Зеленський вшанував пам’ять загиблих унаслідок землетрусу в Туреччині

Зеленський вшанував пам’ять загиблих унаслідок землетрусу в Туреччині

Зеленський вшанував пам’ять загиблих унаслідок землетрусу в Туреччині
. Фото: Офіс президента України

Президент Володимир Зеленський відвідав посольство Туреччини в Україні, вшанувавши пам’ять жертв землетрусу на півдні країни, через який загинули тисячі людей.

Про це повідомляє Офіс президента.

"Прийміть найщиріші співчуття від мене особисто та від імені народу України. Жахлива трагедія, що в одну мить забрала стільки життів, відгукнулася глибоким болем у наших серцях. Розділяємо біль турецького народу та допомагаємо у цей важкий час. Вічна пам’ять загиблим. Якнайшвидшого одужання постраждалим", — зазначив гарант.

Він також поспілкувався з надзвичайним і повноважним послом Турецької Республіки в Україні Ягмуром Ахметом Гюльдере.

Окрім того, у церемонії вшанування пам’яті загиблих узяв участь керівник Офісу президента Андрій Єрмак.

Що відомо про землетруси у Туреччині та Сирії

6 лютого 2023 року на південному сході Туреччини та на території Сирії стався потужний землетрус. Президент Туреччини Реджеп Ердоган повідомив, що землетрус магнітудою 7,7 став найпотужнішим з 1939 року. За даними на середину дня 11 лютого, жертвами землетрусу в обох країнах стали понад 24 тисячі людей, ще близько 80 000 дістали поранення.

Для пошуково-рятувальних робіт після землетрусу в Туреччині Державна служба з надзвичайних ситуацій відрядила у країну 80 співробітників та 16 одиниць техніки. Роботи в регіоні тривають майже цілодобово.

Дивіться також: Як "Білі шоломи" рятують жертв землетрусів у Сирії. СУСПІЛЬНЕ | ВІДЕОНОВИНИ

Посол України в Туреччині Василь Боднар 10 лютого повідомив, що до 5 громадян України можуть перебувати під завалами. За його словами, МЗС України розшукало 96 українців, які проживали в зоні землетрусу. Напередодні в МЗС повідомили, що ще 22 громадян, які не виходять на зв'язок, розшукують.

Для допомоги українцям в Туреччині на базі посольства відкрито дві “гарячі лінії”: +90 539 550 98 98 та +90 312 442 15 93. Родичі в Україні можуть також звертатися на “гарячу лінію” МЗС: +380 44 238 15 88.

9 лютого речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко повідомив, що п'ятеро українців, ймовірно, перебувають під завалами. Консули вирушили в зону стихійного лиха задля допомоги українським громадянам.

10 лютого з-під завалів у районі Іскендерун у провінції Хатай на півдні Туреччини врятували українку Олену Акгьоль та її чотирирічного сина Юкселя.

Читайте також

"Трагедія турецького народу — це і наша трагедія": жертв землетрусу вшанували біля посольства Туреччини в Києві

Криптовалютні компанії виділять кошти Туреччині, яка постраждала від землетрусу

Чи прогнозували потужні землетруси в Туреччині та Сирії: пояснює сейсмолог

Найбільші землетруси останніх десятиліть: Непал, Японія, Гаїті та Китай

80 рятувальників та спецтехніка: у ДСНС розповіли про допомогу України після землетрусу в Туреччині

На початок