"Донецький аеропорт показав, що українці готові боротися": захисник летовища кропивничанин Вадим Довгорук

"Донецький аеропорт показав, що українці готові боротися": захисник летовища кропивничанин Вадим Довгорук

"Донецький аеропорт показав, що українці готові боротися": захисник летовища кропивничанин Вадим Довгорук
. Міністерство оборони України

Вадим Довгорук отримав поранення під час боїв за Донецький аеропорт. У 2015 році виходив з Дебальцевого, втратив руку, його взяли в полон. Через обмороження втратив ступні обох ніг. Для себе ніякої допомоги не просить. Каже, якнайшвидше хоче зібрати гроші на прилади, які допомагають зберегти життя побратимам.

20 січня в Україні вшановують пам'ять захисників Донецького аеропорту.

Оборона Донецького аеропорту тривала 242 дні, з 26 травня 2014 року до 20 січня 2015. 13 січня після обстрілів упала диспетчерська вежа. 45-метрова споруда була стратегічним об'єктом оборони летовища. 20 січня бойовики підірвали другий термінал. Бетонні перекриття і стеля у секціях обвалилися на українських військових. Після падіння вежі та руйнування обох терміналів, українське командування 21 січня вирішило вивести війська з летовища. Однак ще два дні у пожежному депо залишались семеро бійців 90-го батальйону, яких вдалося вивести звідти 23 січня. Бійців, які захищали Донецький аеропорт, назвали "кіборгами". За даними Міністерства оборони, у боях за Донецький аеропорт загинуло понад 200 українських військових. Шестеро з них – з 3-го полку спецпризначення імені Святослава Хороброго.

Вадим Довгорук говорить, під час боїв за Донецький аеропорт йому стало зрозуміло, що українці готові боротися. "Після оборони аеропорту, коли наша частина вийшла звідти, 3 жовтня, зранку, 4 жовтня, з аеропорту, хлопці вирушили на захист інших територій. І зараз вони продовжують нести службу. Ворог прийшов на нашу землю. Не ми ж поїхали до них захоплювати їхні території".

Читайте також: Вадим Довгорук – про поранення та роботу у музеї 3-го полку спецпризначення

Для Вадима Довгорука побратими — не колеги по роботі: "Це твоя друга сім'я, люди, яким ти можеш врятувати життя і які можуть врятувати тебе".

Вадима звільнили з військової служби за станом здоров'я після введення воєнного стану, як і всіх, хто отримав важкі поранення. "Перший час я був вдома, дуже засмучений, бо завжди був біля хлопців, у військовій частині. А потім подзвонили мені товариші – це був березень, і сказали: виручай. Терміново треба допомогти дозбирати на автомобілі. Я ніколи не збирав так гроші, та багато людей мене знало, написав пост. Не вистачало нам 60 тисяч, ми їх забрали буквально за півтори-дві години".

Спочатку Вадим почувався у ролі збирача грошей ніяково, але товариші просили від серветок для чищення зброї до тепловізорів та квадрокоптерів. "І люди допомагали, стали як один кулак, бо одними хлопцями війну перемогти не можна, їм потрібен тил".

Чоловік говорить, багато хто зрозумів, що йде війна у лютому 2022 року: "Я б сказав, понад 50 відсотків таких людей. Але наш народ незламний, всі ви прекрасно бачите".

Втім нині люди виснажились, говорить Вадим: "З кожним збором стає все тяжче. Всі, хто нині донатять на збройні сили, я майже всіх знаю в обличчя. Це одні й ті самі люди. Але це їх вибір, і ніхто не може змусити допомагати".

Важливість волонтерських зборів – таких як у Вадима – пояснює швидкістю реакції на запит: "Так, у нас вже є багато фондів, які дуже багато роблять роботи, але ця бюрократія… От хлопці дзвонять, і кажуть негайно треба квадрокоптер. У фондах воно є, але потрібен лист, поки вся ця паперова робота пройде, може пройти місяць, а може взагалі не дійти. А хлопці працюють щодня. Щодня отримують поранення, гинуть".

Нині Вадим Довгорук збирає гроші на квадрокоптер у соцмережах: "Хоча б на один, а краще два, і от вчора ввечері написали, що потрібно прилад нічного бачення".

Що відомо

Під час оборони Донецького аеропорту загинули шестеро бійців третього полку: молодший сержант Дмитро Андрусенко (1992 року народження), капітани Євген Подолянчук (1991 року народження), Олег Кулигін (1971 року народження) та Іван Литвинов (1975 року народження), старші солдати Олександр Хруль (1992 року народження) та Вадим Шешеня (1984 року народження). 30 військовослужбовців полку отримали поранення.

Читайте також

  • "Тривалість залежить від травм". У кропивницькій лікарні реабілітують військових після поранень
  • "Все, що відбувається навколо, залишає відбиток в серці",– 19-річна фельдшерка батальйону з Кропивницького
Підписуйтеся на новини Суспільне: Кропивницький у Вайбері , Телеграм, Інстаграм та Ютуб
На початок