Жителі Полтавщини можуть отримати гроші на розвиток бізнесу: що відомо

Жителі Полтавщини можуть отримати гроші на розвиток бізнесу: що відомо

Жителі Полтавщини можуть отримати гроші на розвиток бізнесу: що відомо
. Фото: pexels.com

Цього року від старту державної програми “Власна справа” понад 40 підприємців Полтавщини подали заявки, аби отримати гроші для розвитку власного бізнесу. Про це Суспільному розповіла директорка обласного центру зайнятості Катерина Клавдієва. Більше про програму та її умови – у матеріалі.

Отримати мікрогрант можуть чинні підприємці, а також люди, що не мають досвіду такої діяльності. Для цього потрібно подати заяву та бізнес-план свого проєкту через сайт "Дія". Після перевірки документів та кредитної історії влаштовують співбесіду з фахівцями Держслужби зайнятості, представники якої й ухвалюють рішення про надання мікрогранту чи відмову.

“Якщо людина бере на роботу одну особу, то вона може претендувати на грант від 50 до 150 тисяч гривень. Якщо двох і більше, то вона може претендувати на грант до 250 тисяч”, ­– говорить Катерина Клавдієва.

За її словами, мікрогрант надається одноразово у безготівковій формі. Якщо за три роки підприємець податками за заробітну плату найманих працівників не поверне цю суму, то повинен відшкодувати державі власні гроші.

Отриману суму можна витратити:

  • на обладнання, окрім транспортних засобів – до 100% від гранту;
  • на сировину – до 50%;
  • на оренду нежитлових приміщень – до 25%;
  • на рекламу і маркетинг – до 10% від суми.

За словами Катерини Клавдієвої, 2023-го року прийом заявок розпочали 1 лютого. За цей час їх надійшло понад 40. 2022-го у рамках програми на Полтавщині надали 197 мікрогрантів, завдяки чому з'явилося 445 нових робочих місць.

Що відомо

  • Державна програма “Власна справа” в Україні стартувала з 1 липня 2022-го. Тоді влаштували 12 хвиль подачі заяв на отримання мікрогрантів, кожна з яких тривала 2 тижні. Загалом люди отримали 777 мільйонів гривень.
  • Із 1 лютого 2023-го в Україні на отримання грошей на започаткування чи розвиток бізнесу за програмою подали заяви 767 людей. Про це 13 лютого повідомила заступниця Міністра економіки України Тетяна Бережна в ефірі телемарафону “Суспільне. Спротив”.
На початок