Кубометри для громади. На Миколаївщині люди продовжують отримувати дрова від держави

Кубометри для громади. На Миколаївщині люди продовжують отримувати дрова від держави

Кубометри для громади. На Миколаївщині люди продовжують отримувати дрова від держави
Відміряний кубометр дров вантажать на трактор. Первомайська громада. 10 лютого 2023 року. Фото: Назарій Рубаняк/Суспільне Миколаїв

Станом на 10 лютого 2023 року в Первомайській селищній громаді Миколаївського району видали 523 кубометри деревини. Паливо отримали жителі 366 домогосподарств.

Про це кореспондентам Суспільного розповів начальник Первомайської селищної військової адміністрації (СВА) Максим Коровай.

"Станом на 10 лютого в громаді по два куби отримали власники 157 домогосподарств, це загалом 314 кубометрів. По одному кубу привезли до 209 домогосподарств. Загалом вийшло 523 куби", — сказав керівник селищної військової адміністрації.

За словами керівника адміністрації, в першу чергу дрова привезли багатодітним родинам, малозабезпеченим, людям з інвалідністю, одиноким та тим, хто старше за 70 років.

"Триває отримання додаткової партії дров. Ми написали додаткового листа, аби збільшили ліміти. І до 12 лютого заберемо ще близько 300 кубів", — розповів Максим Коровай.

Кубометри для громади. На Миколаївщині люди продовжують отримувати дрова від держави
Лісосклад у Первомайській громаді. Фото: Назарій Рубаняк/Суспільне Миколаїв

Заступник начальника Первомайської СВА Валерій Ліщук каже, що паливо почали отримувати в листопаді 2022.

"На Первомайську громаду державою було виділено 700 кубометрів дров. Тут були враховані люди, які проживали в період часу бойових дій у громаді. Перша партія надійшла наприкінці осені", — сказав Валерій Ліщук.

Людям, які не отримали дрова за держпрограмою, видавали деревину та паливні брикети, передані волонтерами.

Кубометри для громади. На Миколаївщині люди продовжують отримувати дрова від держави
Дрова відмірюють за об'ємом. Фото: Назарій Рубаняк/Суспільне Миколаїв

До села Білозірка, що входить до Первомайської громади, завезли 122 кубометри дров. Видавати почали 7 лютого. Цей об'єм розрахований на 61 домогосподарство, по два кубометри.

Жителька села Олена повернулась до Білозерки з евакуації. Жінка говорить, що отримує паливо вперше.

"Начальник селищної громади вчора приїхав і сказав, що на будинок буде два кубометри дров людям. Допомагають так... Тобто сьогодні вже всі знали. Ми написали заяву нашій соціальній працівниці. І соціальна працівниця нам видає", — розповіла жінка.

За словами Олени, двох кубометрів дров вистачає на тиждень-півтора, то будуть намагатися економити.

Як розповів Максим Коровай, розвозити деревину до подвір'їв допомагають самі жителі села на власних тракторах та місцевий фермер своєю технікою.

Що відомо

  • З 24 по 26 січня 2023 року Первомайська громада отримала від організації "Solidarites International" 220 складометрів дров.
  • В Україні видача безоплатної деревини для обігріву будинків у регіонах, які прилягають до зони бойових дій, розпочалася 31 жовтня 2022 року. Згідно з рішенням уряду, жителі вісьмох прифронтових областей: Донецької, Запорізької, Миколаївської, Сумської, Харківської, Херсонської, Дніпропетровської, Чернігівської, – отримують її з доставкою додому.
  • Уряд переказав восьми прифронтовим обласним військовим адміністраціям 562,5 мільйони гривень для закупівлі 250 тисяч кубометрів паливної деревини.

Читайте також

Майже рік на Миколаївщині триває робота з розмінування територій та знешкодження боєприпасів

У Миколаєві протягом доби відновлять водопостачання — водоканал

З 12 листопада 2022 року в Миколаєві працює південна філія Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими

Слідкуйте за новинами Суспільного Миколаїв у Telegram, Viber, YouTube, Facebook та Instagram.

На початок