"Не думала, що підтримка матиме таку роль". Лижна акробатка Новосад - про медалі Кубка світу і фанів з України у Канаді

"Не думала, що підтримка матиме таку роль". Лижна акробатка Новосад - про медалі Кубка світу і фанів з України у Канаді

Ексклюзивно
"Не думала, що підтримка матиме таку роль". Лижна акробатка Новосад - про медалі Кубка світу і фанів з України у Канаді
. АР

Ексклюзивний коментар української лижної акробатки для Суспільне Спорт.

Збірна України з лижної акробатики здобула перші нагороди на Кубку світу. На другому-третьому етапах, які відбулися у канадському Ле-Реле, українці здобули одразу чотири нагороди.

Дві з чотирьох медалей у складі України здобула 29-річна Анастасія Новосад. Обидва канадські етапи Кубка світу українська лижна акробатка закінчила з бронзовими нагородами.

Читайте також: Україна здобула дві нагороди на етапі Кубка світу з лижної акробатики: знову на подіумі Новосад та Котовський

У сезоні 2022/23 Новосад мала найвищі результати серед усіх представниць жіночої збірної України з лижної акробатики. На першому етапі у Руці, де Україна не мала жодного представника у суперфіналах, 29-річна спортсменка посіла восьме місце, і ось зараз, у Ле-Реле, виграла одразу дві медалі.

В ексклюзивному інтерв'ю Суспільне Спорт Новосад розповіла про емоції від виступу на канадських етапах Кубка світу. Зокрема, лижна акробатка відзначила роль фанів: поруч із трампліном, де проходили змагання, зібралася група вболівальників, які активно підтримували українських спортсменів.

  • Про медалі на канадських етапах

"В перший день емоції були яскравіші, бо це перший подіум в 2023 році. Я не зробила на 100% роботу, яку планувала, взагалі, в шоці була, що так дійшла до подіуму. А в другий день була задоволена, бо дуже класно стрибнула. Але ми дуже втомлені: встали о шостій ранку, а тренування проводили з восьмої, тобто вже стрибали. Два дні змагань – це дуже виснажливо, зараз ми такі "потухші". Дуже втомлені. Але класно, що є дві медалі. Навіть чотири, ще ж Дмитра.

Завдяки чому так стабільно? Мабуть, через те, що ставлю собі ціль. Багато помилок відпрацьовуємо на тренуваннях. Я собі ставила певні завдання перед сезоном, в принципі, я вже йду до цього. Побачимо".

  • Про одні за найвищих балівНовосад лише вдруге в кар’єрі стрибнула на 90+ балів за стрибок

"Прикольно. Я за це не задумувалась. Значить, я відпрацьовую на 100% свій стрибок на змаганнях. Це теж дуже велику роль грає, бо ти можеш на тренуваннях класно виступати, а коли приходять змагання – мандраж і не можеш весь свій потенціал показати. Своїми переживаннями можна багато чого перекреслити".

  • Про призи у вигляді лиж

"Минулого разу, коли я потрапила на п’єдестал у Фінляндії, нам чомусь також не давали медалі. Тільки давали їх на Кубках світу в командних змаганнях. У Фінляндії тоді за особисте місце, здається, давали статуетку. Організатори люблять давати такі "штуки". Як на мене, то краще б медалі".

  • Про програму стрибків
"У принципі мої стрибки конкурентоспроможні. З ними можна боротись. Але вид спорту залежить від вітру, кому куди подує, коли піде сніг – від багатьох чинників. Краща вісімка стрибає такі ж стрибки, як і я. До чемпіонату світу я хочу ще один стрибок додати – подвійне сальто з трьома гвинтами, тільки в різних варіантах. Потреную і побачимо, як піде в мене. Ще є над чим попрацювати".
  • Про материнство і спорт

"Після першої медалі поговорила з донькою. У нас велика різниця в часі – Україна-Канада, тому тільки тоді вдалося поговорити. Донька радіє і каже, що мене чекає. Чоловік дуже радий за мій результат, підтримує мене. Прикольно бути спортсменкою і мамою. Нелегко, але цікаво".

  • Про підтримку поруч зі схилом

"У перший день була активніша підтримка. Хтось зібрав їх всіх і автобусом привіз, я так зрозуміла. Вони спочатку говорили, що не розуміють що тут відбувається, а потім вони занурились в процес. Це дуже круто, я ніколи не думала, що підтримка може грати таку велику роль. Ми чули, що внизу кричали: "Україна! Україна!" Також вигукували: "Молодці! Ми за вас дуже раді!" Це дуже класно.

Колись у нас був Кубок світу в Буковелі, я тоді дуже мала була. Тоді теж наші люди приїхали, було дуже багато. Я пам’ятаю таку підтримку там, і ось зараз в Канаді.

Ми сфотографувались після змагань з ними. Вони співали гімн України, "Ой у лузі Червона калина". Класно".

Хто така Анастасія Новосад

  • 29-річна українська лижна акробатка з Рівненщини.
  • На рівні Кубка світу з лижної акробатики Новосад виграла п'ять медалей (три - в особистих стартах). Найкращим результатом української спортсменки залишається "золото" на етапі в Руці у сезоні 2021/22.
  • Новосад - учасниця Олімпіади-2014 (16-е місце). Мала виступити спортсменка і на Іграх у Пекіні в 2022 році, проте через позитивний тест на коронавірус, отриманий під час змагань, на старт не вийшла.
  • Також Новосад виступила на трьох чемпіонатах світу з лижної акробатики. Найкращим результатом залишається десяте місце в 2015 році.
На початок