"Оскар-2023": все, що потрібно знати про церемонію нагородження Американської кіноакадемії

"Оскар-2023": все, що потрібно знати про церемонію нагородження Американської кіноакадемії

"Оскар-2023": все, що потрібно знати про церемонію нагородження Американської кіноакадемії
. Колаж: Вікторія Желєзна

12 березня в Лос-Анджелі відбудеться 95-та церемонія нагородження премії "Оскар" від Американської Кіноакадемії. Організатори відходять від експериментальних форматів, нав'язаних пандемією Covid-19, і повертаються з бажанням зробити шоу (і залучити нову аудиторію). Напередодні вручення однієї з найпрестижніших нагород у кіноіндустрії Суспільне Культура зібрало всю необхідну інформацію.

Де і коли відбудеться церемонія

За українським часом церемонія почнеться о 2 годині в ніч з 12 на 13 березня. Телеканал Суспільне Культура отримав ексклюзивне право на показ прямої трансляції нагородження.

Коментуватимуть церемонію акторка Ірма Вітовська і виконавчий продюсер Суспільне Культура Лук’ян Галкін.

Перед церемонією, о 00:00, в етері телеканалу, а також на онлайн-платформах Суспільне Культура дивіться шоу "За крок до Оскара" за участі Ірми Вітовської, Олександри Гонтар ("Телебачення Торонто"), Віталія Гордієнка ("Загін кіноманів") та Лук'яна Галкіна.

Програма ефіру Суспільне Культура в ніч з 12 на 13 березня:

Протягом офіційного прешоу до відкриття Церемонії та протягом самого вручення премії "Оскар" синхронний переклад здійснюватимуть Сергій Саржевський та Аліса Коверда.

У понеділок, 13 березня, о 20:30 телеглядачі зможуть подивитися міжнародну телеверсію 95-ї Церемонії вручення премії "Оскар". Коментуватиме її виконавчий продюсер Суспільне Культура Лук’ян Галкін.

"Оскар-2023": все, що потрібно знати про церемонію нагородження Американської кіноакадемії

Ведучі та гості церемонії

У 2019-2021 роках "Оскар" проходив без участі зіркових ведучих, проте у 2022 році через низькі рейтинги організатори повернулися до звичного формату – так, між собою обов'язки поділили Емі Шумер, Регіна Голл і Ванда Сайкс (проте їхня незгуртованість викликала у глядачів неоднозначну реакцію).

Цього разу естафету прийняв комік і ведучий вечірнього ток-шоу Джиммі Кіммел, який вже керував церемонією у 2017 (коли "Ла-Ла Ленд" Деміена Шазелла помилково оголосили найкращим фільмом замість "Місячного сяйва" ) і 2018 роках.

"Запрошення вести церемонію "Оскар" втретє – це або велика честь, або пастка, – пожартував Кіммел. — У будь-якому випадку, я вдячний Академії за те, що вона звернулася до мене так швидко після того, як всі хороші люди сказали "ні"".

Також із музичними номерами мають виступити Ріанна з піснею "Lift me up" (з фільму "Чорна Пантера: Ваканда назавжди") та Леді Ґаґа з "Hold my hand" (з "Топ Ґан: Меверік").

Оскар-2023: все, що потрібно знати про церемонію нагородження Американської кіноакадемії
Джиммі Кіммел на церемонії вручення "Оскар-2018". Фото: The Academy Awards

Як виглядатиме церемонія вручення премії

Про формат церемонії та порядок виступів наразі мало що відомо. Variety повідомляє, що до трансляції наживо будуть включені всі 23 номінації – на відміну від минулого року, коли частина категорій була представлена поза ефіром, що викликало обурення з боку представників індустрії.

"Ми прагнемо створити шоу, яке прославляє ремісників, мистецтво і науку, а також спільну природу кіновиробництва. Саме в цьому полягає місія Академії, і я дуже сподіваюся, що нам вдасться зробити шоу, яке відзначить усі складові кіновиробництва у цікавий та захопливий спосіб", – розповів генеральний директор Академії кінематографічних мистецтв і наук Білл Крамер.

Як голосують за переможців

Голосування за лауреатів розпочнеться 2 березня і завершиться 7 березня. До розгляду допускаються фільми, які вийшли на екрани з 1 січня по 31 грудня 2022 року.

У 2023 році кількість залучених учасників побила рекорд і склала 9579 членів журі – "досвідчених представників, чоловіків і жінок, професіоналів зі світу кіно", чиї імена не розголошуються.

Кожен із них, залежно від роду діяльності, входить до категорії, яка голосує за свою номінацію: режисери висувають кандидатів (не більш як 5 конкурсантів для кожної номінації, вносити їх потрібно в порядку зниження симпатії) на "Найкращого режисера" актори обирають акторів, оператори оцінюють операторську роботу. І разом вони голосують за "Найкращий фільм".

Заповнені бюлетені передають аудиторській компанії PricewaterhouseCoopers, де фахівці рахують результати та знаходять "магічне число" – мінімальну кількість голосів, необхідних для номінації. Його визначають шляхом ділення загальної кількості бюлетенів на десять можливих кандидатів + 1.

Більше про визначення переможців читайте в нашій статті за посиланням.

Оскар-2023: все, що потрібно знати про церемонію нагородження Американської кіноакадемії
Статуетка премії "Оскар" Фото: The Academy Awards

Номінації та фаворити

24 січня оголосили номінантів на премію: учасники боротимуться за нагороди у 23 різних категоріях. Повний список категорій та номінантів дивіться тут. Ось деякі з них та прогнози щодо переможців:

"Найкращий режисер"

  • Мартін МакДона, "Банші Інішерина";
  • Деніел Кван і Деніел Шайнерт, "Все завжди і водночас";
  • Стівен Спілберг, "Фабельмани";
  • Тодд Філд, "Тар";
  • Рубен Естлунд, "Трикутник смутку".

Хоча "Оскар" відзначає всі аспекти кіномистецтва, категорія "Найкраща режисура" є однією з найбажаніших нагород. Проте список номінантів у 2023 році засвідчує прикру тенденцію, за яку вже давно критикують Голлівуд.

Попередні два роки нагороду отримували Хлої Чжао за "Землю кочівників" (2021) і Джейн Кемпіон за "Владу пса" (2022). Проте нині до короткого списку жінки-режисерки не увійшли.

Номіновані чоловіки є майстрами кіномистецтва, а їхні фільми стали головними хітами року. Проте відсутність талановитих жінок можна вважати кроком назад – враховуючи, що за довгу історію премії "Оскар" в цій категорії були номіновані лише сім жінок.

Оскар-2023: все, що вам потрібно знати про церемонію нагородження Американської кіноакадемії
"Трикутник смутку" Рубена Естлунда. Фото: кадр з фільму

"Найкращий фільм"

  • "Аватар: Шлях води";
  • "Банші Інішеріна";
  • "Елвіс";
  • "На Західному фронті без змін";
  • "Все завжди і водночас";
  • "Фабельмани";
  • "Тар";
  • "Топ Ґан: Меверік";
  • "Трикутник смутку";
  • "Жіноча балаканина".

Цього року Комітет премії висунув 10 фільмів, серед яких є як гучні блокбастери, так і фестивальні хіти. Як наслідок, організатори сподіваються збільшити рейтинги трансляції.

Головні претенденти на перемогу: "Все завжди і водночас", "Банші Інішеріна" та "Фабельмани", які протягом сезону зібрали чимало фестивальних нагород і були добре прийняті як критиками, так і глядачами.

Фільм голлівудського авторитета Стівена Спілберга "Фабельмани" змагається в 7 номінаціях "Оскар", а також здобув нагороди на TIFF People's Choice, AFI Movies of the Year і NBR, а також був номінований на "Золотий глобус" та Critics' Choice Awards.

Ірландський фільм "Банші Інішеріна" змагається на "Оскарі" в 9 номінаціях (як і "На Західному фронті без змін") і раніше переміг на NBI, був номінований на "Золотий глобус", Satellite Awards та Critics' Choice Awards.

Хіт студії А24 "Все скрізь і водночас" лідирує з 11 номінаціями на "Оскарі", а також вже отримав нагороду за найкращий фільм на NBR, AFI Movies of the Year та Асоціації кінокритиків Лос-Анджелеса, а також номінації на Gotham Awards, "Золотому глобусі", Indie Spirits та Critics' Choice.

Читайте також: "Як змінилися правила "Оскара": сексизм, расизм і пандемія"

"Найкращий актор"

  • Остін Батлер, "Елвіс";
  • Колін Фаррелл, "Банші Інішерина";
  • Брендан Фрейзер, "Кит";
  • Пол Мескаль, "Після сонця";
  • Білл Наї, "Жити".

Усі п'ятеро вперше номіновані на "Оскар" у цій категорії, але за прогнозами, найкращі шанси на успіх має Брендан Фрейзер. У "Киті" він зіграв хворого відлюдника-вчителя Чарлі, який перед смертю намагається відновити зв'язок зі своєю 17-річною дочкою. За цю роль Фрейзер уже нагороджений чисельними нагородами та номінаціями на ключові майбутні премії – попри те, що сам фільм отримав неоднозначні відгуки.

Не зайвим врахувати й любов Кіноакадемії до зворушливих історій поза екраном, якою точно є повернення Фрейзера до Голлівуду. Багато років тому зірка фільму "Мумія" був змушений покинути акторську діяльність через низку трагічних подій, що призвели до розлучення, хвороб, депресії та надмірної ваги. Серед кандидатів він наразі одностайно має найбільшу любов аудиторії – варто побачити, як актора зустріли оваціями після прем'єрного показу "Кита".

"Найкраща акторка"

  • Кейт Бланшетт, "Тар";
  • Ана де Армас, "Блондинка";
  • Андреа Райзборо, "До Леслі";
  • Мішель Вільямс, "Фабельмани";
  • Мішель Єо, "Все завжди і водночас".

Присутність Андреа Райзборо серед номінованих акторок поряд з Кейт Бланшетт, Аною де Армасс, Мішель Вільямс і Мішель Йео викликало чимало здивування. Переважно тому, що малобюджетна кінодрама "До Леслі", в якій вона знялася, залишилася майже непоміченою. Це інді-фільм, який не мав широкого прокату і зібрав, як повідомляється, 27 тисяч доларів.

Режисер "До Леслі" Майкл Морріс зв'язався з кількома друзями-знаменитостями, щоб заохотити їх подивитися фільм і поширити про нього хороші відгуки в соціальних мережах. Це призвело до масової кампанії на підтримку, в якій взяли участь такі відомі актори, як Кейт Вінслет, Шарліз Терон, Джейн Фонда, Гвеніт Пелтроу, Емі Адамс, Едвард Нортон і Сьюзан Сарандон.

І хоча експерти не ставлять під сумнів акторський хист Райзборо, виникли питання, чи не була ця акція запланованою режисером промо-кампанією. Врешті номінацію Райзборо вирішили залишити, і хоча "Оскар" заохочує проведення промо-кампаній напередодні церемонії, в Кіноакадемії проведуть перевірку процедур для рекламних кампаній.

Оскар-2023: все, що вам потрібно знати про церемонію нагородження Американської кіноакадемії
Андреа Райзборо. Фото: кадр з фільму

"Оскар" та Україна

У категорії "Документальний повнометражний фільм" опинився фільм "Будинок зі скалок" (A House Made of Splinters) виробництва Данії, України, Швеції та Фінляндії.

Фільм розповідає про українських дітей, які живуть у притулку, розташованому поруч із лінією фронту. Стрічку допомагав створювати український режисер і лінійний продюсер Азад Сафаров. Це вперше український фільм та фільм про Україну номінований на премію Американської кіноакадемії.

Також український Оскарівський комітет відібрав на нагородження фільм режисерки Марини Ер Горбач "Клондайк". Він потрапив до лонгліста у номінації "Найкращий міжнародний повнометражний фільм", проте далі не пройшов. Раніше кінострічка отримала нагороду за найкращу режисуру на фестивалі незалежного кіно Sundence.

Фільм розповідає про родину Ірки й Толіка, які живуть на Донбасі на початку війни 2014 року.

Читайте нас у Facebook і Telegram, дивіться наш YouTube

Станьте частиною Суспільне Культура: напишіть нам про цікаві події культурного життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Ваші історії важливі для нас!

На початок