Як зникнути з онлайну та знищити свої сліди в інтернеті

Як зникнути з онлайну та знищити свої сліди в інтернеті

Як зникнути з онлайну та знищити свої сліди в інтернеті
.

Буває такий настрій, думаєш: так набрид цей інтернет, як же мені почати нове життя — і так, щоб ніхто не знайшов і не впізнав? Бо дуже сумно, коли замислюєшся, скільки про нас знає (і щодня запам’ятовує) Google.

Скільки годин марно втрачено на Facebook, який цинічно викачує з нас час та нерви і наживається на цьому, показуючи набридливу рекламу. А як щодо того, що будь-яка людина може нагуглити про іншу людину конфіденційну інформацію? Сучасні роботодавці навіть не приховують того, що "пробивають" соцмережі потенційних кандидатів.

Якщо ви втомились від усього цього і відчуваєте, що готові помножити себе на нуль та зникнути з інтернету назавжди, ми приготували для вас корисну покрокову інструкцію. Але користуйтесь цією інформацією помірковано!

Читайте також: "Як інтернет поступово з’являвся в Україні та змінив нас"

Крок 1: видалення своїх акаунтів у соцмережах

Як зникнути з онлайну та знищити свої сліди в інтернеті

Перше, що треба атакувати, — результати пошуку вашого прізвища або псевдоніму в пошуковій системі. Як правило, це акаунти у Facebook, Twitter, Instagram, ВКонтакте (не забувайте про нього), а також скрізь, де ви використовуєте своє справжнє ім'я. Видаляємо свої сторінки.

Як видалитися з Facebook

Якщо ви дійсно готові назавжди полишити королівство диванної аналітики, то вам сюди. Але одразу ваш акаунт не зникне, потрібно буде почекати до 14 днів, допоки зникнуть останні сліди вашої присутності у соцмережі Марка Цукерберга. Знайте, що якщо ви вибрали цю опцію, то вся інформація видаляється без можливості її відновлення.

Тому якщо не готові одразу на такий радикальний крок або хочете морально підготуватись, є варіант деактивувати свій профіль (він за тим самим лінком вище) і лишити Messenger. У цьому випадку за допомогою Messenger ви зможете зв’язуватись та спілкуватись з іншими користувачами, але не матимете змоги гортати стрічку новин, і ваш профіль разом із дописами та фотографіями також буде недоступний. Щоб зникли фото, на яких вас відмітили, краще попередньо зв’язатись з користувачами та попросити їх видалити відмітки.

Як видалитися з Instagram

Instagram видає про вас більше за все інформації, тому з ним треба розправитись особливо безжально. Адже якщо тільки спеціально не змінити ці параметри, Instagram знає, де ви (автоматичне вмикання служб геолокацій), коли ви востаннє були у мережі та що робили (показує іншим користувачам ваші коментарі, сторіз, навіть лайки до фото інших людей).

Як і у випадку з Facebook, є абсолютно ідентичні можливості: деактивувати свій профіль (тимчасово), завантажити всю інформацію з вашого профілю (такі цінні фотографії та відео) в один файл або просто одразу видалити профіль назавжди.

Як видалитися з Twitter

Щоб видалитись із Twitter, треба зайти в "Налаштування". У самому кінці буде посилання "видалити мій обліковий запис". Воно вам і потрібне. Ваш акаунт буде повністю знищено. Але з пошукових систем ваші дописи щезнуть тільки за декілька тижнів.

Як видалити Google/Gmail

Так, якщо вже видалятись, то капітально — і в тому числі знищити свою джмейлівську поштову скриньку, щоб ніхто не зміг вас за нею знайти чи написати туди листа.

Зайдіть на свою пошту востаннє. Згори у правому кутку виберіть кнопку "Акаунт". За цим посиланням ви зможете вбити весь Google-акаунт і сервіси, що до нього прив’язані — все ваше віртуальне життя (YouTube-акаунт, пошта Gmail, календар, контакти, завантажені в Google Play програми та інше). А тут ви зможете видалити щось одне: YouTube чи Gmail. Знову ж таки, наполегливо радимо перед видаленням спершу завантажити усі персональні дані з сервісу — кожна соцмережа надає таку можливість.

Крок 2: видалення себе з пошукових систем

Як зникнути з онлайну та знищити свої сліди в інтернеті

Хоча ви й позбудетеся профілів у соцмережах, їхній зміст може продовжити "плавати" в інтернеті і легко знаходитись/викачуватись звідти за допомогою того ж Google. Фото, замітки, резюме. В першу чергу необхідно з'ясувати, де ваші відомості показуються в онлайн-режимі. У цьому допоможе будь-яка пошукова система. Єдиний спосіб вилучити ваші дані з цих сайтів: безпосередньо зв'язатися з ресурсом і попросити стерти будь-яку інформацію про вас або хоча б ваше ім'я.

Після цього ви можете звернутися до пошукових систем із проханням видалити відредаговані сторінки або проіндексувати їх знову. Наприклад, у Google є спеціальні сервіси, які допоможуть вам прибрати зміст якого-небудь сайту або зображення з результатів пошуку.

Не факт, що це спрацює. Але спробувати варто. Ваші шанси збільшуються, якщо публікація порушує ваші авторські права або сторінка відображає конфіденційну інформацію про вас. Якщо видалити себе повністю з пошукових систем не виходить, то треба постаратися знищити усі свої персональні дані з профілів, наскільки це можливо. Так, окрім вашого імені інтернет-шпигунам більше нічого не дістанеться.

Читайте також: "11 інтернет-сайтів, вільних від коронавірусу, які покращать вам настрій"

Крок 3: позбавлення шлейфу громадського життя

Окрім соцмереж існують ще так звані "бази даних людей". Такі, наприклад, як ця. Скоріш за все, ви здивуєтесь кількості інформації, яку надають ці бази. А якщо подумати про те, скільки їх існує в більш "тіньовому" інтернеті, недоступному звичайним користувачам, то робиться лячно. Але облишмо паранойю, вихід завжди є.

Найпростіше рішення — скористатися послугами професіоналів. DeleteMe — найпрофесійніший ресурс, який вже 8 років займається цією справою. Це коштуватиме, відверто кажучи, недешево: 129 доларів на рік. Але за Netflix ви сплачуєте приблизно таку ж сумму, то чому б не заплатити заради безпеки власних даних? Фахівці, по-перше, винищать усі сліди, які вам не вдалося видалити власноруч, а по-друге, регулярно відшуковуватимуть нову інформацію про вашу особу і кожні три місяці її також видалятимуть. Також є системи моніторингу соцмереж — ще один професійний інструмент із замітання онлайн-слідів. Вони відслідковують та надсилають сповіщення про будь-яке спеціальне слово, ім’я/прізвище чи мітку, яку ви заб’єте в налаштування.

Найважливіше — без нагальної потреби (окрім викликів служб таксі та карт) тримайте параметр служб геолокації вимкненими. Адже в сучасну діджитал-епоху на цьому можна погоріти — й усі ваші зусилля будуть марними. Хтось просто викачає вашу фотографію з "нового акаунту", подивиться геолокацію, і все — вас викрито. Не викладайте фото й відео взагалі, навіщо це вам у житті без соцмереж? Не тримайте жодного контенту на телефоні або поміняйте його на старий кнопочний варіант. Таким чином за вами неможливо буде прослідкувати і ви вилікуєтесь від звички постійно заходити у соцмережі та "переїдати" інформацію. Також позбудьтеся спокуси заходити на сторінки ваших друзів і знайомих та дивитись, що в них нового. Ви або продовжуєте якісно спілкуватись офлайн, або у вас були дуже серйозні причини взагалі зникнути з інтернету безслідно — і тоді зайві нагадування вам ні до чого.

Крок 4: видалення ніків, прив'язаних до електронної пошти

Як зникнути з онлайну та знищити свої сліди в інтернеті

Якщо дуже постаратися, то можна легко вгадати адресу електронної пошти (більшість людей або використовують однакові нікнейми для цього, або просто називають пошту власним іменем-прізвищем-собака-gmail.com). Вгадавши пошту, можна вийти на ваші ніки і псевдоніми, які ви використали на різних сайтах, блогах, форумах. А ця ниточка вже виводить на ваше справжнє ім'я та й загалом надає шукачам занадто багато інформації.

Навіщо їм знати, що ви писали на форумі користувачів телефонів Motorola у 2008 році? Процес видалення цієї інформації залежить від сайтів, де ви зареєструвались. Ідеально, якщо вам вдасться пригадати паролі, зайти на ці сайти та власноруч прибрати з них свій основний імейл. Також треба постаратися змінити ім'я користувача. Якщо йдеться про форуми, попросіть модераторів видалити пости, за якими можна якось ідентифікувати вас. Якщо ж ви плануєте користуватись певними ресурсами надалі, вигадайте нові ім’я користувачів — такі, щоб вас неможливо було ідентифікувати.

Крок 5: підтримка своєї анонімності

З цієї миті ви маєте завжди бути напоготові, щоб не допустити витоку ваших особистих даних в інтернет. Жодного користування соціальними мережами зі справжнім ім'ям. Періодичний моніторинг сайтів, щоб переконатися, що нової інформації про вас там не з'являється. Вам доведеться створити акаунти неіснуючої особи, а також електронну скриньку спеціально для роботи в інтернеті. Щоб не мучитися з підбором вигаданих персонажів, скористайтеся генератором імен.

Але навіть після виконання усіх вище перелічених махінацій за великого бажання інформацію про вас усе одно можна буде знайти в інтернеті. Проте зробити це буде вже набагато складніше. Принаймні, за допомогою цих кроків ви зможете захиститись від детективів-любителів і підвищите рівень конфіденційності своїх особистих даних.

Читайте також: "Як захистити свої гроші. Список найпоширеніших схем кібершахраїв"
На початок