Лишатися (не) можна: працівники одеського театру розповіли, як створювалася вистава про херсонців

Лишатися (не) можна: працівники одеського театру розповіли, як створювалася вистава про херсонців

Ексклюзивно
Лишатися (не) можна: працівники одеського театру розповіли, як створювалася вистава про херсонців
. Фото: Херсонський Обласний Музично-Драматичний театр

1 та 2 грудня на сцені Одеського Українського Музично-Драматичного театру відбулась прем'єра вистави "Лишатися (не) можна", що розповідає про досвід життя під окупацією співробітників Херсонського Обласного Академічного Музично-Драматичного театру ім. М. Куліша. Про процес створення Суспільному в ефірі "Українського радіо Одеса" розповіли режисер вистави Євген Резніченко та київська акторка Римма Зюбіна.

Єдиною запрошеною акторкою для вистави стала київська акторка Римма Зюбіна, вона розповідала реальну історію заступниці директора Херсонського театру.

"Це документальна вистава. Вона унікальна дійсно, тому що дуже багато документальних вистав існує в світі, але тут всі актори, які є, розповідали свої власні історії, окрім мене хіба що, тобто усе, що тут відбувалось, дійсно відбувалось із співробітниками Херсонського Музично-Драматичного Театру ім. М. Куліша. В цьому і є цінність, що ми маємо в одній родині, в одному колективі такі різні історії. Різні історії неприйняття окупації, різні історії своєї внутрішньої боротьби із цим", – розповідає Римма Зюбіна.

Режисером виступив херсонець Євген Резніченко. За його словами, почали роботу над проєктом розпочали через кілька місяців після початку повномасштабного вторгнення.

"Дуже важко якось дати характеристику процесу створення цієї вистави, адже він народився сам собою і дуже органічно, оскільки на початку роботи це була інша п'єса, від якої по шматочках ми поступово відмовлялись, спілкуючись з акторами. Вони розповідали свої історії, про свій досвід. Ми зрозуміли, що це без прикрас і буде дуже доречно, якщо вони вийдуть і розкажуть це", – пояснює ідею вистави Євген Резніченко.

Сценарій вистави охоплює декілька історій співробітників театру від початку російського вторгнення до евакуації на підконтрольну Україні територію.

"Є дуже розповсюджена історія, що на Півдні і Сході дуже чекали на прихід руського міра, що ми всі тут такі ждуни. Але своєю виставою ми показуємо, що це не так, ми розповідаємо історію мітингів, адже люди дуже довго виходили, протестували перед озброєними людьми і виказували свою громадянську позицію. Мені здається, про це дуже потрібно розповідати", – каже Євген Резніченко.

Після звільнення Херсона співробітники Херсонського театру повертаються до роботи у своєму місті. План роботи для цього встигли підготувати.

"Вони назвали його просто руський тєатр, і вони хотіли його зробити таким, але нічого в них не вийшло. Я щасливий з того, що театр – це не будівля, це люди. Ось цей дух і ви бачите, як люди, херсонці, опиралися...Але тепер ми повертаємось, аби працювати для херсонців, спочатку в бомбосховищі, але вже в 10 числах ми хочемо зіграти першу виставу", – розповів директор Херсонського Обласного Академічного Музично-Драматичного театру ім. М. Куліша Олександр Книга.

Читайте також

  • Бригада тероборони з Одеси, яка звільняла Херсон, отримала бойовий прапор
  • "Нас зустрічали, як супергероїв": історія командира одеського підрозділу, який звільняв Херсон
  • "Стріляють щодня": в Одесу масово виїжджають жителі Херсона

Читайте нас у Telegram, Viber, Facebook та Instagram: головні новини Одеси та області

На початок