На Миколаївщині триває проєкт відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину

На Миколаївщині триває проєкт відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину

На Миколаївщині триває проєкт відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину
. pixabay

Миколаївщина стала однією з шести областей України, де в 2019 році стартував пілотний проєкт "Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину". Він довів свою ефективність, і тепер його поширили на всю Україну. Про це в ефірі Українського радіо: Миколаїв розповіла директорка Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Миколаївській області Наталія Гнатуша.

  • Що таке відновне правосуддя?

Відновне правосуддя - це форма правосуддя, основною метою якої є створення умов для примирення потерпілого і правопорушника, а також усунення наслідків, спричинених кримінальним правопорушенням.

  • Як ця програма впроваджується на Миколаївщині і які є результати?

На Миколаївщині з лютого 2019 року відновне правосуддя впроваджувалося шляхом реалізації пілотного проєкту “Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину”. Цей проєкт затверджений спільним наказом Міністерства юстиції України та Офісу генпрокурора. Він поширювався на території шести пілотних областей, а вже з 28 квітня 2020 року дія його поширюється на всій території України.

На Миколаївщині триває проєкт відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину
chas-z.com.ua

За один рік роботи в Миколаївській області 21 неповнолітній взяв участь у пілотному проєкті.

  • Які показали результати?

Результати участі неповнолітніх у цьому пілотному проєкті тільки позитивні. 16 неповнолітніх примирилися із потерпілою стороною, уклали угоду про примирення і участь у проєкті - успішно пройшли програму ресоціалізації. На сьогодні частина з них звільнені від кримінальної відповідальності. У іншої частини суд ще розглядає справу. Думаю, що будуть позитивні рішення, адже сам наказ передбачає, якщо неповнолітній успішно проходить програму ресоціалізації, це є підставою для звернення прокурора до суду з клопотанням про звільнення неповнолітнього від кримінальної відповідальності.

  • Чому відновне правосуддя важливе не лише для неповнолітніх, а й для суспільства?

Якщо ми говоримо про цей пілотний проєкт, ми бачимо, що враховуються не тільки інтереси неповнолітніх, а й потерпілої сторони. Якщо зазвичай справа розглядається в суді, то нікого не цікавить, що відчуває потерпіла сторона, а застосування медіації, відновного правосуддя, дозволяє неповнолітньому і потерпілому примиритися. Він усуває наслідки, вчинені правопорушенням, відшкодовує шкоду. Потерпілий має можливість брати участь у процесі участі неповнолітнього у ресоціалізації, вносить свої пропозиції до заходів, які має пройти неповнолітній.

  • Які умови участі неповнолітніх у цьому пілотному проєкті?

Для участі у програмі є чотири умови: наявність потерпілої сторони, вчинення неповнолітнім злочину вперше - невеликої або середньої тяжкості, усунення наслідків правопорушення і відшкодування завданої шкоди, а також згода обох сторін кримінального провадження на участь у проєкті.

  • Як неповнолітній або його представник можуть дізнатися про можливість участі у проєкті?

Якщо умови кримінального провадження відповідають вищезазначеним умовам, тоді прокурор інформує неповнолітнього, його представника, потерпілу сторону про можливість участі у проєкті і залучення Регіональним центром з надання правової допомоги адвоката-посередника, який проводитиме процедуру медіації.

На сьогоднішній день органами прокуратури запропоновано більш ніж 70 учасникам кримінального провадження взяти участь у цьому проєкті. Тільки 21 учасник погодився на участь. В інших випадках, зазвичай, потерпіла сторона відмовляється від участі.
  • Які органи влади задіяні в цьому процесі?

Органи поліції, органи прокуратури, органи пробації, Центру з надання правової допомоги, центри соцслужб для сім'ї, дітей та молоді, центри соціально-психологічної реабілітації дітей, громадські організації і благодійні фонди, діяльність яких спрямована на розвиток особистості і ресоціалізації неповнолітніх.

  • Яка роль медіації у цьому процесі?

Головна мета відновного правосуддя та медіації - запобігання в майбутньому правопорушень та порозуміння сторін. Найкраще, що відбувається в медіації - коли медіатор, як посередник, відходить у бік, і сторони починають розмовляти. Потерпіла сторона у відновному правосудді є головною, вона може висловити свої емоції. Відшкодування шкоди найчастіше відбувається не в розумінні повернення грошей чи речі, а у вибаченні. Медіація - це процес спілкування між потерпілою особою та правопорушником, який відбувається на певних засадах: добровільність, доброзичливість, безоціночність, - розповіла адвокатка–медіаторка Наталя Степіна.

Там, де відбулась медіація і неповнолітній звільнився від кримінальної відповідальності, кожен такий випадок можна назвати успішним. У нас на сьогодні таких справ 14, по яким прийняті позитивні рішення, - каже директорка Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Миколаївській області Наталія Гнатуша.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

На початок