Влучання у середмістя та житловий квартал Херсона. Загиблі та поранені мирні жителі — наслідки недільних обстрілів РФ

Влучання у середмістя та житловий квартал Херсона. Загиблі та поранені мирні жителі — наслідки недільних обстрілів РФ

Ексклюзивно
Влучання у середмістя та житловий квартал Херсона. Загиблі та поранені мирні жителі — наслідки недільних обстрілів РФ
. Херсон, вид з вікна пошкодженого через обстріли будинку в одному з мікрорайонів міста, 29 січня 2023р. Фото: Суспільне Херсон

В неділю, 29 січня, російська армія вчергове обстріляла середмістя та житлові квартали Херсона. Влучили в обласну лікарню, відділення банку та пошти і в школу. Також через влучання виникло п'ять пожеж. Троє людей загинули, десятеро поранені.

Херсонка Тетяна Заря живе у середмісті. Жінка говорить, що вчора під час масованого обстрілу російських військових у центрі було гучно. Влучання снарядів сталося після 14 години. Вибух був такої сили, що вирвало вікна у будинках. Її житло уціліло дивом.

Окрім житлових будинків російські снаряди поцілили в обласну клінічну лікарню, відділення пошти та банку, школу та автостанцію. Голова пресофісу Херсонської ОВА Олександр Толоконніков розповів, що російські снаряди влучили в лікарню не вперше. Цього разу поранена медична сестра та працівниця буфету.

За словами директорки департаменту здоров’я Херсонської ОВА Тетяни Карчевич, одній з поранених зробили операцію. Стан здоров'я жінок залишається середньовиваженим.

Прессекретарка ГУ ДСНС у Херсонській області Оксана Ульянова говорить, що через обстріли у місті сталось п'ять пожеж. Першим надійшов виклик про займання автомобіля, одночасно з ним — інформація, що російський снаряд поцілив у обласну лікарню.

"В лікарні пожежі не було, але були поранені двоє людей. Також рятувальники обстежили багатоквартирний будинок, в перший поверх якого потрапив російський снаряд. Одна людина загинула, одну транспортували до карети “швидкої допомоги”, — каже прессекретарка ДНСН.

Також Оксана Ульянова розповіла, що після обіду сталася пожежа на другому поверсі чотириповерхової адміністративної будівлі. Площа пожежі склала 20 квадратних метрів. Рятувальники також прибрали тролейбусні дроти, що обірвалися внаслідок обстрілу та перешкоджали руху транспорту. А в ввечері снаряд РФ потрапив у приватний житловий будинок.

Ніякої військової доцільності в обстрілах Херсона немає, говорить пресофіцер тактичної групи “Грім” Дмитро Плетенчук. За його словами, це обстріли заради обстрілів.

"Це фактично геноцид українців з руйнуванням мирного міста. Просимо всіх дотримуватись заходів безпеки, перебувати за можливості якомога менше на вулиці, тому що передбачити, куди вдарять війська РФ у цей момент, складно", — говорить Дмитро Плетенчук.

Що відомо

  • За добу 29 січня російська армія з артилерії, РСЗВ, мінометів, танків та БМП 42 рази обстріляла територію Херсонщини. Херсон — 13 разів.
  • За інформацією Херсонської міськради станом на ранок 30 січня внаслідок масованого обстрілу Херсона поранені десятеро людей, троє — загинули.

Читайте також

Армія РФ не має потужних сил для наступу на Херсонському напрямку, але ми готові до всього — Єрін

"Сили оборони ведуть контрбатарейну боротьбу для знищення військ РФ". Єрін про ситуацію на Херсонському напрямку

Обстріли Херсона: рятувальники в місті ліквідували п'ять пожеж

341 день війни: хроніка подій в Херсонській області

Читайте нас у Тelegram: Суспільне Херсон

Підписуйтесь на Суспільне Херсон у Viber

На початок