Справа Шеремета: адвокати підозрюваних скаржаться, що їм не дають матеріали справи

Справа Шеремета: адвокати підозрюваних скаржаться, що їм не дають матеріали справи

Ексклюзивно
Справа Шеремета: адвокати підозрюваних скаржаться, що їм не дають матеріали справи
. Нікіта Галка, Суспільне

Під Міністерством внутрішніх справ вдень 28 травня пройшла акція "Авакоff. Відкрий докази" на підтримку підозрюваних у справі про вбивство журналіста Павла Шеремета. Адвокати підозрюваних заявляють, що попри завершення слідства тиждень тому, стороні захисту досі на надати матеріали справи для ознайомлення.

Як повідомив кореспондент Суспільного з місця події, під МВС перебувають близько 50 осіб.

Акція під МВС
Акція під МВС. Нікіта Галка, Суспільне

Серед них — друзі, родичі, активісти, адвокати підозрюваних та інші небайдужі.

Адвокат підозрюваної військової медсестри Яни Дугарь Микола Ореховський повідомив, що, незважаючи на завершення досудового слідства, за тиждень адвокати так і не отримали матеріали справи для ознайомлення, хоча такий обов'язок є.

Акція під МВС
Акція під МВС. Нікіта Галка, Суспільне

Адвокати кажуть, що готові ознайомитися з матеріалами у максимально короткі строки і не планують затягувати цей процес.

Акція під МВС
Акція під МВС. Нікіта Галка, Суспільне

Суспільне звернулося до речника МВС Ярослава Тракала, аби дізнатися, чому адвокати досі не отримали матеріали справи, однак він сказав звертатися з цього питання до речниці Нацполіції Оксани Блищик.

"У нашому розпорядженні такої інформації немає", — відповіла Блищик і порадила звертатися до слідчих або Головного слідчого управління.

Водночас адвокати додають, що бачили лише певну частину копій матеріалів кримінального провадження, однак у цілому оригінали документів не бачив жоден з них.

Що відомо

  • Слідство повідомило адвокатів підозрюваних у причетності до вбивства журналіста Павла Шеремета Андрія Антоненка, Юлії Кузьменко та Яни Дугарь про закінчення розслідування у справі.
  • Також слідство у справі Шеремета змінило підозру Юлії Кузьменко, Андрію Антоненку та Яні Дугарь, прибравши з переліку мотивів "ультранаціоналістичні ідеї" та "велич арійської раси".
  • Український журналіст білоруського походження Павло Шеремет загинув 20 липня 2016 року в центрі Києва внаслідок вибуху автомобіля, в якому їхав на ефір авторської ранкової програми. Шеремет був у машині один і за кілька хвилин помер у кареті "швидкої".
  • 12 грудня 2019 року на брифінгу поліція назвала підозрюваних у вбивстві. Це лідер гурту Riffmaster, військовий Андрій Антоненко, кардіохірургиня та волонтерка Юлія Кузьменко та військова медсестра Яна Дугарь.
  • За версією слідства, вибухівку під авто Шеремета заклали Кузьменко й Антоненко. Розвідку на місці злочину вела Яна Дугарь.
  • У виробленні вибухівки підозрюють раніше судимого атовця Владислава Грищенка. У справі фігурує і його дружина Інна.
  • Печерський суд Києва залишив підозрюваного у справі про вбивство Павла Шеремета Андрія Антоненка під вартою до 23 липня, а Яні Дугарь призначили заставу й електронний браслет.
  • 168 тисяч гривень для внесення застави за військову медсестру Яну Дугарь зібрали за три години.
На початок