Обласну інфекційну лікарню розвантажили від хворих з підозрами на СOVID — тестували із запізненням

Обласну інфекційну лікарню розвантажили від хворих з підозрами на СOVID — тестували із запізненням

Обласну інфекційну лікарню розвантажили від хворих з підозрами на СOVID — тестували із запізненням
.

Близько 70 пацієнтів Харківської інфекційної лікарні протестували із запізненням. Дослідження щодо них показали негативний результат. Частину пацієнтів виписали, частину направили на долікування до 17-ї міської лікарні.

Про те, що у лікарні тривалий час перебували люди, яких вчасно не протестували, на брифінгу 26 травня розповів голова Харківської облдержадміністрації Олексій Кучер.

"Для мене дуже болючим було питання, що ми утримували людей, майже 70 людей, які не були інфіковані, у цій лікарні. Але цей процес, його ж необхідно зорганізувати, щоб люди, які там працюють, лікарі, не були завантажені настільки. І щоб ми не підставляли фактично людей, які там перебувають. Якщо вони не інфіковані, вони можуть там інфікуватися. Це питання організаційні", — сказав Кучер.

За його словами, люди очікували на тест тривалий час: "Стало очевидним, що зразки, які відбираються, реальне тестування їх із запізненням проходить".

"Ці процеси від кого залежать? Організація всіх цих процесів. Хто за це відповідає? Це дуже важливі речі. Знову ж таки, я розумію втому лікарів... Реально розумію", — сказав Кучер.

Як пояснили у пресслужбі облдержадміністрації, процес прийому пацієнтів з підозрою на СOVID проходить так: пацієнтів привозять до обласної інфекційної лікарні, де лікар у приймальному відділенні вирішує, чи госпіталізувати людину.

"За протоколом мали одразу при госпіталізації робити ПЛР. Але робили не всім і не одразу, і "до з'ясування" люди знаходились у інфекційці як такі, в яких підозра на СOVID. Зараз усіх протестували (вчора робили повторні ПЛР тим, у кого був 1-й негативний), за результатами ці люди не мають СOVID", — пояснила речниця Харківської ОДА Ксенія Ярікова.

За словами Кучера, для інфекційної лікарні купили дві системи для тестування:

"Негайно повинні проводити тестування. І ті два апарати, які ми поставили в інфекційну лікарню, вони дозволять за годину робити десятки тестів... Автоматизовані портативні системи виявлення нуклеїнових кислот — це лабораторії, які фактично зараз досить швидко аналізують наявність чи відсутність коронавірусу".

"Лікарня вже розвантажена, зараз і Бондарчук (Геннадій Бондарчук, заступник директора обласного Департаменту охорони здоров'я — ред.), і в.о. керівника цього закладу, вони у повній комунікації, зараз напруга знята. Зараз я очікую, що ті люди, яких вдруге протестували, вони отримали негативні результати тестів, будуть просто або переведені — ті, які хворі на іншу хворобу. А ті, які безсимптомні — вони будуть залишаться вдома на самоізоляції. Друга напруга, яка стосувалася ліків, я наполегливо прошу, щоб все, що необхідно, купувалося", — сказав голова ОДА.

Що відомо

  • 26 травня на Харківщині зареєстровано 946 лабораторно підтверджених випадків, у т. ч. 41 — летальні, 341 — одужання.
  • В інтерв'ю 19 травня директор медзакладу Павло Нартов сказав, що пацієнтів із підозрою та підтвердженим випадком коронавірусу безпечніше утримувати в різних медичних установах. За його словами, Департамент обладміністрації він про це він повідомляв.
  • Голова облдержадміністрації Олексій Кучер вбачає спільну провину департаменту ОДА і керівництва лікарні в ситуації, що склалася у медзакладі.
На початок