Роздягали, шукали татуювання. Як жили жителі Щасливого на Херсонщині під час окупації

Роздягали, шукали татуювання. Як жили жителі Щасливого на Херсонщині під час окупації

Роздягали, шукали татуювання. Як жили жителі Щасливого на Херсонщині під час окупації
Автомобіль російських військ, який й досі стоїть у Щасливому. Фото: Назарій Рубаняк/Суспільне Миколаїв

У селі Щасливе, що на Херсонщині, немає електро- та водопостачання, більшість будинків пошкоджені, а по селу розкидана російська техніка та речі військових. Місцеві жителі перебували в окупації вісім місяців.

З чим стикалися під час окупації та як їхні долі складаються зараз, місцева родина розповіла кореспондентам Суспільного.

Російські війська заїхали в село дев'ятого березня 2022 року. Цього дня обстріляли декілька будинків у Щасливому. На подвір'я жителька села Тетяни "прилітало" двічі — восьмого липня та сьомого вересня. В результаті останнього влучання поранення отримав її чоловік.

"Коли чоловіка поранило, то вони (росіяни — ред.) нашим автомобілем відвезли його в Берислав. А восьмого вересня мене так само вивезли в Берислав, бо ми просто побоялися тут залишатися. Вони нас привезли, біля лікарні вигрузили і помахали ручкою. І сказали "Ми вам машину залишимо в гаражі". Я кажу: "Хлопці, не кажіть того, що не зробите". І два місяці ми також були в Бериславі, поки чоловік лікувався", — пригадує Тетяна.

Роздягали, шукали татуювання. Як жили жителі Щасливого під час окупації
Будинок родини. Подвір'я пошкоджене уламками. Фото: Назарій Рубаняк/Суспільне Миколаїв

Син Тетяни, Олександр, добре пам'ятає російські перевірки.

"Перша перевірка до нас прийшла... Ну ті, що перевіряли паспорти. Це було 13 березня. І я вам хочу сказати, що мене здивувало. Прийшло два автозаки, КамАЗи. Всі — Росгвардія. Але коли прийшов капітан росгвардії і сказав мені "Добрий день" — в мене щелепа відвисла. Він спілкувався суржиком. Або ж він був з Кубані, або з Криму, або ж наш продажний. Крайні перевірки були в середині травня. Тоді мене роздягали, запитували, чи є татуювання", — розповідає чоловік.

Роздягали, шукали татуювання. Як жили жителі Щасливого під час окупації
На вулицях села є залишки російської техніки. Фото: Назарій Рубаняк/Суспільне Миколаїв

Останні дні окупації сім'я перебувала в Бериславі.

"Вони оголосили шостого листопада комендантську годину цілодобову. Сказали: "Люди, не ходіть. Це для вашої безпеки". Що вони робили? Вони підірвали трансформаторні підстанції. Світла в Бериславі не було. І в сторону Новоберислава вони підірвали водонапірні вежі", — пригадує Олександр.

Повернулася додому родина 16 листопада 2022 року. Станом на 26 січня 2023-го люди в Щасливому живуть завдяки допомозі волонтерів.

Читайте також

У Первомайській громаді, що на Миколаївщини, місцевим жителям безплатно роздали дрова

Миколаївські депутати прийняли програму забезпечення військовослужбовців житлом

У небі над Миколаївщиною сили та засоби ППО збили 13 російських ракет — ОК "Південь"

Слідкуйте за новинами Суспільного Миколаїв у Telegram, Viber, YouTube, Facebook та Instagram.

На початок