Останній день 2022 року. 311 день війни. Онлайн

Останній день 2022 року. 311 день війни. Онлайн

Оновлюється
Останній день 2022 року. 311 день війни. Онлайн
. Рідні та друзі моляться біля труни Геннадія Афанасьєва, добровольця української армії та колишнього політв'язня Кремля, який загинув у бою з російськими військами на передовій у Луганській області. Київ, 30 грудня 2022. Фото: АР

31 грудня — 311-й день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни РФ проти України. Попередні головні новини читайте тут, текстовий онлайн англійською — тут. Відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

  • Україна 31 грудня звільнила з російського полону 140 людей, серед яких є поранені, захисники Маріуполя та острова Зміїний, добровольці ТРО зі Славутича, а також українські військові з Бахмутського напрямку.
  • Українці проводжають рік, який став найскладнішим за всю історію незалежності. Суспільне зібрало для вас світлини наших фотографок та журналістів. Вони щиро та глибоко ілюструють 2022 рік. Дивіться тут.
  • З початку повномасштабного вторгнення Росія випустила тисячі ракет і сотні безпілотників, пошкодила понад п'ять тисяч цивільних об'єктів і окупувала значну частину територій. Водночас Силам оборони вже вдалося звільнити майже дві тисячі міст і сіл, а Україна повернула близько півтора тисячі людей з полону. Зібрали для вас головні цифри 2022 року.
  • Урядовці, чиновники, волонтери, діячі культури та експерти розповіли Суспільному про те, яким бачать 2023-й.

На Ростовській АЕС в РФ сталася пожежа, є загиблий

Російські медіа із заявою на "Росенергоатома" повідомляють, що 31 грудня в Ростовській області РФ сталось загоряння на одному з трансформаторів АЕС. Внаслідок чого вже є загиблий.

Джонсон привітав усіх з Новим роком

"Ось мої новорічні передбачення! Інфляція продовжить знижуватися. Китай оговтається від омікрону. Путін програє в Україні. І загалом 2023 рік буде значно кращим за 2022 рік. Не бійтеся мріяти. З Новим роком!" — написав колишній прем'єр Британії Борис Джонсон.

Макрон згадав Україну у новорічному зверненні

31 грудня під час новорічного звернення президент Франції Еммануель Макрон звернувся до українців. Він пообіцяв допомагати Україні до самої перемоги в війни, пише Le Dauphine.

"Розраховуйте на Францію і розраховуйте на Європу", — сказав він.

У південних областях оголосили повітряну тривогу.

Повітряна тривога
Повітряна тривога 31 грудня 2022 року, 22:09.

Посольство Японії в Україні висловило обурення через ракетний обстріл РФ 31 грудня

"Посольство Японії глибоко обурене повторним масованим нападом на цивільне населення та цивільні об'єкти в Україні в переддень Нового року, що призвело до загибелі та поранення мирних людей, зокрема японського журналіста", — йдеться в повідомленні посольства.

У листопаді-грудні близько пів тисячі людей повернулись до Авдіївки — МВА

В Авдіївку у листопаді-грудні до міста повернулось пів тисячі людей. Про це під час ефіру повідомив начальник Авдіївської міської військової адміністрації Віталій Барабаш.

"Зараз в Авдіївці приблизно 2500 жителів. Є ті, хто повернувся. Коли ми їх питаємо, чому вони приїхали, люди кажуть, що тут їх земля, тут їх дім. У когось закінчились гроші, хтось морально занепав. Попри постійні обстріли люди не дуже хочуть їхати. По заявках на наступний тиждень немає охочих евакуюватись", — зазначив Віталій Бараш.

За тиждень з міста вивезли п'ятьох людей.

"Окупанти 30 грудня обстрілювали місто з мінометів, ствольної артилерії, "Градів", запальних елементів. Близько 13 години вдарили по місту "Солнцепеком". Вчора, люди не ходили містом, ані за водою, ані за гуманітарною допомогою. За день понад 30 обстрілів. В ночі були поодинокі прильоти по місту", — розповів про ситуацію у місті Барабаш.

За словами Барабаша, українські військові давали окупантам відсіч та ліквідовані російські військові та забрали техніку у них.

"З роком нашої перемоги": Зеленський привітав українців з Новим роком

"Бажати сьогодні чудес? Українці вже давно творять їх самі. Бажати справжніх друзів? Ми вже достеменно дізналися, хто ними є. Бажати щирого кохання? За цей рік ми відчули його сильно як ніколи. Бажати віри та надії? Обидві вже давно – в ЗСУ. Бажати домашнього затишку? Він там, де ми й наші близькі. Бажати світла? Воно – в кожному з нас, навіть коли немає електрики. Бажати пригод і подорожей? Зараз українці отримали їх аж занадто багато. Тож сьогодні лише одне бажання. І воно втілиться не дивом, а нашою працею. Боротьбою. Взаємодопомогою. Людяністю. З Новим роком! Роком нашої перемоги", — написав президент Володимир Зеленський.

В СБУ показала відео звільнення з полону 140 українських захисників

В СБУ зазначили, що звільнення українських захисників з полону — "результат роботи Об’єднаного центру з координації пошуку та звільнення військовополонених, який виконав рішення Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими".

Лукашенко забезпечив собі довічне місце у парламенті Білорусі

Невизнаний низкою держав президент Білорусі Олександр Лукашенко підписав зміни до закону "Про Національні збори (парламент) Республіки Білорусь", який дозволяє йому залишатися у парламенті довіку. Про це повідомляє пресслужба президента.

Зміни до закону значно зменшуються повноваження білоруського парламенту, їх передають новому органу — Всебілоруським народним зборам, який було створено після референдуму щодо внесення поправок до конституції РБ.

По-перше, замість двох сесій білоруських Народних зборів буде лише одна – з вересня по червень. По-друге, в парламенту відбирають права обирати суддів конституційного суду й членів центральної виборчої комісії.

При цьому депутати обох палат білоруського парламенту – Палати представників (нижньої) та Ради Республіки (вищої) – беруть участь у Всебілоруських народних зборах як делегати.

Крім того, документ містить положення, згідно з яким президент Білорусі, який припинив виконання своїх повноважень, входить до складу Ради Республіки за його згодою довічно. До функцій Голови Ради Республіки додатково віднесено здійснення повноважень Президента у разі вакансії посади Глави держави.

ЄС налаштований підтримувати Україну й у 2023 році — Боррель

"У 2022 році Росія вирішила повністю відмовитися від зобов'язань щодо базових прав людини та атакувати Україну і глобальну безпеку. Наприкінці року Путін знову намагається занурити українців у темряву підступними нападами. Ми рішуче налаштовані й надалі підтримувати Україну, зокрема й у 2023 році", — заявив Верховний представник ЄС Жозеп Боррель.

Світло в домівках жителів Одещини з'явиться найближчим часом — голова ОВА

В Одесі та області енергетики поступово повертають світло побутовим споживачам після відключень. Про це 31 грудня повідомили у ДТЕК Одеські електромережі.

Споживачів просять не вмикати одночасно потужні електроприлади, аби не перевантажувати мережу та не допустити аварій.

"ДТЕК отримав команду від Укренерго підключити усіх побутових споживачів в нашій області. Тому в найближчий час очікуємо на світло", — заявив голова Одеської ОВА Максим Марченко.

Внаслідок атаки по Києву постраждали 22 людини

Мер Києва Віталій Кличко повідомив, що за останніми даними, внаслідок російської атаки на столицю, одна людина загинула, 22 — постраждали. 15 постраждалих госпіталізували в медзаклади Києва. 7 — отримали допомогу медиків на місці.

Російські окупанти вперше за тиждень перекидають техніку на північ Донеччини

Російські окупанти вперше за тиждень перекидають своїх військовослужбовців та колону техніки з РФ на північ Донецької області. Про це повідомив радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко.

"Фіксуємо рух великої колони російської техніки. Вантажівки з поки живою силою та БК", — зазначив Андрющенко.

Війська РФ не припиняють наступ на Лиманському і Бахмутському напрямках — Генштаб

Росія завдала масованого ракетного удару по Україні і з РСЗВ обстріляла населені пункти Донецької та Херсонської областей. Війська РФ не припиняють наступу на Лиманському і Бахмутському та здійснює спроби покращити тактичне положення на Куп’янському та Авдіївському напрямках.

Про це йдеться у вечірньому зведенні Генштабу ЗСУ.

В період з 12.40 до 14.30 противник завдав масованого ракетного удару. За попередніми даними, усього було здійснено близько 20 пусків ракет. Кілька із них не долетіли до України і впали на території РФ (інформація уточнюється). Сили протиповітряної оборони Повітряних Сил знищили 12 крилатих ракет у Київській, Житомирській та Хмельницькій областях. Також, на Київщині, збито російський БпЛА "Орлан-10", який здійснював повітряну розвідку під час ракетної атаки та намагався виявити позиції нашої ППО.

Крім того, війська РФ провели 12 обстрілів з реактивних систем залпового вогню, зокрема, по інфраструктурі населених пунктів Донецької та Херсонської областей.

Загроза авіаційних та ракетних ударів залишається на всій території України.

Атаки лише посилюють рішучість українців та США — Брінк

"Вже втретє цього святкового тижня Росія здійснила невибіркові обстріли українців, завдаючи ударів по будинках, готелях та інших цивільних об'єктах. Ці атаки, особливо жахливі цієї пори року, лише посилюють рішучість як відважних українців, так і нашу", — написала пані посол США в Україні Бріджит Брінк.

Кличко побував у Бахмуті

Мер Києва Віталій Кличко опублікував відео з Бахмута Донецької області, де тривають бої.

З російського полону вдалося повернути пса з "Азовсталі", якого вивезли в РФ

​​Україна 31 грудня повернула з полону 140 захисників та захисниць: 82 бійці Збройних сил України, 22 нацгвардійці, 15 воїнів з територіальної оборони, 11 представників Військово-морських сил та 10 військовослужбовців Державної прикордонної служби.

"Крім того, додому також вдалося повернути собаку породи пітбультер’єр. Пес був евакуйований з Азовсталі разом з оборонцями Маріуполя, але потім був вивезений до Росії. Вірогідно, мова йде про собаку, яку росіяни після виходу українців з Азовсталі, встигли вкрасти і навіть подарувати Кадирову", — написав засновник зоозахисної організації UAnimals Олександр Тодорчук.

Щонайменше 15 населених пунктів Харківщини РФ обстріляла напередодні Нового року — Генштаб

Генштаб ЗСУ повідомив, що окупанти вели обстріли 31 грудня на Слобожанському та Куп'янському напрямках Харківської області.

Під удар потрапили щонайменше 15 населених пунктів Харківщини, йдеться у зведенні 31 грудня.

За даними Генштабу, РФ обстріляла:

  • Уди, Стрілечу, Алісівку, Красне, Старицю, Гатище, Вовчанськ, Тернову і Катеринівку на Слобожанському напрямку.
  • Лозову Першу, Западне, Масютівку, Токарівку, Куп’янськ і Орлянське на Куп'янському напрямку.

У Генштабі зазначили, що окупанти намагаються покращити тактичне положення на Куп’янському напрямку, ознак формування наступальних угруповань на Слобожанському напрямку немає.

"Загроза ворожих авіаційних та ракетних ударів залишається на всій території України. Не нехтуйте сигналами повітряної тривоги навіть у свята", — звернувся Генштаб до громадян.

У селищі Наддніпрянське поблизу Херсона внаслідок російського обстрілу поранені діти

Російські війська обстріляли селище Наддніпрянське поблизу Херсона. Внаслідок російського обстрілу поранені двоє дітей, повідомив керівник Херсонської ОВА Янушевич. Снаряд вибухнув неподалік школи, де гуляли братик та сестричка. 13-річний хлопець та дівчинка 12 років отримали уламкові поранення. Дітей доставили в лікарню.

У Києві відновили рух червоної гілки метрополітену

У Києві відновили рух червоною лінією метро від стації "Академмістечко" до станції "Лісова", повідомили в КМДА.

Галущенко: Енергосистемі вдалося уникнути серйозних ушкоджень внаслідок обстрілів РФ 31 грудня

Міністр енергетики Герман Галущенко повідомив, що завдяки роботі ППО та завчасним технічним заходам 31 грудня вдалось уникнути серйозних ушкоджень енергосистеми України. Енергетики нон-стоп працюють над відновленням енергопостачання.

"Це найскладніші Різдвяні свята і Новий рік за всю історію незалежної України. Ворог намагається зламати нас у будь-який спосіб. Проте попри плани агресора українські енергетики зроблять усе можливе і неможливе, щоб в новорічну ніч українці були зі світлом", — повідомив він.

Кулеба закликав виключити РФ із Радбезу ООН

"Цього разу масована ракетна атака Росії свідомо спрямована на житлові райони, а не на нашу енергетичну інфраструктуру. Воєнний злочинець Путін "святкує" Новий рік, вбиваючи людей. Росія має бути вигнана з місця в Раді Безпеки ООН, яке вона завжди займала незаконно", – написав міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

На Луганщині під обстріл потрапили поліцейські та волонтери, які везли гуманітарну допомогу місцевим

При в’їзді у деокуповане Невське на Луганщині гуманітарний конвой потрапив під обстріл окупаційних військ. Травмованих та загиблих немає, інформує поліція Луганщини.

"Поліцейські спільно з благодійниками доставили мешканцям продуктові набори, хліб, новорічні подарунки для дітей, корма для домашніх тварин. Окремо мешканцям Невського було доставлено сірники, свічки, скотч та плівка, які необхідні місцевим у холодну пору року", — йдеться у повідомленні поліції.

У поліції розповіли, що ще доставили подарунки від Санти у деокуповані населені пункти.

Росія вдарила по Україні зі стратегічної авіації

Речник Командування Повітряних Сил Юрій Ігнат розповів в ефірі телемарафону Суспільного, що 31 грудня вилетіли літаки стратегічної авіації РФ — ТУ-95МС — бомбардувальники-ракетоносці. Близько 5 літаків. Були пуски крилатих ракет Х-101, Х- 555 з акваторії моря. Є інформація по 12 знищених ракетах.

"БПЛА теж спостерігалися. Поки що немає інформації по розвідувальних. Під час минулого обстрілу Орлан-10 працював над Київщиною і був знищений. Фіксував наслідки ударів. Але найбільше цікавить ворога місце розташування наших ППО", — повідомив Ігнат.

Україна звільнила з російського полону 140 людей

Голова Офісу президента Андрій Єрмак повідомив, що відбувся черговий великий обмін, під час якого з полону вдалося повернути 140 людей.

Серед них — поранені, а також захисники Маріуполя, острова Зміїний, добровольці ТРо зі Славутича, а також українські військові з Бахмутського напрямку.

"82 бійці ЗСУ, 15 з ТРо, 22 із НГУ, 11 з ВМС та 10 з ДПСУ. 132 чоловіки та 8 жінок, 22 офіцерів та 118 сержантів та солдат", — озвучив цифри Єрмак.

Які наслідки ракетного удару по Києву: розповіли в КМДА

Заступник голови КМДА Микола Поворозник розповів в ефірі телемарафону Суспільного, що внаслідок удару по Києву одна людина загинула у Києві — жінка. 21 постраждали, з яких 14 госпіталізовано, решта отримали допомогу на місці.

Найбільші ураження — Солом’янський район та Печерський район. Постраждали дві школи, один садочок.

"Зараз організовуємо роботу ремонтних бригад, щоби максимально швидко закрити хоча би плівкою та фанерою вікна в будинках, які постраждали. А постраждало багато житлових будинків", — зазначив він.

Транспорт працює в штатному режиму. Але “червона гілка” метро поки працює до ст. Арсенальна. Водо та теплопостачання працюють в штатному режимі. Є обмеження в подачі електроенергії — близько 30% міста без електроенергії, але це планові відключення.

Жодних масових заходів новорічних не буде. Комендантська година з 23.00 до 5 ранку. Метрополітену роботу не продовжено.

У Києві можуть бути екстренні відключення світла — КВМА

Речник КВМА Михайло Шаманов в ефірі телемарафону Суспільного розповів, що в районі Києва було знищено 7 повітряних цілей. Внаслідок падіння уламків в Голосіївському районі пошкоджено господарську споруду і автомобіль. Постраждалих немає. В Солом'янському районі пошкоджено приватний житловий будинок і готель. В Печерському районі руйнування готелю і незначні пошкодження прилеглих будинків. Також є руйнування у Дніпровському районі. Одна людина загинула.

Тепло і водопостачання працюють в штатному режимі. Можуть бути екстрені відключення, але вони превентивні. Під час повітряної тривоги ДТЕК може відключати про всяк випадок певні райони.

У Києві без електроенергії наразі 30% споживачів — мер

Міський голова Віталій Кличко повідомив, що система життєзабезпечення столиці працює в штатному режимі. Вода та тепло є, а без електроенергії наразі 30% споживачів.

Рух поїздів червоною лінією метро здійснюється від станції "Академмістечко" до станції "Арсенальна". Обмеження застосовані для здійснення перевірки відкритої ділянки лінії на наявність залишків від уламків ракет.

Суспільному розповіли подробиці поранення громадянина Японії в Києві внаслідок ракетного удару

Внаслідок ракетного удару по столиці 31 грудня було поранено співробітника японської газети Асахі Сімбун. Як розповіла у коментарі Суспільному перекладачка Ірина Шепельська, журналісти жили в готелі, коли туди впали уламки збитої російської ракети. Поранення в ногу отримав фотограф з журналістською акредитацією Ватару Секита. Йому надається медична допомога. За її словами, він отримав поранення коли стояв перед готелем під час "прильоту".

РФ попередньо запустила по Україні понад 20 ракет

РФ 31 грудня завдала масованого ракетного удару по цивільних обʼєктах України. Попередньо, російські військові запустили понад 20 крилатих ракет повітряного базування із застосуванням стратегічних бомбардувальників Ту-95мс з акваторії Каспійського моря та ракетних комплексів наземного базування, повідомив головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

Силами і засобами ППО знищено 12 крилатих ракет: 6 в межах Київської, 5 Житомирської та 1 Хмельницької областей.

Внаслідок атаки по Києву постраждали 20 людей — Кличко

Внаслідок російської атаки на цивільні об’єкти столиці 1 людина загинула, 20 — постраждали. Госпіталізували 14 постраждалих, шістьом медики надали допомогу на місці, повідомив міський голова Віталій Кличко.

Війська РФ вдарили по Запоріжжю

Російські війська завдали ракетного удару по Запоріжжю: частково зруйновані та пошкоджені приватні житлові будинки. Четверо людей, серед яких дитина та вагітна жінка, отримали поранення, повідомив голова ОВА Олександр Старух.

Київ — відбій тривоги.

У Києві збільшилась кількість постраждалих внаслідок атаки РФ

За уточненою інформацією від КМВА, у Києві загинула одна людина, 16 постраждало, їм надається медична допомога.

У районі повітряного простору Києва працюють російські розвідувальні безпілотники та українські сили ППО, повідомили в КМВА.

Внаслідок удару по Києву постраждали 13 людей

У КМВА повідомили, що за попередньою інформацією в районі Києва було знищено 7 повітряних цілей. Внаслідок падіння уламків у Голосіївському районі пошкоджено господарську споруду та автомобіль. Постраждалих немає.

У Солом'янському районі пошкоджено приватний житловий будинок, готель. У Печерському районі руйнування готелю, незначні пошкодження прилеглих будівель. Є руйнування у Дніпровському районі.

Наразі відомо про одного загиблого та 13 постраждалих. Інформація щодо потерпілих та руйнуванням уточнюється.

На Донеччині з-під завалів зруйнованого будинку рятувальники дістали тіло загиблої 73-річної жінки

Вночі 31 грудня рятувальники з-під завалів дістали тіло загиблої жінки 1949 року народження в одному з населених пунктів Краматорського району. Приватний житловий будинок зруйнований внаслідок обстрілу армії РФ.

Про це Суспільному розповіла речниця ГУ ДСНС України в Донецькій області Вероніка Бахал.

До прибуття рятувальників люди врятували з-під завалу будинку 52-річного чоловіка. Його госпіталізували до лікарні Слов’янська.

Серед поранених у Києві — журналіст з Японії

Міський голова Києві повідомив, що під час атаки на Київ у Печерському районі поранено журналіста з Японії. Його госпіталізують медики. Загалом уже 8 постраждалих..

В Офісі президента опублікували відео зруйнованого готелю у Києві

Про це у Telegram написав заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко.

У Миколаєві внаслідок атаки РФ двоє людей поранено

Про це повідомив голова Миколаївської ОВА Віталій Кім.

За його словами, один з поранених перебуває у важкому стані.

У Києві в результаті атаки РФ є влучання в готель та приватний будинок

Про це повідомила Київська міська військова адміністрація.

"В результаті ракетної атаки у Солом'янському районі пошкоджено приватний будинок. У Печерському районі, поблизу станції метро "Палац України" — потрапляння в готель. Також руйнування в Голосіївському районі. Інформація по жертвах уточнюється", — йдеться у повідомленні.

В Солом’янському районі Києва одна людина загинула — Кличко

Про це повідомив мер міста Віталій Кличко.

"За попередньою інформацією, в Солом’янському районі одна людина загинула. Кілька постраждалих. У Солом’янському районі медики зараз госпіталізують трьох постраждалих жінок. Рятувальники працюють на місцях вибухів", — зазначив Кличко.

У Миколаєві внаслідок атаки сталася пожежа

Голова Миколаївської ОВА Кім підтвердив удар по Миколаєву: унаслідок влучання зайнялась пожежа. Інформації щодо потерпілих немає.

В Печерському та Голосіївському районах Києва є руйнування — Кличко

"Також вибухи сталися в Печерському районі та Голосіївському. Є руйнування. Рятувальники і медики слідують на місця", — повідомив міський голова Києва Віталій Кличко.

У Києві один з вибухів пролунав між житловими будинками в Солом'янському районі

У Києві один з вибухів пролунав між житловими будинками в Солом'янському районі. На місце прямують екстрені служби, повідомив міський голова Кличко.

У Києві, Київській, Одеській та Дніпропетровській областях екстрені відключення світла — ДТЕК

У Києві, Київській, Одеській та Дніпропетровській областях застосовують екстрені відключення світла.

"Це превентивний крок, який дозволить уникнути значних пошкоджень енергетичної інфраструктури, якщо ворожі ракети досягнуть цілі", — зазначили в ДТЕК.

У Києві лунають вибухи

У Києві лунають вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Вибухи в столиці підтвердив і міський голова Віталій Кличко.

На Київщині працює ППО — Кулеба

На Київщині працюють сили ППО, повідомив голова ОВА Кулеба.

У Києві та всіх областях України триває повітряна тривога.

До березня у росіян буде "катастрофа" з боєприпасами — Буданов

"Це питання так широко зараз ще не тиражується, але в них вже пішли значні проблеми зі звичайними видами озброєння. Мається на увазі артилерійськими боєприпасами. Там теж буде катастрофа. Давайте так — до березня проблеми з боєприпасами будуть вже дуже такі явні для всіх", — сказав керівник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов в ефірі загальнонаціонального телемарафону.

У низці областей застосовують превентивні відключення електроенергії

У низці областей, зокрема Харківській, Сумській, Миколаївській, Одеській, Кіровоградській, Дніпропетровській, а також Житомирі, превентивно застосували обмеження електропостачання через загрозу ракетних атак, повідомляють журналісти Суспільного із посиланням на місцеві ОВА.

Повітряна тривога оголошена по всій території України

Станом на 13:10 повітряна тривога оголошена у всіх областях України.

Нашу землю ми звільнимо: Зеленський опублікував низку воєнних фото

"Нашу землю ми звільнимо. Ми переможемо в цій війні – я впевнений у цьому. Ми повернемо свободу й безпеку всім українцям, хоч би де вони жили", — написав президент України Володимир Зеленський у Telegram.

У Києві оголошена повітряна тривога

У Києві о 12:49 була оголошена повітряна тривога.

Станом на 12:40 у низці областей України оголошена повітряна тривога

Повітряна тривога триває у Донецькій, Дніпропетровській, Чернігівській, Херсонській, Харківській, Сумській, Полтавській, Одеській, Миколаївській, Луганській та Запорізькій областях.

Останній день 2022 року. 311 день війни. Онлайн
Останній день 2022 року. 311 день війни. Онлайн. Фото: map.ukrainealarm.com

Енергетики зроблять все можливе, щоб на Новий рік Київ та Дніпропетровщина були зі світлом — ДТЕК

"Енергетики докладають максимум зусиль, щоб за рахунок суттєвого обмеження промисловості забезпечити жителів Києва, Київщини та Дніпропетровщини світлом у новорічну ніч, не застосовуючи графіки відключень", — йдеться у повідомленні ДТЕК.

Президент виступив із щорічним зверненням до Нового 2023 року

Президент Володимир Зеленський виступає із щорічним зверненням до Нового 2023 року.

В Україні за добу внаслідок російської агресії загинули шестеро цивільних — Тимошенко

За добу 30 грудня в Україні внаслідок збройної агресії РФ загинуло шестеро цивільних, 7 осіб отримали поранення, повідомив заступник керівника Офісу Президента Кирило Тимошенко.

"Там во Бахмуті": колядка тернополянина набрала понад мільйон переглядів

Понад мільйон переглядів у Фейсбуці набрало відео авторської коляди тернополянина Олега Вітвіцького "Там во Бахмуті". Твір розповідає про народження Христа та війну в Україні. Колядку виконують тернопільські співаки, пластуни і священники.

Олег Вітвіцький розповів Суспільному, що написав її за одну ніч.

"Вдалося з Божою допомогою написати майже всі слова. Тобто, вони одразу ж стали музикою. І до п’ятої ранку вже була колядка готова, майже не редагована. Ми її поклали на ноти потім і виконали", – розповів чоловік.

Колядку записували у тернопільському храмі Вознесіння Господнього Православної церкви України. Відео набрало більше мільйона переглядів у Фейсбуці та ще майже 70 тисяч на ютубі. Олег Вітвіцький говорить, не очікував такої реакції користувачів соцмереж.

"Мені надходять відео з великого українського світу – з Чикаго, Австралії, Канади, Британії, різних міст і сіл України – від сходу до заходу. Люди намагаються розівчити ту колядочку, просять ноти, текст, слова, надсилають мені відео, як вони її виконують".

Російська ракета С-300 поцілила у Лиманський відділ поліції Донецької області

"Російська ракета С-300 прицільно поцілила у Лиманський відділ поліції Донецької області. Є потерпілий поліцейський. Травми — середньої тяжкості, йому надають медичну допомогу. В руках поліцейської з "Білих янголів" — майже вцілілий прапор України із розбитого відділу поліції. Росія знищила будівлю, але не наш дух", — повідомив у Telegram голова Нацполіції Ігор Клименко.

По одному з військових містечок на Чернігівщині росіяни завдали ракетного удару

В ніч з 30 на 31 грудня російські війська завдали ракетного удару по Чернігівщині. Про це повідомляє начальник Чернігівської ОВА В'ячеслав Чаус. За його словами, росіяни цілили по одному із військових містечок області.

"За попередньою інформацією, це була балістична ракета «Іскандер», траєкторію якої практично неможливо відслідкувати наявними ППО. На щастя, загиблих немає", — каже Чаус.

Також він додав, що за останні дні інтенсивність обстрілів Чернігівщини зросла, а росіяни стріляють з артилерії, мінометів та реактивних систем залпового вогню.

На Київщині не будуть послаблювати комендантську годину на свята

Як повідомляє Київська обласна військова адміністрація, розпорядженням начальника Київської обласної військової адміністрації ці тимчасові обмеження продовжені з 1 до 8 січня на всій території регіону.

"Наголошуємо, під час новорічних свят комендантська година діятиме у звичному режимі. Тобто з 23:00 до 5:00. Жодних змін та послаблень не передбачено!", — ідеться у повідомленні.

Під час комендантської години не можна перебувати на вулиці та в інших громадських місцях, переміщатися транспортом або пішки.

ЗСУ знищили склад боєприпасів та ЗРК росіян у Запорізькій області

Сили Оборони України знищили 5 одиниць російської військової техніки, зенітно-ракетний комплекс та склад боєприпасів поблизу тимчасово окупованих міста Пологи та села Велика Білозерка Запорізької області. Також окупанти втратили 115 військовослужбовців пораненими, повідомляє Генеральний штаб Збройних Сил України.

Як раніше повідомляло Суспільне, вночі 30 грудня сили протиповітряної оборони України відбили атаку російських дронів-камікадзе у Запорізькій та Дніпропетровській області. Зокрема авіація та зенітні ракетні підрозділи у взаємодії з протиповітряною обороною Сухопутних військ знищили 9 БПЛА типу "Шахед" та 1 БПЛА "Марлін" у Дніпропетровській та Запорізькій областях.

Росія почала інтенсивніше використовувати бойові дрони замість ракет — ISW

Росія почала частіше використовувати бойові дрони для атаки на цілі в Україні, йдеться у щоденному зведенні Інституту вивчення війни (ISW). За підрахунками аналітиків, за останні два дні ЗС РФ задіяли 39 безпілотників, у ніч із 18 на 19 грудня — 30 дронів Shahed-131 і — 136, а 14 грудня — 13 дронів.

"Посилення атак російських ЗС з використанням безпілотників може свідчити про те, що РФ накопичила більше БПЛА іранського виробництва після тритижневого періоду (з 17 листопада до 7 грудня), коли їх не використовували, або про те, що Росія отримала або очікує отримати нову партію безпілотників з Ірану", — йдеться у повідомленні.

Також аналітики зазначили, що активне використання Росією дронів для атак на критичну інфраструктуру України може свідчити і про те, що російські запаси високоточних ракет виснажилися.

Художниця з Дніпра створила патріотичний календар з котиками на 2023-ій рік

Художниця з Дніпра Анна Тітова, яка створила серію малюнків з котиками-українцями під час війни, розробила календар на новий 2023-ій рік. Про це Суспільному розповіла сама Анна Тітова.

Наступний рік, за китайською традицією, – рік Кота.

Останній день 2022 року. 311 день війни. Онлайн
Анна Тітова

Її котики – це, власне, українці під час війни: бійці, медики, волонтери, мами з маленькими дітьми тощо. Частину коштів від продажів усіх своїх виробів з котиками мисткиня перераховує на армію. За словами Анни Тітової, її календар наразі існує у двох варіантах: котики-представники різних родів військ ЗСУ та котики в строях різних регіонів України.

Останній день 2022 року. 311 день війни. Онлайн
Анна Тітова

"Через відсутність електрики великих тиражів ми не робили. Якщо календар сподобається, ми додрукуємо ще, але це буде вже після Нового року. Частину коштів від продажу календарів я перераховую на армії. Зранку прокидаюся, дивлюся, які є запити, і туди перераховую", – сказала Суспільному художниця.

У доробку Анни вже понад 50 малюнків з котиками, робота над серією, а також над новою продукцією з котиками триває.

Росія може завдати по Україні ракетних ударів на свята — британська розвідка

"29 грудня 2022 року російські війська розпочали чергову хвилю дальніх ударів по всій території України, в черговий раз, в першу чергу, по об'єктах енергосистеми. Починаючи з жовтня, Росія зберігає загальну тенденцію проведення інтенсивної хвилі ударів кожні сім-десять днів", — йдеться у повідомленні Міністерства оборони Великої Британії з посиланням на дані розвідки.

У звіті йдеться, що Росія майже напевно дотримується такого підходу з метою вивести з ладу українські засоби протиповітряної оборони.

"Існує реальна можливість того, що Росія порушить цю схему і знову завдасть удару найближчими днями, намагаючись підірвати моральний дух українського населення в період новорічних свят", — додали у британському Міноборони.

Армія РФ прибрала ракетоносії з бойового чергування у Чорному морі

В Чорному морі корабельне угруповання російської армії зменшилося до п'яти одиниць. Про це повідомили в Оперативному командуванні "Південь".

На бойовому чергуванні у морі зафіксований один великий десантний корабель і жодного ракетоносія.

Також військові нагадали, що вихід ракетоносіїв на бойове чергування може відбутися досить швидко, також залишається високою імовірність атак дронів і обстрілів територій прилеглих до лінії фронту.

Останню робочу резервну лінію ЗАЕС відключили через обстріли

Останню робочу резервну лінію Запорізької атомної електростанції відключили через пошкодження внаслідок обстрілів. Станція отримує енергію від останньої зовнішньої лінії 750 кВ, повідомляє МАГАТЕ.

Три інші українські АЕС відновлюють попередній рівень виробництва після нещодавніх обстрілів.

ЗСУ за добу ліквідували 710 російських військових — Генштаб

Станом на ранок 31 грудня загальні бойові втрати Росії з початку повномасштабного наступу на Україну 24 лютого становлять близько 105 960 військовослужбовців. За добу ЗСУ ліквідували 710 росіян, повідомляє Генеральний штаб Збройних сил України.

З техніки росіяни втратили:

  • танків ‒ 3029 (+3) од,
  • бойових броньованих машин ‒ 6075 (+16) од,
  • артилерійських систем – 2016 (+6) од,
  • РСЗВ – 423 (+0) од,
  • засоби ППО ‒ 213 (+1) од,
  • літаків – 283 (+0) од,
  • гелікоптерів – 269 (+1) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1746 (+6),
  • крилаті ракети ‒ 711 (+0),
  • кораблі /катери ‒ 16 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 4707 (+24) од,
  • спеціальна техніка ‒ 180 (+0).

Росіяни обстріляли Нікопольський район на Дніпропетровщині

Протягом ночі 31 грудня росіяни тричі відкривали вогонь по Нікопольському району Дніпропетровської області з важкої артилерії. Обстріляли дві громади — Мирівську та Марганецьку. Скерували туди зо два десятки снарядів, повідомив голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко.

Протягом доби армія РФ завдала 5 ракетних та 29 авіаційних ударів — Генштаб

26 авіаударів росіян прийшлося по цивільній інфраструктурі. Зокрема, військові РФ застосували 10 БпЛА Шахед-136, але усі вони були збиті. Крім того, російська армія здійснила 80 обстрілів з реактивних систем залпового вогню, постраждали і мирні населені пункти, йдеться у ранковому зведенні Генерального штабу Збройних сил України.

Існує небезпека продовження авіаційних та ракетних ударів по всій території України.

Водночас авіація Сил оборони завдала 10 ударів по районах зосередження противника, а також 3 — по позиціях зенітно-ракетних комплексів. Збито ворожий розвідувальний БпЛА типу “Орлан-10”.

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони уразили пункт управління, 7 районів зосередження живої сили та військової техніки РФ, 5 складів боєприпасів, а також 2 радіолокаційні станції росіян.

ЗСУ за добу відбили атаки росіяни в районах 15 населених пунктів на Луганщині та Донеччині — Генштаб

За минулу добу українські військові відбили атаки росіян в районах населених пунктів Стельмахівка, Невське, Червонопопівка і Білогорівка Луганської області та Соледар, Білогорівка, Бахмутське, Підгородне, Бахмут, Кліщіївка, Нью-Йорк, Красногорівка, Кам’янка, Авдіївка і Мар’їнка Донецької області, йдеться у ранковому зведенні Генерального штабу Збройних сил України.

Яка ситуація на фронтах

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках обстановка залишається стабільною, формування наступальних угруповань противника не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках артилерійських та мінометних обстрілів зазнали райони населених пунктів Орликівка, Семенівка, Залізний Міст, Буда-Вороб’ївська Чернігівської області; Ходине, Атинське, Запсілля, Велика Рибиця, Покровка, Рясне, Попівка на Сумщині, а також Глибоке, Мороховець, Зелене, Тернова, Стариця, Гатище, Вовчанськ, Бочкове, Нестерне, Вільхуватка, Чугунівка і Зарубинка Харківської області.

На Куп’янському напрямку обстріляно райони населених пунктів Кам’янка, Новомлинськ, Дворічна, Вільшана, Куп’янськ, Орлянка, Курилівка, Котлярівка і Табаївка Харківської області та Новоселівське і Стельмахівка — Луганської.

На Лиманському напрямку під вогневий вплив росіян потрапили Площанка, Невське і Діброва Луганської області, а також Червонопопівка, Ямполівка і Торське на Донеччині.

На Бахмутському напрямку російська армія здійснила обстріли з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії по районах населених пунктів Спірне, Берестове, Білогорівка, Соледар, Бахмутське, Підгородне, Ягідне, Бахмут, Костянтинівка, Кліщіївка, Андріївка, Біла Гора, Курдюмівка, Диліївка, Дружба, Залізне, Майорськ та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку вогневого ураження зазнали Веселе, Авдіївка, Невельське, Красногорівка, Георгіївка, Мар’їнка та Новомихайлівка.

На Новопавлівському напрямку росіяни обстріляли Вугледар, Пречистівку, Золоту Ниву, Велику Новосілку і Времівку Донецької області.

На Запорізькому напрямку ворожий вогонь зафіксовано в районах населених пунктів Темирівка, Полтавка, Гуляйполе, Дорожнянка, Мала Токмачка, Новоданилівка, Новоандріївка, Малі Щербаки, Степове, Кам’янське і Степногірськ на Запоріжжі та Нікополь і Приміське Дніпропетровської області.

На Херсонському напрямку противник продовжує мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів вздовж правого берега річки Дніпро. Зокрема, постраждала цивільна інфраструктура Качкарівки, Наддніпрянського, Антонівки та Херсона.

У Нацполіції закликали інформувати про точки продажу піротехніки

У Нацполіції закликали громадян інформувати правоохоронців про точки продажу піротехнічних засобів. Про це в ефірі телемарафону сказала речниця НПУ Мар'яна Рева.

За її словами, у принципі, по всій території України, коли вводиться заборона використання піротехнічних засобів, то автоматично вводиться і заборона на продаж цих засобів. Щодо цього є відповідальність за КУпАП — як правило, це штраф за продаж.

“"Звісно, що проводяться відповідні рейди, і за це відповідальною є не лише поліція, а й інші органи контролю. Такі точки перевіряються, ми реагуємо на повідомлення громадян, тому звертаємося до всіх: якщо вам відомо, що десь продають піротехніку, яка є забороненою, телефонуйте на 102, повідомляйте", — сказала речниця.

Представниця Нацполіції зазначила, що поліція реагуватиме на ці дані або передаватиме цю інформацію іншим органам.

Раніше в Києві під час воєнного стану запустили салют.

Читайте також: Новий рік під час воєнного стану: яка відповідальність за запуск салютів, феєрверків і петард

У Харкові попрощалися з бойовою медикинею Владиславою Черних

Загиблу під час виконання бойового завдання на бахмутському напрямку медикиню Владиславу Черних 30 грудня поховали на 2-му міському кладовищі Харкова.

Скільки триватиме комендантська година у новорічну ніч та як працюватимуть "пункти незламності" в Україні

У новорічну ніч у всіх регіонах України діятиме комендантська година. У цей період поліція працюватиме за звичною схемою: якщо людина порушує встановлені в умовах воєнного стану обмеження, її може зупинити патруль для перевірки особи, та, якщо немає проблем, відпустити з попередженням. "Пункти незламності" діятимуть цілодобово.

У кожному регіоні встановлено свій період комендантської годин в залежності від оперативної обстановки. Розповідаємо, скільки і де триватимуть обмеження.

Є чітка стратегія убезпечення генерації та постачання електрики — Зеленський

Одне з найголовніших завдань на наступний рік — реалізувати стратегію убезпечення генерації та постачання електрики. Про це президент Зеленський сказав у вечірньому зверненні.

"Обговорили після Ставки на окремій нараді стан в енергетиці, до чого ми готуємось. У нас є чітка стратегія убезпечення генерації та постачання електрики. Щоб її реалізувати, потрібен час, потрібно багато зусиль, але це буде. Буде обов'язково. Це одне з найголовніших завдань на наступний рік, і я не сумніваюсь, що ми його виконаємо", — сказав Зеленський.

У 2023 Україна закупатиме зброю напряму у виробників — Резніков

У 2023 році Україна зможе закупати зброю напряму у компаній-виробників завдяки створенню Агенції оборонних закупівель, повідомив глава Міноборони України Олексій Резніков.

"Агенція оборонних закупівель уклала вже контракти безпосередньо з серйозними виробниками реальної зброї без жодних посередників, з брендами, відомими на весь світ. І вже у 2023-му році ми будемо отримувати зброю або амуніцію саме безпосередньо від тих підприємств. Напряму", — зазначив він. Більше — тут.

На початок