"Поліцейський офіцер громади". Як працює проєкт на Миколаївщині

"Поліцейський офіцер громади". Як працює проєкт на Миколаївщині

"Поліцейський офіцер громади". Як працює проєкт на Миколаївщині
. Фото: Суспільне Миколаїв

29 громад Миколаївщини долучилися до реалізації проєкту "Поліцейський офіцер громади", який почали впроваджувати у 2020 році. Станом на 18 січня 2023 року офіцери працюють у дев’яти тергромадах області: Бузькій, Галицинівській, Олександрівській, Ольшанській, Вознесенській, Коблівській, Шевченківській, Вільнозапорізькій та Кривоозерській.

Про це кореспондентам Суспільного розповів начальник сектору взаємодії з громадами управління превентивної діяльності Нацполіції в Миколаївській області Олександр Козловець.

У Галицинівській громаді, за словами Козловця, працюють два поліцейські офіцери. Якщо говорити про Шевченківську тергромаду, то в перспективі має бути три офіцери поліції.

"До 24 лютого 2022 року провели конкурсний відбір. Після цього були заплановані інші етапи відбору: тестування, співбесіда, поліграф та навчання. Проте повномасштабне вторгнення РФ в Україну зруйнувало плани і їхню реалізацію. Також два офіцери працювали і в Олександрівській ТГ, але один на сьогодні звільнився, за сімейними обставинами", — розповів Олександр Козловець.

У Вознесенській ТГ відкрито дві поліцейські станції, працює два офіцери громади, які забезпечені спецтранспортом. У перспективі громади, каже Олександр Козловець, щоб штат нараховував п’ять офіцерів.

Як передбачено проєктом, поліцейські офіцери громад мають відповідне робоче місце — поліцейські станції, відповідні умови для праці, для прийому громадян.

Проведення бойових дій на території Миколаївщини призвело до того, що офіцери почали виконувати обов’язки, які їм не були притаманні у мирний час.

"Наприклад, допомагали і самостійно проводили евакуацію людей з населених пунктів, які перебували під постійними обстрілами, доставляли гуманітарну допомогу спільно з різними організаціями. Проводять патрулювання території громади, щоб не допустити мародерства та крадіжок майна. Виявляють у громаді людей, які можуть бути причетні до співпраці з країною–агресором", — розповів Олександр Козловець.

Майор поліції Віктор Лященко був призначений на посаду поліцейського офіцера Вознесенської громади на початку січня 2022 року.

"З початком війни у нас все змінилося кардинально: почався "казармовий режим": мешкали в одному місці, працювали як єдиний організм з громадою, стали частиною ЗСУ. Ми працювали за виїздами, які були після телефонних дзвінків жителів громади. Вони повідомляли про підозрілих людей, автівки", — розповів Віктор Лященко.

Поліцейський офіцер Шевченківської громади, майор поліції Олександр Присяжнюк призначений на посаду в січні 2023 року. Приймає громадян у кабінеті, який розміщений у будівлі сільської ради. Має графік прийому громадян, але також робить виїзні прийоми у селах, адже громада складається з 21 населеного пункту, чотири з яких зруйновані. Для офіцера громада придбала службовий автомобіль, на який виділяє пальне.

"Оскільки територія була в окупації, виявляємо колаборантів. Перевіряли факти, бо у мене є тісна співпраця з місцевими жителями, які знають мій номер телефону і повідомляють про підозрілих людей або якісь вчинки. Зараз працює група в соцмережі "Чужий у громаді". Нещодавно затримали особу в Новомиколаївському, яка намагалася обрізати дроти в чужому домоволодінні", — розповів Олександр Присяжнюк.

Читайте також

Вони бомбили, ми молилися: мешканка Благодатного розповіла про життя під російськими обстрілами

Миколаївському пологовому будинку передали карету швидкої допомоги

У Миколаєві призначили тимчасового перевізника на автобусному маршруті № 1: розклад руху

Слідкуйте за новинами Суспільного Миколаїв у Telegram, Viber, YouTube, Facebook та Instagram.

На початок