015 року: обстріл Орджонікідзевського  та Фрунзенського районних комісаріатів, теракти на залізничних станціях "Залютине", "Шебелинка", "Новожаново", обстріл офісу юридичної фірми Олега Головкова, яка допомагала українським військовим, об'єкту "Харківрегіонгаз". Слідство назвало Веселова організатором злочинів. Чи брали участь в обміні інші двоє засуджених за цією справою, Суспільному встановити не вдалось.

Також відомо, що напередодні обміну запобіжний захід з тримання під вартою на особисте зобов'язання Дзержинський райсуд Харкова змінив Максиму Мисяку, обвинуваченому у кількох вбивствах, в тому числі вбивстві харківського бізнесмена Ярослава Бісаги у 2013 році.

На початок