Вознесенська лікарня. Що змінилося в медзакладі під час війни

Вознесенська лікарня. Що змінилося в медзакладі під час війни

Вознесенська лікарня. Що змінилося в медзакладі під час війни
Палата в одній з миколаївських лікарень. 2022 рік. Ілюстративне фото: Світлана Кльосова/Суспільне Миколаїв

Повномасштабна війна показала, що треба змінювати логістику в наданні медичної допомоги, знайомитися з новими протоколами, вивчати особливості надання допомоги пораненим в результаті бойових дій.

Про це кореспондентам Суспільного розповів головний лікар Вознесенської багатопрофільної лікарні Володимир Красьоха.

За словами керівника закладу, насамперед треба змінювати місце розташування операційних та реанімації.

"Найчастіше в лікарнях операційні та реанімації на верхніх поверхах. Війна показала, що вони повинні бути на перших поверхах, а ще й продубльовані у підвальному приміщенні. Ми вже думаємо, як змінити цю всю логістику, перемістити ургентні і деякі операційні на перший поверх. І ми це вже робимо. Ми кисень провели в підвальне приміщення, в протирадіаційне укриття, перенесли туди все обладнання. Ці всі рішення зараз лягають в проєктну документацію", — розповів Володимир Красьоха.

Ми до цього ніколи не готувалися, але зараз розуміємо, на що треба звернути увагу: постачання води, дубляж електропостачання та інше.

Зі слів головного лікаря, медичний заклад забезпечений усім необхідним на сто відсотків, також продовжує надходити волонтерська допомога.

"Лікарня отримала реанімобілі, ліжок багато. Допомагали колеги з Німеччини, Швейцарії. Ми замінили всі операційні столи, операційні лампи. Все, що стосується надання допомоги пораненим, що пов'язане з бойовими діями, фінансується повною мірою", — сказав Красьоха.

Лікар каже, що з початком повномасштабного вторгнення РФ, в закладі надали допомогу 1 835 пораненим бійцям, 1 350 людей лікувалися тривалий час стаціонарно, інші — евакуйовувалися далі, отримували медичну допомогу амбулаторно. За словами головного лікаря, медперсоналу закладу довелося опановувати специфіку воєнних травм.

"Всі спеціалісти пройшли відповідну підготовку, також у нас були військові медики, які ділилися своїм досвідом. Але ще треба вчитись і вчитись. Те, що ми бачили під час бойових дій, це геть інше, з таким ми не стикалися раніше. З'являються нові направлення, нові протоколи, тому ми будемо далі навчати своїх спеціалістів, насамперед відділення невідкладних станів, хірургічного профілю", — поділився Володимир Красьоха.

У найближчих планах, за словами головного лікаря, відкриття кабінетів мамографії, гістероскопії, додаткового кабінету УЗД-досліджень. Це дозволить зменшити черги на ці дослідження, каже Володимир Красьоха, бо наразі запис вже на два місяці вперед.

"Ми вже закупили необхідне обладнання, про яке давно мріяли, наразі триває ремонт кабінетів. Ми очікуємо повернення жінок додому. Ми підготувалися, щоб максимально якісно їх обстежити на сучасному обладнанні, щоб вони були здорові і народжували діток", — сказав Красьоха.

Зі слів керівника закладу, попри війну кількість жінок, які перебувають зараз на обліку в жіночій консультації, не зменшилась, а навіть збільшилась. За 2022 рік у Вознесенській лікарні прийняли 625 пологів.

"Це трохи менше ніж у довоєнний час, коли було 740-750 пологів. При тому, що багато хто поїхав народжувати в більш безпечні місця", — розповів Красьоха.

Читайте також

Коронавірус на Миколаївщині. В області циркулює "Омікрон"

Як правильно зберігати питну воду. Вісім порад від миколаївської фахівчині

Продуктові набори, хліб та одяг. Де миколаївці та переселенці можуть отримати гуманітарну допомогу

Слідкуйте за новинами Суспільного Миколаїв у Telegram, Viber, YouTube, Facebook та Instagram.

На початок