Швейцарія може продати свої танки Leopard, аби їх можна було передати Україні

Швейцарія може продати свої танки Leopard, аби їх можна було передати Україні

Швейцарія може продати свої танки Leopard, аби їх можна було передати Україні
. Парламент Швейцарії в Берні, Швейцарія. Фото: Getty Images

Швейцарія розглядає питання продажу за символічну плату танків Leopard іншим країнам, аби ті своєю чергою могли передати машини Україні.

Про це пише Bloomberg.

Зазначається, що наразі Швейцарія має майже 100 законсервованих танків Leopard, які призначені для виведення з озброєння, однак залишаються справними.

Нейтральна країна не може передати танки Україні напряму, однак після того, як рішення про передачу ухвалила Німеччина, Швейцарія почала шукати альтернативи. Наразі йдеться про продаж Leopards за номінальну плату Чехії, Словаччині та Польщі.

"Війна змінила дискусію у Швейцарії. Ми не можемо відмовитися від швейцарського нейтралітету, але нам потрібно говорити про те, які можливості ми маємо для підтримки країн, які відстоюють ті ж демократичні цінності, що і Швейцарія", — прокоментувала ініціативу представниця Вільної демократичної партії Швейцарії Мая Рінікер.

Як зазначає Bloomberg, навіть якщо рішення не буде найближчим часом ухвалено, сам факт відповідної дискусії у Швейцарії є історичним, адже ще рік тому "це було б немислимо".

Раніше Швейцарія відхилила апеляцію Німеччини щодо дозволу на реекспорт боєприпасів швейцарського виробництва в Україну, заявивши, що такий крок порушить швейцарський нейтралітет.

Що відомо про передачу танків Leopard Україні

11 січня президент Польщі Анджей Дуда під час зустрічі президентів Люблінського трикутника у Львові повідомив, що Польща передасть Україні роту німецьких важких танків Leopard.

Секретар РНБО Олексій Данілов в ефірі телемарафону на Суспільному заявив, що українські захисники зможуть освоїти передані західними партнерами танки Leopard за лічені тижні.

25 січня Уряд Німеччини погодив передачу Україні танків Leopard 2 і дозволив реекспорт іншим країнам. Про намір передати танки Leopard Україні повідомили Іспанія, Потругалія, Норвегія

Leopard 2 — основний бойовий танк, створений німецьким підприємством Краус-Мафай. Leopard 2 став наступником успішної розробки тієї ж фірми — основного бойового танку Leopard 1. Виробництво Leopard 2 розпочалось у 1979 році. Взятий на озброєння збройних сил Австрії, Канади, Чилі, Данії, Фінляндії, Німеччини, Греції, Нідерландів, Норвегії, Польщі, Португалії, Сінгапуру, Швейцарії, Швеції, Іспанії та Туреччини.

На початок