"Це інструмент радянської пропаганди": історик про пам’ятник Чкалову у Києві

"Це інструмент радянської пропаганди": історик про пам’ятник Чкалову у Києві

Ексклюзивно
"Це інструмент радянської пропаганди": історик про пам’ятник Чкалову у Києві
. Фото: Суспільне

Пам’ять про льотчика Валерія Чкалова – інструмент радянської пропаганди та певний взірець для російської авіації. Проте його історія жодним чином не пов’язана з Україною чи її повітряним флотом. Історик Олександр Алфьоров розповів Суспільному, для чого радянська влада ставила подібні монументи по всьому СРСР.

Комуністична пропаганда створювала певні міфи про людей з певними наддосягненнями. На них суспільство мало орієнтуватися. Пам’ятник Чкалову є одним із маркерів комуністичної ідентичності, який обов язково мав бути у столиці чи обласному місті. Монумент демонстрував вищість досягнень, проте їх більшість належали росіянам.

"Чкалов, Гагарін, Пушкін – це демонстрація вищості певного народу, який вважався на території Європи старшим братнім народом, а для інших республік СРСР – в цілому старшим", — каже Олександр.

історик
Фото: Суспільне

Пам’ятники мають нагадувати людям про якісь видатні періоди з життя народу. Проте багато людей питають, а що поганого зробив Чкалов?

"Тільки імперські нації створювали свої пам’ятники на чужих територіях для демонстрації свої вищості, першості і власне домінування. Чкалов нам нічого не зробив, але він є одним із імперських якорів, які мають насаджувати українцям комплекс меншовартості та демонструвати вищість Російської імперії. Вона нікуди не зникла, а просто перевтілилась", — пояснює історик.

"Це інструмент радянської пропаганди": історик про пам’ятник Чкалову у Києві
Фото: Стас Юрченко/Суспільне

Він радить людям, які виросли на цих ідеологічних маркерах зрозуміти, що сьогодні ми обороняємо нашу державу. Українці воюють за майбутнє, а росіяни – за минуле.

На його думку, потрібно остаточно позбавитись топоніміки, пов’язаної із Російською імперією або СРСР, а пам’ятники повинні демонструвати наше коріння. В українців є власна історія, яка була в певний час викреслена радянською пропагандою.

"Це інструмент радянської пропаганди": історик про пам’ятник Чкалову у Києві
Фото: Стас Юрченко/Суспільне

Що відомо про пам'ятники радянської епохи в Києві

У травні 2022 року депутати Київради ухвалили рішення про усунення пам’ятних об’єктів, пов’язаних з культурою та історією Росії та СРСР, з публічного простору Києва. Серед них пам'ятник Ватутіну у Маріїнському парку, три пам'ятники Пушкіну, георгіївська стрічка на станції метро "Героїв Дніпра".

У грудні з'явилось повідомлення, що Київ ініціює переміщення пам’ятників радянської епохи. Готові документи, аби монументи Щорса, Ватутіна та інших діячів часів СРСР офіційно втратили статус пам’яток під охороною.

25 січня у МКІП відбулося засідання експертної комісії, яка розглянула подання київської міської влади щодо зняття статусу об’єктів культурної спадщини з пам’ятників Ватутіну та Чкалову. Це необхідно для їхнього законного демонтажу.

Міністерство культури та інформаційної політики рекомендувало КМДА демонтувати та перенести пам’ятник радянському генералу Миколі Ватутіну.

8 лютого у Києві демонтували пам’ятник радянському льотчику Валерію Чкалову.

Читайте також

МВС розсекретило архіви про репресії та депортації українців у 40-50-х роках ХХ століття

Дерусифікація Бакоти: на Хмельниччині демонтували пам'ятник Суворову

На початок