Податкова служба на Миколаївщині: як працює в умовах воєнного стану та за рахунок чого наповнюється бюджет

Податкова служба на Миколаївщині: як працює в умовах воєнного стану та за рахунок чого наповнюється бюджет

Ексклюзивно
Податкова служба на Миколаївщині: як працює в умовах воєнного стану та за рахунок чого наповнюється бюджет
. Ілюстративне фото: Edar/pixabay

Воєнний стан в Україні вплинув на адміністрування податків, роботу з платниками щодо збирання платежів до державного та місцевих бюджетів. Суб’єкти господарювання Миколаївської області у 2022 році перерахували майже 5,8 млрд грн надходжень до державного бюджету, що на 0,8 млрд менше ніж у 2021 році. До місцевих бюджетів надійшло 11 млрд грн.

Як в умовах воєнного стану працює Державна податкова служба в Миколаївській області та за рахунок чого наповнюється бюджет, кореспондентам Суспільного розповів виконувач обов'язків начальника ДПС у Миколаївській області Ігор Кузьмін.

  • Які підсумки роботи органів ДПС у 2022 році?

Фактично у 2022 році відбувалася добровільна сплата податків суб’єктами господарювання та громадянами. Це свідчить про відповідний рівень податкових знань, відповідальності суспільства перед нашою державою в умовах воєнного стану.

Разом збір до державного бюджету був виконаний податковою службою на 112%, до місцевих бюджетів на 110% від запланованих показників. Загалом показники були виконані. І збір по єдиному соціальному внеску також був виконаний, що дозволило своєчасно виплачувати людям пенсії і соціальні виплати через органи Пенсійного Фонду України.

  • За рахунок чого перевиконання завдань, враховуючи воєнний стан та припинення роботи деяких підприємств?

Можемо казати про основні джерела наповнення державного та місцевих бюджетів — це податок з доходів фізичних осіб, військовий збір, акцизні податки: акциз на паливо, на тютюн, на алкоголь, плата за землю. Ці чотири види податків забезпечили виконання дохідної частини державного та місцевих бюджетів. Також податкове навантаження на суб’єктів господарювання по сплаті податку на додану вартість, що зараховується до державного бюджету, забезпечило такі показники.

  • Чи рівномірно розподілялося надходження до державного та місцевих бюджетів по області? Чи давали менше податків райони, в яких тривали бойові дії?

Там, де тривають бойові дії, навіть у 2023 році суб’єкти господарювання, які мали господарську діяльність на територіях, що заміновані або тривали військові дії, мають відповідно до законодавства певні пільги щодо сплати податків. Не тільки суб’єкти, але й громадяни. Наприклад, ми не нараховуємо земельний податок для громадян і той податок, що мав цього року перший раз подаватися громадянами — це податкове мінімальне зобов’язання власників земельних ділянок, що належать до сільгосптоваровиробництва.

Середній бізнес середній та підприємці на територіях області, де не відбувалися бойові дії, забезпечили показники надходжень у 2022 році. Сільськогосподарський напрямок, попри обстріли, замінування, збирав врожай.

  • Як би оцінили стосунки податкової служби області із підприємцями у воєнний час?

Ми розпочали діалог з того, що відбувалась добровільна сплата податків. Протягом 2022 року частина ДПС була в простої або не виконувала функції у зв’язку з неможливістю їх виконувати, адже у нас діють електронні сервіси. Вони передбачають взагалі зменшення спілкування з платниками податків і ми бачимо та працюємо з деклараціями, що подають суб’єкти господарювання.

Окрім добровільної сплати, ми виділяємо й інші напрямки — роботу із податковим боргом, контрольно-перевірочну роботу. Вони також працюють. Питання аудиту складніше, оскільки планові перевірки зупинені в умовах воєнного стану. Є окремі види позапланових перевірок або фактичних товарів, що мають акциз. Тому сьогодні ми можемо казати лише про добровільну сплату суб’єктами господарювання податків. Вона становить близько 95% із тих сум, що маємо.

  • Хто з інших управлінь ДПС допомагав працювати миколаївським фахівцям?

Із перших місяців бойових дій на Миколаївщині наші колеги з інших областей, де не було бойових дій, виконували наші функції: ГУ ДПС у Львівській області, ГУ ДПС у Волинській області, ГУ ДПС у Хмельницькій області. Це єдина зараз система, фахівці працюють з базами даних і тому це надало можливість від початку масштабної війни проти України забезпечити виконання функцій, покладених на ДПС України.

  • Чи вистачає органам ДПС Миколаївщини матеріальних та кадрових ресурсів?

Щодо матеріальних ресурсів, то втрати є. Пошкоджені Снігурівська, Березнегуватська, Баштанська, Очаківська інспекції. Тобто є певні проблеми, але вони вирішуються і ресурсу достатньо, щоб в цей складний час працювали наші ДПІ, надавали сервісні послуги для жителів як Миколаївської області, так і Херсонської області. Адже і жителі Херсонщини звертаються до наших сервісних центрів для отримання відповідних документів.

  • Наскільки відновлена робота? Які послуги надаються?

Ми абсолютно весь перелік адміністративних послуг надаємо по всіх ДПІ області. Зараз лише питання відновлення роботи Снігурівської ДПІ, ми вже вирішили з міською військовою адміністрацією питання, де буде розташовуватись у безпечному місці сервісне вікно, щоб працівники могли надавати громадянам весь перелік послуг.

Що відомо

Упродовж 2021 року на казначейські рахунки ГУ ДПС у Миколаївській області платниками податків сплачено 15,1 млрд грн податкових платежів, що на 1,7 млрд грн більше показника 2020 року.

До державного бюджету протягом 2021 року зібрано 6,6 млрд грн, що більше ніж у 2020 році на 528,6 млн грн, або на 8,7%. Місцеві бюджети поповнено на 8,4 млрд грн, що у порівнянні з 2020 роком більше на 1,2 млрд грн, або на 16,3%.

Читайте також

У Миколаєві ходою та покладанням квітів відзначили День Соборності України

Добірка літератури до Дня Соборності. П'ять книг на історичну тематику від миколаївських бібліотекарів

Єдиний реабілітаційний центр для військових, що повернулися з полону: як працює заклад у Миколаєві

Слідкуйте за новинами Суспільного Миколаїв у Telegram, Viber, YouTube, Facebook та Instagram.

На початок