Загроза підриву дамби у Сватовому: що кажуть місцеві жителі про ризики

Загроза підриву дамби у Сватовому: що кажуть місцеві жителі про ризики

Загроза підриву дамби у Сватовому: що кажуть місцеві жителі про ризики
. Колаж, дамба Сватівського водосховища/розлив річки Красна в 2021 році

За інформацією центру національного спротиву підрозділи російської армії у Сватовому можуть вдатись до підриву дамби на місцевому водосховищі задля сповільнення просування Збройних сил України. Наскільки це може бути небезпечно для мешканців населеного пункту розповіли мешканці Сватового.

Андрієві за п’ятдесят і більшість свого життя він прожив у Сватовому. Кілька місяців тому разом із родиною був змушений покинути свою домівку, невеличкий бізнес і переїхати в північний регіон України.

Чоловік каже, що в разі підриву дамби під загрозою затоплення можуть опинитись будинки у північній частині міста, де, за інформацією людей, що лишаються в окупації, оселились самі російські військові.

"Щоб говорити про масштаби можливого підтоплення потрібно знати, як мінімум, обсяг води, який є у водосховищі. А цього сто відсотків окупанти самі не знають, – говорить Андрій, — Останні 15 років рівень води там поступово зменшувався. Із колишніх 400 гектарів половина заросла очеретами, однак останній місяць місто щодня заливало дощами так, що навіть у підвалах у людей з’явилась вода. Тому об’єктивно вирахувати скільки води може вилитись із сховища – неможливо. Однак у будь-якому разі під затоплення можуть потрапити вулиці на Півночі міста і перша – Новоселівка, що у кілометрі до дамби, яка розташована на підйомі".

Андрій пам’ятає, як у 90-х роках Сватове двічі потрапляло у зону повені, але тоді частково затопило вулиці, що прилягають до річки Красної. Востаннє така надзвичайна ситуація склалась у 1996 році, коли рівень води у річці піднявся до 4 метрів 75 сантиметрів. А от двома роками раніше Красна розлилась, піднявшись на 5 метрів. Як, пам’ятає сватівчанин, тоді рівень води нормалізувався за два тижні.

"Я мешкав недалеко від річки хоча і не зовсім в низині. Навіть у нас на вулиці у дворах стояла вода, ще б 5 сантиметрів і пішло б до хати, люди тоді на дахах сиділи, а деяких довелось евакуювати на човнах із зони підтоплення. Центральну трасу до Харкова, яку зараз "орки" перетворили на багнюку, місцями перелило. Це було у квітні. А вже за два тижні, напевно, вода спала. Хоча у погрібах ще стояла довго. Так що наша земля гарно всотує воду і глобальних негараздів підрив дамби не принесе", — каже співрозмовник.

На його думку, проблемою може стати підрив двох мостів через річку Красну – на трасі Н-26 на Харків і невеличкого мосту біля Марцинівки, що веде на селище Соснове: "Але, думаю, і з такими складнощами наші впораються. Річка у нас ще більш мілка аніж водосховище і є місця з низькими берегами".

Сватівчанин Сергій, який через окупацію міста вимушений зараз мешкати у Ірландії, переконаний: навіть повне руйнування окупантами дамби водосховища, яке за площею є найбільшим на Луганщині, не зможе наробити більше лиха, аніж весняна повінь 1996 року.

На його думку, вода швидко зійде по річці Хорино до Красної і підтопити може лише вулиці, прилеглі до неї. Крім того, Сергій вказує, що дамба кілька років у аварійному стані.

Також чоловік знає з розмов з близькими, що росіяни вже мали спроби підривати переходи через ставки у селах Сватівського району.

"Російські дурні підірвали вже дамби на ставках у Райгородці та всі по Нововодяному, щоб вода пішла по річці Жеребець. Але вона зійшла за три дні і селам не спричинила шкоди", – розповів чоловік у коментарі Суспільному.

Що відомо

  • У Сватівському районі налічується 8 водосховищ, найбільше – Сватівське загальної площею 419 гектарів загальним об’ємом 12, 6 мільйонів кубометрів.
  • Російські окупаційні війська 8 березня 2022 року встановили контроль над районним центром Луганської області містом Сватове із третьої спроби попри спротив місцевих жителів.
На початок