Омбудсмани України й РФ зустрінуться у Туреччині — Лубінець

Омбудсмани України й РФ зустрінуться у Туреччині — Лубінець

Оновлено
Уповноважений Верховної ради України Дмитро Лубінець
. Уповноважений ВР з прав людини Дмитро Лубінець під час груглого столу членів "Ради національних спільнот України", в Києві, 30 вересня 2022 року, фото: УНІАН

Уповноважений Верховної ради з прав людини Дмитро Лубінець орієнтовно 12-14 січня зустрінеться із російською омбудсменкою Тетяною Москальковою на території Туреччини.

Дану інформацію Суспільному підтвердила прессекретарка уповноваженого Тетяна Шелест.

Раніше про майбутню зустріч з Москальковою Лубінець повідомив у єдиному телемарафоні.

“Ця зустріч відбудеться за кілька днів на території Туреччини, і основне питання, яке ми порушуватимемо — це питання повернення наших героїв та героїнь”, — сказав Лубінець.

За його словами, окремо планують порушити питання щодо повернення цивільних заручників, яких РФ масово затримала на тимчасово окупованій території України і не відпускає їх додому.

Лубінець також сказав, що не знає, як поводитиметься російська сторона і з чим росіяни приїдуть на зустріч.

“Але можу сказати, що попередньо ми отримуємо позитивні сигнали, що вони готові це питання розглядати, скажімо так. Знову ж таки, у нас напрацьовано безліч варіантів. Я про них публічно не можу сказати”, — сказав посадовець.

Лубінець також пояснив, що не можна використовувати щодо цивільних термін “обмін”. Це можна робити лише щодо військовополонених. Їх міняють на основі Женевських конвенцій. Цивільних громадян України РФ має відпустити, відповідно до міжнародного гуманітарного права, сказав Лубінець.

Раніше Уповноважений Верховної ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що планує обговорити із російською колегою питання повернення з російського полону цивільних.

Що відомо про українців, які перебувають у полоні РФ

У полоні Росії перебувають 3,4 тисячі українських військових та цивільних, щонайменше 15 тисяч вважаються зниклими безвісти під час повномасштабної війни.

Про це Суспільному повідомила уповноважена президента з питань забезпечення прав захисників Альона Вербицька.

"15 тисяч — громадян України зниклих безвісти (військові і цивільні), 3,4 тисячі — підтверджених Росією в полоні (військові і цивільні)", — повідомила вона.

Раніше Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки повідомив, що ідеться про 3,4 тисячі саме військовослужбовців, ця інформація не відповідає дійсності.

Нагадаємо, 31 грудня 2022 року Україна звільнила з російського полону 140 людей, повідомив керівник ОП Єрмак. Серед них є поранені, захисники Маріуполя та острова Зміїний, добровольці Тероборони зі Славутича та військові з Бахмутського напрямку. Також в Україну вдалося повернути пітбуля, який перебував з українськими військовими на "Азовсталі" в Маріуполі. Після того, як у травні з заводу евакуювали військових, собаку вивезли до Росії.

З 24 лютого 2022 року з російського полону вдалося повернути 1 596 українців, повідомив. Серед них 187 українських жінок.

Читайте також

Відновлення документів для звільнених з полону: Федоров розповів про новації у "Дії"

Алгоритм пошуку зниклих безвісти під час війни

Українські полонені відправили рідним 2102 листа

Полоненим захисникам РФ не завжди передає листи від рідних — Координаційний штаб

РФ іноді вивозить українських полонених на фальшиві обміни — Лубінець

Війна. Усі новини
На початок