У МОЗ обіцяють послабляти карантин кожні 10 днів

У МОЗ обіцяють послабляти карантин кожні 10 днів

У МОЗ обіцяють послабляти карантин кожні 10 днів
. УНІАН

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив, що поетапне послаблення карантину планується кожні 10 днів. З 22 травня відновлять роботу громадського транспорту та відкриють дитсадки.

За його словами, МОЗ розробило чіткі критерії пом'якшення карантину, їх ухвалять на найближчому засіданні уряду.

"Є чотири етапи пом'якшення карантинних обмежень, кожному з них відповідають певні критерії. Завантаженість ліжок з хворими на COVID-19 має бути не більше ніж 50%, кількість тестувань за останні 7 днів на 100 тисяч населення має бути на рівні 15. Кількість нових випадків за останні 7 днів, так званий Р-показник, має бути на рівні 0,9-1", — розповів він.

"Наступний етап буде 22 травня (попередній був 11 травня). Узагалі всі етапи ми розраховували, виходячи з 10 днів. Чому саме 10 днів? Бо це той термін, за який ми у змозі, на основі аналізу інформації, чітко визначитися, чи ми готові до переходу до наступного етапу", — пояснив міністр.

Степанов зазначив, що з 22 травня планується дати дозвіл на проведення спортивних змагань (без глядачів), відкриття готелів (без роботи ресторанів), проведення ЗНО, а також дозвіл на повноцінне відновлення громадського транспорту і відкриття дитячих садків.

Він не виключив відновлення роботи метро, але за умови, якщо місцева влада забезпечить усі критерії, які вимагатиме МОЗ.

"У постанові уряду, яку ми рекомендуватимемо ухвалити, буде чітко визначено, що всі заходи, які ми дозволяємо, можливі тільки за дотримання протиепідеміологічних правил. А саме: масочного режиму, соціальної дистанції, дезінфекції антисептиками та дотримання решти правил", — сказав Степанов.

Він додав, що також будуть правила, як користуватися громадським транспортом, як проводити спортивні змагання тощо, і МОЗ вимагатиме їх дотримання.

Станом на ранок 14 травня в Україні зареєстровано 16 847 випадків коронавірусної інфекції COVID-19, з них 422 — за останню добу.

Що відомо

  • Президент Володимир Зеленський заявив, що наступний етап послаблення карантинних обмежень планується з 22 травня.
  • 25 березня уряд ввів надзвичайну ситуацію та карантин в Україні. Нині його продовжено до 22 травня з послабленнями.
  • Кабінет міністрів 13 травня пом'якшив умови перебування людей на вулицях та на літніх майданчиках ресторанів.
  • Збільшиться кількість людей, які можуть пересуватися вулицею разом. Раніше гуляти дозволялося не більш як двом особам, тепер дозволено вісьмом.
  • У столиці після 22 травня планують у кілька етапів відновити роботу всього громадського транспорту в рамках послаблення карантину.
  • Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що ситуація з коронавірусом в Україні розвивається за сценарієм Польщі, що набагато краще, ніж в інших країнах, зокрема в Іспанії та Італії.
  • Українці розповіли про ставлення до дій влади в умовах загрози коронавірусу і те, як змінилися їхні доходи під час карантину.
  • Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила епідемію вірусу COVID-19 пандемією.

На початок