"Гвардія наступу" в Чернівецькій області: як долучитися, яка зарплата та умови

"Гвардія наступу" в Чернівецькій області: як долучитися, яка зарплата та умови

"Гвардія наступу" в Чернівецькій області: як долучитися, яка зарплата та умови
. ФОТО: storm.mvs.gov.ua

У Чернівецькій області відбувається набір добровольців у бригади "Гвардії наступу". Це додаткові підрозділи нацгвардії, поліції та держприкордонної служби, які звільнятимуть Донецьк, Луганськ та інші окуповані території разом з Кримом. Обрати бригаду можна самостійно, щоб вступити до неї — треба пройти відбір.

В етері Українського Радіо Буковини заступник командира військової частини Національної гвардії України в Чернівцях Дмитро Ващук розповів про особливості служби в бригадах "Гвардії наступу". Про умови вступу, навчання та зарплату — читайте у публікації Суспільне Чернівці.

Як долучитися до “Гвардії наступу”

До “Гвардії наступу” можуть долучитися люди від 18 до 65 років. Вступити до лав штурмових бригад можна до кінця березня у ЦНАПах за адресами:

  • Чернівці, вулиця Героїв Майдану, 7
  • Кельменці, площа Центральна, 2
  • Вижниця, вулиця Грушевського, 35.

Також можна оформити заявку на сайті storm.mvs.gov.ua.

У ЦНАПі людина подає заявку та має пройти відбір. Бригади будуть проходити навчання і підготовку. Після цього будуть відвойовувати території.

При вступі до підрозділів нацгвардії та держприкордонслужби людина вступає на військову службу, а в бригаді нацполіції — стає поліцейським. У межах проєкту є можливість вступити у вісім бригад, основу яких складають офіцери та військові з бойовим досвідом.

Навіщо формують бригади

Основна мета "Гвардій наступу" — штурм, зачистки та відбиття. За словами Ващука, при відборі до бригад звертають увагу на бажання людини та фізичну форму.

"Мета — це перемога ворога. Для цього нам потрібна боєздатна міцна спроможна армія. Мусимо ставити сильнішими. Щодо цих бригад, які зараз формують, нам важлива не кількість, а якість. Підходимо багатовекторно до відбору: людина має спілкуватися з психологом, проходити медогляд. Щоб було зрозуміло, чи можемо ми на неї покластися", — каже Ващук.

На службу приймають як чоловіків, так і жінок. За словами Ващука, наразі до бригад нацгвардії більше заявок від чоловіків.

Як відбувається навчання

“Якщо люди думають, що прийдуть записатись у бригаду, а через три дні підуть воювати, то такого не буде. Людина мусить пройти навчання, це навіть не місяць — до трьох місяців, щоб бригада працювала як один злагоджений механізм”, — каже Ващук.

Якщо людина вже отримала повістку, вона все одно може звернутися в ЦНАП і обрати бригаду, куди хоче потрапити.

Після завершення прийому заявок наприкінці березня, будуть формувати підрозділи й відправляти їх на полігони на бойове злагодження. Там відточуватимуть навички військовослужбовців: як особисті, так і командні.

Яка зарплата

Ващук прокоментував, яка зарплатня у військовослужбовців, які вступають у бригади "Гвардії наступу" від національної гвардії:

"Соціальні гарантії й зарплатня є загальноприйняті для всіх військовослужбовців нацгвардії. Згідно з указом президента, солдат має отримувати не менше 20 тисяч гривень. Якщо вищі ранги — відповідно, зарплатня вища. Якщо людина буде виконувати завдання в межах відповідальності на тих чи інших напрямках, то буде різнитися зарплатня, тому що там за кожен день додатково буде преміювання", — розповів Ващук.

В яку бригаду можна вступити

  • "Сталевий кордон" від держприкордонної служби,
  • "Лють" від нацполіції — воєнізований підрозділ поліції;
  • "Червона калина" від нацгвардії: бригада, яка формується в Калинівці на Вінничині й братиме участь у наступальних операціях за міста сходу України.
  • "Рубіж" від нацгвардії: у складі бригади військові, які відстоювали Рубіжне. 24 лютого бригада першою прийняла бій з елітними російськими десантниками у Гостомелі,
  • "Спартан" від нацгвардії: з 24 лютого гвардійці бригади на різних напрямках не давали противнику прорватися до Харкова. Разом з підрозділами ЗСУ продовжують боронити Харків та область, частину Луганської та Донецької областей,
  • "Кара-Даг" від нацгвардії: братиме участь у звільненні Криму,
  • "Буревій" від нацгвардії: з 24 лютого особовий склад військової частини виконує завдання в складі угрупування сил оборони міста Києва, нині продовжує воювати на передовій східного напрямку
  • "Азов" від нацгвардії: підрозділ, який під час російського вторгнення в Україну 2022 року став осередком оборони міста Маріуполь і надалі утримував комбінат "Азовсталь".

Читайте також

"Плакала, коли він їхав на фронт". Як громада на Буковині майже рік живе без голови, який воює у гарячих точках

"Понад 10 мільйонів для ТРО". Фонд "Повернись живим" збирає гроші для військових з Буковини

На початок