Зняти стрес та краще пізнати один одного: як якісно провести час із дітьми, якщо вимкнули світло

Зняти стрес та краще пізнати один одного: як якісно провести час із дітьми, якщо вимкнули світло

Зняти стрес та краще пізнати один одного: як якісно провести час із дітьми, якщо вимкнули світло
. ФОТО: life.pravda.com.ua

Стрес, невизначеність, страх та почуття тривоги від війни підсилюються в дітей у зв`язку з відсутністю електроенергії. Що потрібно робити батькам та як якісно провести час з дошкільнятами та підлітками, коли вдома немає світла, Суспільному розповіли практичні психологині Тетяна Бібік та Катерина Галкіна.

"Якщо вам страшно і не комфортно у темряві, і ви почуваєте себе насторожено, то діти відчувають ваше внутрішнє напруження і теж починають тривожитись. Тому заспокоюємо в першу чергу себе й створюємо комфортну атмосферу за допомогою свічок, гірлянд на батарейках та різних цікавих ілюмінацій, теплих ковдр, смачного чаю, щоб знизити свій рівень тривожності", – говорить практична психологиня та нейропсихологиня Тетяна Бібік.

Далі – з її слів.

Для дошкільнят

У деяких дітей, особливо дошкільного віку або учнів початкової школи, може наростати внутрішня напруга, що виникає внаслідок страху темряви. Тому важливо підібрати ігри, котрі допоможуть подолати страхи, знизити рівень напруги та сприятимуть покращенню стосунків у сім`ї.

Казкотерапія

Тут ідеться про терапевтичні казки, які допомагають дитині пізнати навколишній світ та полегшують розуміння й висловлювання своїх почуттів.

"Зовсім малим діткам можна розповісти казочку про чарівний промінець. Він ходить в гості в оселі до всіх людей по черзі. Іноді він відпочиває та спить у себе вдома. Також є терапевтична казка про хлопчика Тимошку, який потоваришував з темрявою".

Тілесна терапія

Заняття та вправи з тілесно-орієнтованої терапії допомагають відчути себе "тут і тепер" та стабілізувати рівень тривожності.

Обійми, поцілунки, дотики, ігри, в яких батьки і діти тісно контактують один з одним – це теж тілесна терапія. Обіймати дитину – означає передавати їй на психологічному рівні, що вона прийнята, потрібна. Обійми батьків заспокоюють, знімають стрес, роздратування, агресію.

Вправи, які допоможуть урізноманітнити тілесний контакт з дитиною:

  • Кенгуру – дитина сідає животиком до животика мами чи тата і міцно обіймає;
  • Люлечка – сісти за дитиною, обіймаючи її за спинку, можна погойдатися;
  • Обійми мене, сильніше, ніж я;
  • Діду-діду, де ти там, не морозь (щічки, носик, животик, ніжки) нам – дорослий каже слова, торкається до якоїсь своєї частини тіла. Діти називають її і також торкаються. Потрібно пройтись по всьому тілу;
  • Торкатися один одного "різними доторками": як зайчик, як змія, як лисиця хвостиком; Сніговик – "ліпимо" із тіла дитини сніговика. Просимо напружити всі м'язи, наче він змерз. А потім "гріємо сонечком": «а зараз вийшло сонечко, і сніговик тане». І дитина розслабляється.

Також важливо створити для дитини відчуття безпеки. Для цього можна погратися з підручними матеріалами, наприклад:

"Халабуда"

Це простір, куди дитина може сховатися і гратися. Доповнити цей простір можна м`якими подушками, ковдрами та гірляндами на батарейках, щоб максимально створити затишок. Також нехай дитина візьме до намету свої улюблені іграшки. Основна мета цієї практики – створення дитиною власноруч безпечного простору, в якому вона все контролюватиме. Зовсім маленьким діткам, які бояться наметів, можна запропонувати побудувати будиночок для їхньої іграшки.

Оберіг або талісман

Можна створити з дитиною оберіг власними руками. Його можна намалювати або склеїти з кольорового паперу, додаючи якісь цікаві наліпки. Важливо, щоб дитинка обрала саме ті кольори, які будуть асоціюватися у неї із безпекою, радістю. Також можна зробити оберіг, який буде нагадувати про маму або тата, коли їх не буде поруч. Це може бути браслет або кулон – щось, що не буде займати багато місця. В цій практиці головне – створювати цей талісман разом і пояснити дитині, що ця річ допомагає відчути зв`язок між вами. Що коли дитинка буде торкатися до цієї речі, то буде відчувати мамину або татову любов, навіть коли їх немає поруч.

Малювання світлом Можна придбати спеціальний планшет на ПВХ-основі з фотолюмінесцентним покриттям, по якому можна малювати світловим маркером і створювати чарівні візерунки.

Ігри з ліхтариком Імпровізований театр тіней, котрий можна проводити у двох варіантах: за допомогою фігур із пальців рук або заздалегідь підготувати фігурки улюблених героїв, наприклад, вирізати їх із картону та приклеїти на палички та відтворити казку.

Зняти стрес та краще пізнати одне одного: як якісно провести час із дітьми, якщо вимкнули світло
Гра в тіні з дітьми. ФОТО: mini-rivne.com

Пазли схованки

Сховайте частини пазла по кімнаті. Завдання дитини – за допомогою ліхтарика знайти всі частини та скласти їх у цілу картинку.

Для дітей підліткового віку також існують дієві варіанти, серед котрих кожен зможе обрати щось для себе, каже практична психологиня та тьюторка приватної школи "МудрАнгелики" Катерина Галкіна.

Далі – з її слів.

Читання книжок

Це прекрасна можливість обговорити вже прочитане, або прочитати разом те, що давно хотілося. І батьки матимуть можливість познайомитися із сучасними напрямками літератури, наприклад, коміксами манга. Читати ззаду наперед – це вихід з зони комфорту навіть для дорослого. Сьогодні існує багато безкоштовних додатків, які відкривають доступ майже до всіх літературних творів.

Настільні ігри

Настільні ігри стрімко повертаються у наше життя. І це не тільки вже знайома "Монополія". Гра "УНО" буде цікавою як молодшим дітям, так і підліткам та навіть батькам. Азарт, прагнення перемоги не залишать байдужими нікого. "Дженга" розвиватиме уважність та координацію. Сучасна гра "Мемологія" вчить ставитися з гумором до сьогодення. Серед настільних ігор багато рольових, що так нагадують улюблені підліткові ігри на телефоні. Зокрема, "Манчкін", "Мафія".

Зняти стрес та краще пізнати одне одного: як якісно провести час із дітьми, якщо вимкнули світло
Настільні ігри з дітьми. ФОТО: lordofboards.com.ua

Перегляд серіалів

Виявляється, що наш вибір "що б сьогодні подивитись" часто може збігатися з вибором підлітка, говорить Катерина.

"Як то було з серіалом "Венздей", який вразив не тільки юне покоління, але й багатьох дорослих. Таким чином ви не тільки долучаєтесь до інтересів вашої дитини, що є для неї надзвичайно важливим, але й маєте можливість побачити, які ідеї та погляди для неї цікаві, що саме вона може взяти для себе, переглядаючи той чи інший ресурс з серіалами або фільмами".

Арттерапія

Це не завжди саме терапевтичний напрямок. Вправи з арттерапії часто використовують для простого розслаблення після робочого дня, для того, щоб відповісти для себе на якісь питання. Тому спільне малювання з підлітком "Фракталів", розмальовка-антистрес, створення свого "Ідеального острова/міста" на папері дозволить не тільки спільно провести час без світла за цікавим заняттям, але й розкриє для батьків "цікавинки" вашої дитини, і ще більше зблизить з нею.

Кожна родина завжди має керуватися своїми можливостями, інтересами, прагненнями та поглядами на ті чи інші речі. Мами, наприклад, можуть з дівчатами дізнатися і спробувати для себе традиції Андріївських вечорниць, говорить Катерина. А тато з сином можуть зайнятися спортом – віджимання, армреслінг, навіть можна влаштувати мінізмагання з призами.

Будь-яка активність з дітьми не тільки допоможе перечекати час без світла. Вона може відкрити перед дитиною нові горизонти, прокласти нові шляхи розвитку.

Читайте також

Особливості святкування Нового року в умовах воєнного стану на Чернігівщині: рішення Ради оборони області

Підписуйтесь на Суспільне Чернігів і на інших платформах: Telegram, Facebook, Viber, YouTube.

На початок