"Плакала, коли він їхав на фронт". Як громада на Буковині майже рік живе без голови, який воює у гарячих точках

"Плакала, коли він їхав на фронт". Як громада на Буковині майже рік живе без голови, який воює у гарячих точках

"Плакала, коли він їхав на фронт". Як громада на Буковині майже рік живе без голови, який воює у гарячих точках
. Рукшинська громада, Олег Горбатюк. Ілюстрація: Суспільне Чернівці

Майже рік Рукшинська громада в Чернівецькій області живе без голови. Олег Горбатюк повернувся у ЗСУ в перший день повномасштабного вторгнення, бо мав досвід в АТО. Цей рік він воює у найгарячіших точках, але підтримує зв'язок з працівниками громади. Колектив організовує поїздки до нього приблизно раз на місяць. Передають його підрозділу авто, оптику та дрони.

Рукшинська громада одна з найменших в області. Окрім голови громади, на фронті воює староста двох сіл та понад 130 жителів. Обов'язки керівника громади розділили заступник та секретар сільради.

"Коли вранці 24 лютого ми з’їхались на роботу, щоб розуміти, що робити далі, Олег Васильович нас вже чекав. Роздав нам вказівки, озвучив свої побажання й через годину-дві поїхав на у військкомат", — розповідає начальниця фінуправління громади Інна Гондуряга.

Начальниця фінуправління громади Інна Гондуряга
Начальниця фінуправління громади Інна Гондуряга. Суспільне Чернівці

Олег Горбатюк працював з колективом сім років. Каже, не боявся його покинути, бо був впевнений, що команда впорається. Рішення приймав швидко, бо був у першій черзі оперативного резерву. Воював на сході у 2014-2015 роках.

"Тоді була критична ситуація для держави, потрібно було зупинити агресора. Я вважав, що буду потрібен, бо у мене був досвід. Ми з командою постійно на контакті, обговорюємо важливі стратегічні питання. А так вони самостійно працюють. Колектив і жителі громади багато допомагають тим, що значно посилює нашу боєздатність і береже особовий склад. Ми вдячні", — каже Горбатюк.

Горбатюк воює у складі першої гірсько-штурмовій роти 109 батальйону. З початку війни він був на Київському напрямку, з травня — в районі Бахмута, Соледара, Лисичанська.

"Він двічі був у відпустці за цей час і двічі приходив до нас. Один з цих разів він був на реабілітації в лікарні, але все одно знайшов час, приїхав нас побачити, дізнатися робочу обстановку, дати вказівки", — каже Гондуряга.

"Без Олега Васильовича нам важче, але те, що він на фронті, збільшило нашу відповідальність перед ним, перед жителями громади. Ми не можемо його підвести. В той час, коли він захищає країну там, ми намагаємося максимально згуртуватися тут і зробити так, щоб там йому було спокійніше хоча б за цю ділянку роботи", — каже Гондуряга.

На посаді голови Горбатюк залучав гранти на розвиток громади. Торік влітку уже на фронті домовився про співпрацю з головою Миколаївської громади, що у прифронтовій зоні на Донеччині. Планують добудувати будинок культури та поселити там малозабезпечених людей з цієї громади.

Заступник голови Миколаївської громади вже оглядав будівлю, а в Чернівецькій ОВА погодили ідею. Проєкт договору про співробітництво громад подають на наступну сесію. Для добудови планують залучати гроші міжнародних фондів.

Що про Горбатюка кажуть жителі громади

"Він захищає і громаду. Залишив сім’ю, роботу з хорошою зарплатою і пішов на фронт, бо бачить, що там його більше треба. І я тільки вдячний йому. Я вже старий – не піду. А він робить те що треба робити", — каже житель Іван.

"Плакала, коли він їхав на фронт". Як громада в Чернівецькій області майже рік без голови, який на Бахмутському напрямку
Іван, житель села Рукшин. Фото: Василь Салига / Суспільне Чернівці

"Він грамотний хлопець, хазяїн на село, але пішов захищати, не став проти. Нам його дуже шкода. Він там страждає, мучиться, змерзає, голодує. Я сама плакала, коли його забрали", — Лідія.

"Плакала, коли він їхав на фронт". Як громада в Чернівецькій області майже рік без голови, який на Бахмутському напрямку
Місцева жителька Лідія. Фото: Василь Салига / Суспільне Чернівці

Горбатюк передав у громаду гільзу від снарядів і трубу від джавеліна. Гондуряга каже, це наочне нагадування з фронту про нинішню реальність й щоб всі пам’ятали про свої обов'язки.

Гільза від снарядів і контейнер від джавеліна
Гільза від снарядів і контейнер від джавеліна. Суспільне Чернівці

Що відомо

  • Рукшинська громада розташована в Дністровському районі. До її складу входять шість сіл: Рукшин, Гордівці, Пригородок, Орестівка, Рашків та Чепоноси. Населення громади — майже вісім тисяч людей.

Читайте також

У громаді на Буковині модернізували вуличне освітлення за три мільйони гривень

Стало відомо, скільки буковинців вступили до бригад "Гвардії наступу"

Читайте Суспільне Чернівці у Telegram: головні новини

На початок