У суді розглядають справу кропивничанки, яка заперечує напад Росії на Україну

У суді розглядають справу кропивничанки, яка заперечує напад Росії на Україну

У суді розглядають справу кропивничанки, яка заперечує напад Росії на Україну
. Суспільне Кропивницький

У Кіровському районному суді Кропивницького розглядають справу місцевої жительки, яка на своїй сторінці Facebook заперечувала напад Росії на Україну. Досудове розслідування завершили. Жінка свою провину заперечує. Своє обличчя показувати заборонила. Під час судового засідання прокурор зачитав висновок експертиз і обвинувальний акт.

Обвинувачувана Олена народилася 1971 року в Росії, повідомив суддя Руслан Бурко.

– Ви громадянка України?

– Так.

– Ви українка чи росіянка?

– Ні, я руська за національністю, але громадянка України.

За словами прокурора Володимира Лещенка, 30 серпня 2022 року жінка поширила зображення із текстом російською мовою: "Клоун бреше, що росіяни хочуть знищити все українське і весь український народ. Це не правда, а особиста вигадка злочинців, які захопили владу в Києві. Росіяни бажають українцям позбавитись від нацистів, сатаністів, які розв’язали війну проти Росії. Які знищують сьогодні український народ і державу Україна".

5 вересня 2022 року жінка поширила зображення з російськомовним текстом: "Спецоперація проводиться переважно проти терористів, а не проти держави. Росія війну в Україні й українцям не оголошувала".

Ці тексти віддали на судово-лінгвістичну експертизу. У висновку експерта №12 від 29 грудня 2022 року йдеться про наявність у висловлюваннях ознак злочину – виправдання й заперечення збройної агресії РФ проти України.

Зі слів прокурора, також провели судово-комп’ютерну технічну експертизу та експертизу телекомунікаційних систем обладнання та засобів. "Це треба було, щоб з’ясувати, з яких ІР-адрес жінка заходила в інтернет на сторінку Facebook, чи є прямий зв’язок між мобільним телефоном і ноутбуком, яким вона користується. З’ясувалося, що всі входи до акаунту користувача соцмережі Facebook з 1 січня 2022 року до 27 вересня 2022 року робилися з мобільного телефона. Було виявлено 478 публікацій, створених у період з 1 січня 2022 року до 7 вересня 2022 року. Одне з них: "Артилерія ЗСУ здійснила обстріл Снігурівки. Вбила чоловіка і двох дітей".

Чоловіка обвинувачуваної запросили як свідка. Павло Шепелев каже: з 2018 року періодично по пів року був відсутній удома.

– Я взагалі на Фейсбук рідко заходив.

– Тобто ви не знали про публікації, про які ми тут говоримо?

– Я ж не можу все контролювати, немає часу.

Обвинувачувана прокоментувати свою позицію стосовно нападу Росії на Україну не захотіла. Від адвоката також відмовилась. Свою провину заперечує.

– Ні, не визнаю. Це треба з’ясовувати. Буде трибунал колись, і все з’ясують. Над всіма.

Якщо вину жінки доведуть, їй загрожує позбавлення волі на строк до 5 років, каже прокурор.

Після розгляду матеріалів суддя Руслан Бурко оголосив перерву у засіданні до 15 березня.

Читайте також

  • Жителя Кропивницького і жительку Новоукраїнського району підозрюють у проросійській пропаганді та підтримці військової агресії
  • У Кропивницькому переобрали запобіжний захід підозрюваному у розпалюванні ворожнечі секретарю УПЦ
  • У Кіровоградській області місцевого жителя — колишнього пілота цивільної авіації та переселенку з тимчасово окупованої території підозрюють у проросійській пропаганді та підтримці військової агресії
Повідомляйте про події з життя вашого міста чи селища у Кіровоградській області https://u.to/HNf5HA
Підписуйтеся на новини Суспільне: Кропивницький у Вайбері , Телеграм, Інстаграм та Ютуб

На початок