Від метричних книг до особових справ. Кіровоградський архів – у п’ятірці лідерів з цифрування документів

Від метричних книг до особових справ. Кіровоградський архів – у п’ятірці лідерів з цифрування документів

Від метричних книг до особових справ. Кіровоградський архів – у п’ятірці лідерів з цифрування документів
. Суспільне Кропивницький

Державний архів Кіровоградської області входить у п'ятірку організацій з найвищими темпами цифрування документів фондів Держархіву. Чому це важливо в умовах війни, які зібрання документів Україна втратила через повномасштабне вторгнення Росії в Україну, а також про аварійний стан будівлі Кіровоградського архіву розповів голова Державної архівної служби України Анатолій Хромов.

Оцифровані метричні книги та всі книги записів актів цивільного стану Кіровоградської області. Наступними будуть інші джерела для дослідження родоводу: нотаріальні книги, особові справи, кримінальні справи репресованих осіб в часи радянського тоталітарного режиму, говорить Анатолій Хромов.

Такі високі темпи роботи можливі не в останню чергу завдяки співпраці архіву з американською некомерційною корпорацією FamilySearch International – світовим лідером оцифрування генеалогічних документів. Ця колаборація дозволить у найближчі три роки оцифрувати усі документи Кіровоградського обласного архіву, які потрібні для дослідження родоводів жителів області.

Декілька державних архівів України у минулі роки впровадили ресурси, які надають змогу будь-кому безплатно переглянути в мережі Інтернет всі оцифировані масиви документів. На сайті Державної архівної служби є єдине вікно доступу до цих знімків. Воно зветься Міжархівний пошуковий портал. Планують, що у цьому році архів Кіровоградської області доєднається до цієї платформи.

Від метричних книг до особових справ. Кіровоградський архів – у п’ятірці лідерів з цифрування документів
Керівник Держархіву Анатолій Хромов та очільниця Кіровоградської філії Лілія Маренець у приміщенні обласного архіву. Держархів

Про архів у деокупованому Херсоні

Державний архів Херсонської області частково розграбований окупантами. "Херсон – це найбільший наш біль, — каже Анатолій Хромов. – В інших регіонах нам вдалося евакуювати фонди, зокрема, ті документи, які залишалися на підконтрольній Україні території Луганської та Донецької областей. З Херсоном у силу швидкого захоплення і втрати контролю над містом, не було часу на евакуацію".

Співробітники музею зберегли частину найцінніших документів в коштовних оздобленнях. "Вони фактично врятували їх у себе вдома. – каже керівник Держархіву. — Під час окупації вони під одягом виносили документи, зберегли їх вдома і потім повернули. Мова йде про сотні справ, але вкрадені десятки тисяч. Ми бачимо по фондах, що мова йде про історичні документи XVIII – XIX століття, генеалогію, окремі справи сучасної України. Я думаю, там були особисті інтереси окремих колаборантів, які просто викрадали справи, напевно, пов’язані із їхніми бізнесами, з податковими перевірками".

Від метричних книг до особових справ. Кіровоградський архів – у п’ятірці лідерів з цифрування документів
Херсонський обласний архів. З архівосховища російські окупанти вивезли документи, 9 грудня 2022 р. Фото: Суспільне Херсон

Читайте також: Державний архів після "руського миру": що зацікавило російських окупантів в херсонській установі

Чому оцифрування документів важливе

40% документів Херсонського архіву оцифровані: за відсутності оригіналів, можна послуговуватись такою копією. За словами Анатолія Хромова, архівна служба ініціює зміни до законодавства – надати право архівам у випадках, якщо документ знищено чи викрадено, надавати довідку не на підставі оригіналу, як зараз це прописано, а на підставі цифрової копії. "Це потрібно, щоб люди могли задовольнити свої інформаційні запити, для соціального захисту й інших важливих питань", – говорить керівник Держархіву.

Про вивезення архівів з інших регіонів до Кіровоградської області

З міркувань безпеки Анатолій Хромов не розповідає з яких областей документи перемістили на Кіровоградщину: "Дуже важка ситуація, адже у нас є багато переповнених архівів, а в Державному архіві Кіровоградської області відносно є вільне місце. Мова йде про важливі фонди та колекції. Хоча ми маємо запевнити, що державні архіви – абсолютно цивільна інфраструктура, це культурна спадщина, ні в якому разі там немає військової складової, і будь-яка цивілізована країна не має за мету розглядати архіви, як потенційну мішень".

Найбільша втрата Держархіву в цій війні – повністю знищений пожежею фонд СБУ в Чернігові у перші дні вторгнення.

Будівля Кіровоградського архіву потребує ремонту та хто допомагає у справі збереження документів

Питання матеріально-технічного забезпечення обласних архівів – це зона відповідальності обласних державних, військових адміністрацій. Анатолій Хромов зустрівся з керівником Кіровоградської адміністрації Андрієм Райковичем. Вони обговорили проблемні питання будівлі архіву. "Треба терміново втрутитися для того, щоб забезпечити збереження і документів, і самої будівлі", – сказав Анатолій Хромов.

"В умовах війни не до капремонтів, – сказав керівник ОВА, – зокрема, утримання приміщень Держархіву області. Проте водоканал отримає завдання оперативно втрутитись в проблему з водовідведенням у корпусі №2".

Читайте також: Проблема з опаленням в архіві Кіровоградської області: у січні 2022 року там говорили про невідповідну температуру для зберігання документів

Анатолій Хромов також озвучив прохання збільшити штат архіву, бо темпи оцифрування документів – це понаднормова робота його працівників.

Державний архів Кіровоградської області, за інформацією, яку надала директорка Лілія Маренець, торік отримав благодійної допомоги на 2,5 мільйони гривень. "Наші основні благодійники, по-перше, музей Берлін-Карлсхорст, – говорить вона. – Вони надали нам фінансову допомогу, яку ми спрямували на закупівлю протипожежних дверей. Ми потребуємо у два корпуси архіву 38 дверей, а вони нам оплатили 18. Це дуже дорогі речі".

Завдяки благодійним грошам закупили 1,5 тисячі картонажів – архівних коробок для зберігання архівних документів, комп'ютери та сканери.

Від метричних книг до особових справ. Кіровоградський архів – у п’ятірці лідерів з цифрування документів
Працівниця Кіровоградського архіву оцифровує документи. Суспільне Кропивницький

Від метричних книг до особових справ. Кіровоградський архів – у п’ятірці лідерів з цифрування документів

"Мені дуже приємно наскільки вся архівна світова спільнота із розумінням поставилася до нашої проблеми, – каже Анатолій Хромов. – Стільки підтримки, як політичної, так і фінансової у нас ніколи не було. Є Міжнародна рада архівів, ми є членом цієї спілки, яка в перші ж дні припинила членство Росії та Білорусі. Вони надають нам інформаційну допомогу, матеріальну допомогу. Є різні інші культурні інституції, фонди, які витратили десятки мільйонів гривень на підтримку українських архівів торік. Не варто забувати й про українських волонтерів, користувачів архівів, які теж долучаються до цього".

Керівник Держархіву навів приклад: на звільненій території Київщини, яка була тимчасово окупована, документи не крали, але російські окупанти, як мародери викрали всю техніку. Німецькі колеги із Бундесархіву (Федеральний архів Німеччини) закупили для всіх регіонів Київщини комп’ютерну техніку.

Читайте також

Підписуйтеся на новини Суспільне: Кропивницький у Вайбері , Телеграм, Інстаграм та Ютуб
На початок