Працевлаштування на Миколаївщині. Що відомо

Працевлаштування на Миколаївщині. Що відомо

Працевлаштування на Миколаївщині. Що відомо
. Фото: Миколаївський обласний центр зайнятості/Facebook

У Миколаївській області станом на 23 листопада зареєстровано 13,5 тисяч безробітних. Загалом від початку 2022 року послугами служби зайнятості скористалося понад 39 тисяч жителів області.

Про це кореспондентам Суспільного розповіла начальниця відділу організації сприяння працевлаштуванню Миколаївського обласного центру зайнятості Ірина Валах.

"Цього року кількість безробітних, зареєстрованих у службі зайнятості, зменшилася у порівнянні з 2021 роком. Це говорить про те, що дуже багато мешканців області виїхали до інших регіонів", — говорить Ірина Валах.

За словами фахівчині, 76 відсотків — це жінки у віці 35-45 років. Більшість мають вищу освіту. До повномасштабного вторгнення співвідношення жінок і чоловіків було приблизно однакове.

13,5 тисяч безробітних. Яка ситуація з працевлаштуванням у Миколаєві
Стенди з вакансіями. Фото: Суспільне Карпати

Вакансій стало менше, бо чимало роботодавців виїхали або припинили свою діяльність. Ірина Валах каже, що по області налічується близько 400 вакансій, більшість належить до робітничих професій.

"Це електрогазозварники, слюсарі, електромонтери. Хоча є й вакансії для людей з вищою освітою. Лікарів багато потрібно, бухгалтерів, економістів. Також потрібні оператори заправних станцій, охоронці", — розповідає Ірина Валах.

На сайті Державної служби зайнятості доступний новий сервіс — єдиний портал вакансій.

13,5 тисяч безробітних. Яка ситуація з працевлаштуванням у Миколаєві
Єдиний портал вакансій. Скріншот з сайту державної служби зайнятості

"Функціонал сайту дозволяє знайти інформацію про роботу відповідно до регіону, галузі та рівня заробітної плати. Вакансії оновлюються в режимі реального часу, там акумулюється більшість наявних вакансій", — каже Ірина Валах.

У Миколаївській області станом на 23 листопада на обліку служби зайнятості перебувають майже 600 внутрішньо переміщених осіб. Наразі кожний четвертий працевлаштований.

13,5 тисяч безробітних. Яка ситуація з працевлаштуванням у Миколаєві
Жінка біля стенда з вакансіями. ФОТО: Суспільне Чернігів

Рішенням Уряду запроваджено програму компенсації витрат роботодавцям на оплату праці та працевлаштування внутрішньо переміщених осіб.

"На сьогодні (23 листопада — ред.) таку послугу вже отримали 104 роботодавці за працевлаштування 187 внутрішньо переміщених осіб. На компенсацію оплати праці профінансовано більш як два мільйони гривень", — говорить Ірина Валах.

Мінімальний розмір допомоги по безробіттю становить одну тисячу гривень, максимальний — шість з половиною тисяч гривень. Розраховують розмір відповідно до страхового стажу та рівня заробітної плати за рік перед зверненням до служби зайнятості.

Читайте також

"Жителі потроху повертаються до вільного життя". Як триває відновлення деокупованих громад на Миколаївщині

Деокупована Миколаївщина: як Горохівська громада повертається до життя

Без електро- і газопостачання в Киселівці. Як живуть люди в селі на Миколаївщині

Слідкуйте за новинами Суспільного Миколаїв у Telegram, Viber, YouTube та Instagram.

На початок