Прем'єр Британії прокоментував можливість передачі винищувачів Україні

Прем'єр Британії прокоментував можливість передачі винищувачів Україні

Прем'єр Британії прокоментував можливість передачі винищувачів Україні
. Ріші Сунак на конференції у Мюнхені, 18 листопада 2023 року. Фото: AP

Британський прем’єр Ріші Сунак заявив, що Лондон готовий допомогти країнам, які вирішать надати літаки Україні "просто зараз", водночас для самої Британії це "не легко".

Про це повідомляє кореспондентка Суспільного Оксана Сенів із зустрічі українських журналістів з Сунаком.

"Очевидно, що наші літаки відрізняються від тих, до яких звикли ваші пілоти. Тому тренування є такими важливими. Це перший крок. Але якщо просто зараз з’являться країни, що матимуть можливість надати Україні літаки, ми допоможемо їм це зробити", — сказав Сунак.

Водночас 22 лютого на зустрічі із українськими журналістами голова ОПУ Єрмак припустив, що саме Британія стане першою країною, що передасть Україні винищувачі.

Українські пілоти вже розпочали навчання на літаках НАТО у Британії, про це Сунак сказав під час виступу на Мюнхенській конференції безпеки.

Що відомо про передачу винищувачів Україні

16 січня президент США Байден заявив, що США не передають Україні F-16. Водночас Financial Times з посиланням на джерела повідомило, що Штати можуть передати Україні винищувачі F-16 або дати "зелене світло" на їхній реекспорт. Також Британія та Німеччина заявили, що поки що не розглядають можливість передачі Україні літаків.

На девʼятому "Рамштайні", де очікувався розгляд питання авіації для України, партнери вирішили надати Україні більше боєприпасів, ППО та підзвітності.

Читайте також

"F-16 — як півзахисник у футболі. Вміє все потроху і робить це добре" — британський льотчик

Мюнхенська безпекова конференція-2023: підсумки

На початок