Родини загиблих у теракті біля Палацу спорту у Харкові судитимуться проти держави

Родини загиблих у теракті біля Палацу спорту у Харкові судитимуться проти держави

Родини загиблих у теракті біля Палацу спорту у Харкові судитимуться проти держави
. Суспільне Харків

Потерпілі у справі про теракт біля Палацу спорту у Харкові, який стався 22 лютого 2015 року, 23 грудня подали позов до суду проти України.

Відповідачі — Кабінет Міністрів України та Державна казначейська служба, розказав Суспільному адвокат Олег Головков.

За його словами, позов подали родини загиблих у теракті Вадима Рибальченко, Данила Дідика та Ігоря Толмачова.

"У цьому провадженні заявлено відшкодування по 5 млн гривень на кожну сім'ю", — каже адвокат.

"У позові кілька аспектів. По-перше, порушення державою обов'язку щодо захисту життя — сам факт вчинення теракту свідчить про те, що держава неналежним чином виконувала свої обов'язки. По-друге, суд тривав протягом п'яти років, родини ходили до суду, після чого держава відпустила засуджених з порушенням чинного законодавства, практично діями посадовців було скоєно злочин. По-третє, держава повністю відмовилася від виконання своїх обов'язків щодо відшкодування шкоди потерпілим", — розказав про підстави для позову Головков.

Справу слухатиме Фрунзенський райсуд Харкова, сказав адвокат. За його словами, протягом двох років після обміну засуджених до довічного ув’язнення виконавців теракту, представники потерпілих розраховували на позасудове врегулювання.

"Ми зверталися до Офісу Президента, до нього особисто, до Генпрокуратури України, Ради нацбезпеки та оборони. Все закінчилося нічим", — сказав Олег Головков.

Що відомо

  • 22 лютого 2015 року біля Палацу спорту в Харкові під час мирного маршу Єдності стався вибух. На місці загинули двоє людей, були поранені ще 11. Згодом двоє поранених померли в лікарні, серед загиблих — правоохоронець і троє учасників акції — Данило Дідік (15 років), Микола Мельничук (18 років), Вадим Рибальченко (37 років), Ігор Толмачов (52 роки).
  • 28 грудня 2019 року Фрунзенський районний суд Харкова визнав обвинувачених у справі Володимира Дворнікова, Віктора Тетюцького і Сергія Башликова винними у теракті, призначив покарання у вигляді довічного ув'язнення і змінив запобіжний захід з тримання під вартою на особисте зобов'язання.
  • 29 грудня 2019 року Дворнікова, Тетюцького і Башликова передали на непідконтрольні території під час взаємного звільнення утримуваних осіб. Вони не визнали провини. У вересні 2020 року засуджених оголосили у розшук.
На початок