У Мгарському монастирі УПЦ на Полтавщині СБУ провело безпекові заходи: що відомо

У Мгарському монастирі УПЦ на Полтавщині СБУ провело безпекові заходи: що відомо

У Мгарському монастирі УПЦ на Полтавщині СБУ провело безпекові заходи: що відомо
. Фото: Суспільне Полтава, Мгарський Спасо-Преображенський монастир

У Мгарському Спасо-Преображенському чоловічому монастирі Української православної церкви співпрацювали з працівниками Служби безпеки України, які провели в установі контррозвідувальні заходи. Правоохоронцям надавали доступ до усіх приміщень та документів, розповів Суспільному насельник монастиря Вікентій.

5 грудня Служба безпеки України провела обшуки в об‘єктах Української православної церкви у Полтавській області. Це, зокрема, у єпархіальному управлінні Кременчуцької та Лубенської єпархій, а також Мгарському Спасо-Преображенському чоловічому монастирі, що біля Лубен.

У Мгарському монастирі УПЦ на Полтавщині СБУ провело безпекові заходи: що відомо
У Мгарському монастирі УПЦ на Полтавщині СБУ провело безпекові заходи. Фото: Суспільне Полтава

Контррозвідувальні заходи правоохоронці почали зранку.

"Ми ходили до храму, до корпусу співробітників, де хто працює. Перевіряли документи, хто ми, що ми, чим ми займаємося. Так само у храмі, по усіх приміщеннях. Чи щось під час обшуків вилучили? Я не бачив, ніхто нічого не казав, при мені точно нічого. А що у нас вилучати? Добре, що це офіційно і можна показувати на загал, бо біда нашої спільноти зараз в тому, що дуже багато надуманих речей видаються на загал", — каже насельникченець монастиря, який постійно проживає в обителі Мгарського Спасо-Преображенського монастиря УПЦ Вікентій.

У Мгарському монастирі УПЦ на Полтавщині СБУ провело безпекові заходи: що відомо
У Мгарському монастирі УПЦ провело безпекові заходи. Фото: Суспільне Полтава

"Заходи з протидії діяльності спецслужб Російської Федерації, які можуть здійснюватися на території нашої держави. Спільно із релігійними представниками було проведено огляд приміщень, а також людей, які там знаходилися, з метою підтвердити або не підтвердити інформацію стосовно можливого знаходження на таких об’єктах людей, які діють на шкоду державним інтересам. А також можливий факт знаходження на таких об’єктах предметів, які заборонені до обігу", — говорить речниця управління СБУ на Полтавщині Інна Усова.

За словами Інни Усової, результати перевірок мають повідомити згодом.

Що відомо

  • 15 листопада СБУ відкрила кримінальне провадження щодо співів із прославлянням Росії під час богослужіння у Києво-Печерській Лаврі. Спів містить рядки "Звон плывёт, плывёт над Россиею, пробуждается матушка – Русь".
  • Згодом працівники СБУ перевірили монастир УПЦ МП на Закарпатті, у якому чорниці закликали до "пробудження матушки Русі". В СБУ заявили, що знайшли там пропагандистські матеріали, авторства російських діячів і видані російськими друкарнями. У церкві УПЦ МП в Івано-Франківську правоохоронці знайшли антиукраїнську агітаційну літературу. Ще в трьох областях у єпархіях УПЦ МП виявили кремлівські методички та нацистську символіку.
  • 2 грудня президент Зеленський ввів у дію рішення РНБО про заборону діяльності в Україні релігійних організацій, афілійованих з Росією. Впродовж двох місяців на розгляд Ради мають внести відповідний законопроєкт. У рішенні йдеться, що РНБО доручила правоохоронцям "активізувати заходи з виявлення підривної діяльності російських спецслужб у релігійному середовищі України".
  • Увечері 2 грудня Києво-Печерську Лавру зареєстрували як монастир Православної церкви України (ПЦУ).
На початок