"Добре, що всі тварини живі": Миколаївський зоопарк продовжує працювати

"Добре, що всі тварини живі": Миколаївський зоопарк продовжує працювати

"Добре, що всі тварини живі": Миколаївський зоопарк продовжує працювати
. Фото: Ніна Булах/Суспільне Миколаїв

Із початком повномасштабного вторгнення російських військ Миколаївський зоопарк зіткнувся з низкою проблем: нестача корму, безпека працівників та тварин, пізніше додалися перебої з електропостачанням та відсутність питної води в мережах міста. Станом на 6 січня заклад продовжує працювати, а фахівці залишаються на своїх робочих місцях.

Про це кореспондентам Суспільного розповіла працівниця зоопарку Світлана.

Жінка працює в зоопарку вже три роки. За час повномасштабного вторгнення з міста не виїжджала, щодня ходила на роботу, часто доводилось залишатися на ніч через обстріли. Говорить, що більше хвилювалась за тварин.

"Страшно. Бувало так страшно. Працюєш, а потім біжиш вниз, тому що хто його знає. І за них страшно. Це ж тварина, воно нічого тобі не скаже, нікуди не побіжить. Але все одно, скільки нам тут "подарунків" понакидували. Добре, що всі тварини живі", — розповідає Світлана.

Як вплинула війна на роботу Миколаївського зоопарку
Світлана годує жирафа у зоопарку. Миколаїв, 6 січня 2023 року. Фото: Ніна Булах/Суспільне Миколаїв

За словами провідного наукового співробітника Віктора Дьяконова, вибухи в місті ніяк не вплинули на тварин.

"Загалом тварини не реагують на рівень шумового забруднення, який створює війна навколо зоопарку. Птахи найбільше реагують, чують різкий звук, злітають і вдаряються в решітки, які зверху. У нас завжди на території зоопарку грала музика, у нас недалеко два проспекти. Тобто рівень шуму в нас високий", — пояснює Віктор Дьяконов.

Як вплинула війна на роботу Миколаївського зоопарку
Павліни у вольєрі Миколаївського зоопарка. Фото: Ніна Булах/Суспільне Миколаїв

Станом на шосте січня проблем з водою та електропостачанням у закладі немає. На території зоопарку обладнали дві свердловини, аби воду можна було вживати.

"Ми встановили системи зворотного осмосу, які фільтрують цю воду і робить придатною для пиття. З Чехії нам прийшов великий 80-кіловатний генератор. Крім цього, у нас ще є кілька генераторів на інших об'єктах, які нам допомагатимуть забезпечувати безперебійну подачу води", — розповідає Віктор Дьяконов.

Як вплинула війна на роботу Миколаївського зоопарку
Снаряд на території зоопарку. Фото: Ніна Булах/Суспільне Миколаїв

З 24 лютого, за словами Віктора Дьяконова, прямих влучань у миколаївський зоопарк не було: до звіринця долетіли російські ракети, але жодна з них не розірвалась на території закладу. З уламків снарядів Росії зробили окрему експозицію.

Читайте також

Мистецтво допомагає відволіктися. Художниця-аматорка створила серію листівок з видами Миколаєва

Завдяки пензлю та уяві. У Миколаєві художник створює мініатюри з янголами та пише ікони

У Миколаєві відбувся концерт Ансамблю Національної гвардії України

Слідкуйте за новинами Суспільного Миколаїв у Telegram, Viber, YouTube та Instagram.

На початок