Двоє загиблих, десятки травмованих. В Іраку перед фінальною грою регіонального турніру сталася масштабна тиснява: відео

Двоє загиблих, десятки травмованих. В Іраку перед фінальною грою регіонального турніру сталася масштабна тиснява: відео

Двоє загиблих, десятки травмованих. В Іраку перед фінальною грою регіонального турніру сталася масштабна тиснява: відео
. AP Photos

Що сталося напередодні матчу збірних Іраку та Оману в Кубку націй Перської затоки.

Тиснява біля стадіону в Іраку призвела до загибелі двох людей і травмування десятків інших. Про це повідомляє Al Jazeera.

Цього місяця Ірак уперше від 1979 року приймає на своїй території Кубок націй Перської затоки, в якому беруть участь вісім регіональних збірних: Катар, Саудівська Аравія та Ірак, серед інших.

Фіналу 25-го розіграшу турніру дісталися збірні Оману та господарів з Іраку. Ажіотаж навколо вирішального матчу за участю місцевої збірної, зрештою, призвів до масштабної тисняви у місті Басра, що має приймати фінал у четвер, 19 січня.

Що сталося

За інформацією кореспондентів Al Jazeera, люди почали формувати масштабний натовп на підступах до стадіону задовго до початку поєдинку. Багато з них не мали квитків на матч, а дехто прибув до Басри з віддаленіших регіонів країни.

Фотокореспондент інформаційного агентства AFP повідомив, що тиснява сталася ще до того, як на Міжнародному стадіони Басри відкрили ворота для глядачів. Ті з фанів, що не мали квитків на гру, вчиняли спроби прорватися на стадіон, наголошують у службі охорони арени.

За підрахунками журналістів, на момент тисняви біля стадіону зібралося близько 60 тисяч людей.

"Тисячи прибули ще минулого вечора, деякі спали на вулицях, що призводило до перекриття доріг. Багато охоронців громадського порядку прибули на місце, аби контолювати натовп", - наводить видання слова свого кореспондента Ахмеда Аль-Жасіма.

У Міністерстві внутрішніх справ Іраку закликали глядачів без квитків на матч покинути зону стадіону. Розійтися натовп закликали й у місцевому Міністерстві спорту.

Зрештою, тиснява призвела до загибелі двох людей. Число тих, хто зазнав травм у тисняві, складає близько 80 людей. Деякі з них перебувають у критичному стані, повідомляє офіційне Інформаційне агентство Іраку.

  • Відео з місця подій:

Al Jazeera наводить слова одного з уболівальників, що був присутній у натовпі під час здіймання тисняви.

"Не очікував, що станеться хаос. Через тисняву я впав і пошкодив руку. Я не мав нагоди потрапити на стадіон, але через тисняву пройшов через ворота для журналістів. За таких складних обставин я не очікую, що фінальний матч відбудеться", - пояснює Моамен Аднан.

Що відомо

  • Федерація футболу Іраку врешті повідомила, що фінальний матч зі збірною Оману відбудеться у запланований час четверга, 19 січня. Початок - о 18:00 за київським часом.
  • Ірак тричі вигравала Кубок націй Перської затоки та є однією з найтитулованіших збірних в історії турніру. По три титули також мають Катар і Саудівська Аравія.
  • Наступний розіграш Кубка націй Перської затоки у 2024 році прийматиме Кувейт.
На початок