Помер пацієнт онкоцентру в Харкові, якого перевіряли на COVID-19 (оновлено)

Помер пацієнт онкоцентру в Харкові, якого перевіряли на COVID-19 (оновлено)

Помер пацієнт онкоцентру в Харкові, якого перевіряли на COVID-19 (оновлено)
.

Онкохворому пацієнту чотири рази робили тест на коронавірус. Два з них дали негативний результат, два — позитивний.

Про це розповів директор Харківського обласного центру онкології Денис Скорий.

За його словами, лабораторні дослідження продовжуються.

Він стверджує, що чоловік помер від ускладнень онкологічної хвороби, ознак пневмонії не було. Через те, що була підозра на пневмонію, почали тестування:

"Під час першого тестування у нього був негативний результат, другий тест дав позитивний. Вчора зробили ще два тести у різних лабораторіях. На жаль, тести знову дали різні результати, тому на сьогодні якоїсь об'єктивної картини бути не може... Що стосується остаточного діагнозу, це принципово важливо, сьогодні була аутопсія (розтин — ред.), і під час аутопсії у пацієнта навіть не було пневмонії. Тобто причиною такого результату є низка ускладнень, які наклались одне на одну і спричинили незворотні процеси. Будуть проводитися подальші лабораторні дослідження, тому що якусь крапку треба поставити".

За словами Скорого, пацієнт — житель Харківської області, йому було до 60 років. До загибелі він місяць був в онкоцентрі. Корпус, де перебував чоловік, закрили для госпіталізації та продезінфікували. Більшість пацієнтів перевели до інших корпусів, тих, кого перевести не можна, залишили й також тестують на коронавірус, так само й медперсонал:

"На сьогодні весь медперсонал обстежується, частина медперсоналу перебуває на самоізоляції... Усі медпрацівники почуваються задовільно, не мають підвищення температури чи ознак якоїсь респіраторної інфекції". 

Онкоцентр продовжує працювати, проводяться операції. Скорий каже, за час карантину побільшало звернень із запущеними випадками:

"У період пандемії ми стикнулися з такою ситуацію, що запущених випадків стало в рази більше. Це пов'язано з тим, що у людей є певна боязнь заразитися коронавірусом. Але врешті пацієнт все одно потрапляє до нас, і ми лікуємо не стільки саму хворобу, скільки ускладнення. І результати, які ми можемо досягти, вони досягаються більшими фінансовими витратами та фізичними. І їх не порівняти з тим, коли пацієнти звертаються на ранніх стадіях".

Що відомо

  • 18 травня у Харківській ОДА сказали, що у пацієнта харківського онкоцентру підтвердили коронавірус.
  • 19 травня директор онкоцентру Денис Скорий повідомив Суспільному, що хворого, у якого перший ПЛР-тест підтвердив коронавірус, перевіряють на СOVID-19 повторно.
  • За даними МОЗ, люди із послабленим імунітетом, зокрема з онкологічними захворюваннями, належать до групи ризику і ймовірність розвитку тяжкої форми COVID-19 у них вища.

Автори: Олександра Новосел, Юлія Давидова

На початок