Президент РФ Путін хоче використати тему перемовин, аби погіршити стосунки Києва із партнерами — ISW

Президент РФ Путін хоче використати тему перемовин, аби погіршити стосунки Києва із партнерами — ISW

Президент РФ Путін хоче використати тему перемовин, аби погіршити стосунки Києва із партнерами — ISW
. Президент РФ Володимир Путін під час виступу на церемонії "приєднання" Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей до РФ 30 вересня 2022 року в Москві, Росія. Фото: АР.

Президент РФ Володимир Путін послідовно використовує заклики до переговорного процесу, щоб ізолювати Україну від підтримки партнерів, трактуючи позицію Києва як відмову від поступок.

Про це повідомляє американський Інститут вивчення війни (ISW).

Зазначається, що Росія також, ймовірно, прагне використати припинення вогню та вікно для перемовин, щоб дати російським військам час для відновлення та поновлення наступальних операцій, тим самим позбавивши Україну ініціативи.

Водночас за даними ISW, ухвалення угоди про припинення вогню станом на зараз є вкрай малоймовірним, і президент РФ це розуміє.

"Більш імовірно, що Путін роздмухує дискусії про припинення вогню насамперед у межах інформаційної операції, спрямованої на посилення розколів між Україною та її прихильниками", — вважають в ISW.

В Інституті вивчення війни додали, що російський президент, можливо, розраховує на фактичні перемовини у 2023 році, але після того, як російські війська, на думку Путіна, зможуть надійніше закріпитися на окупованих територіях.

Що відомо про заклики до перемовин з Росією

  • Раніше ЗМІ повідомляли, що адміністрація президента США Джо Байдена приватно закликає українську владу заявити про свою готовність вести переговори з Росією. Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що ті, хто ширять чутки про кулуарні домовленості щодо можливих перемовин з РФ не враховують думку українців.
  • Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що на тлі російських обстрілів енергетичної інфраструктури ідея мирних переговорів з Росією стає абсурдною.
  • Федеральний президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр вважає неприпустимими мирні перемовини між Україною та Росією на даному етапі війни, оскільки вони легітимізують втрату українських територій.
  • Водночас президент Франції Еммануель Макрон наполягає на продовженні діалогу з Путіним.
  • 4 грудня держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що російське політичне керівництво не виявляє жодного інтересу до мирного врегулювання війни в Україні, ігноруючи пропозиції української сторони.
На початок