Окупанти в Криму направили в "суд" кримінальну справу проти Джемілєва

Окупанти в Криму направили в "суд" кримінальну справу проти Джемілєва

Окупанти в Криму направили в "суд" кримінальну справу проти Джемілєва
. Facebook

В окупованому Криму російський слідчий комітет направив в "суд" кримінальну справу проти народного депутата України, екс-глави Меджлісу кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва. Про це повідомляє сайт слідкому.

Джемілєва звинувачують в "незаконному перетині державного кордону Російської Федерації", "недбалому зберіганні вогнепальної зброї", "незаконному придбанні та зберіганні боєприпасів".

Так, окупанти звинувачують Джемілєва у тому, що 3 травня 2014 року він у супроводі інших осіб нібито незаконно перетнув адмінкордон між Херсонською областю та окупованим Кримом.

Раніше адвокат Джемілєва Микола Полозов припустив у Facebook, що активізація переслідування лідерів кримськотатарського народу відбулася "за вказівкою згори".

"Таким чином влада РФ висловили своє ставлення до заяви про марш на Крим, який так і не відбувся через розвиток пандемії коронавірусу", – заявив Полозов.

За його словами, російські слідчі допустили "грубі порушення" під час розслідування "справи Джемілєва".

Що відомо

  • У травні президент України Володимир Зеленський та лідер кримськотатарського народу, народний депутат України Мустафа Джемілєв обговорили створення національної територіальної автономії кримськотатарського народу.
  • Росія окупувала Крим у березні 2014 року після псевдореферендуму, який не визнає більшість країн світу, а також Генасамблея ООН, ПАРЄ та ОБСЄ.
  • Нині Росія стягує на півострів озброєння та військових і систематично проводить там військові навчання.
  • Також російські спецслужби переслідують кримських татар, журналістів і громадських активістів, які не погоджуються з анексією Криму. Доступ представників ОБСЄ та інших міжнародних правозахисних організацій до окупованого півострова закритий.

На початок