У Миколаєві готують операторів дронів

У Миколаєві готують операторів дронів

У Миколаєві готують операторів дронів
Один з бійців долає віртуальну локацію. Фото: Олександр Гордієнко/Суспільне Миколаїв

Операторів дронів у Миколаєві готують у декілька черг. Це представники різних підрозділів Збройних сил України та тероборони.

Про це з навчального класу повідомив кореспондент Суспільного.

Зараз в навчальному класі три бійці. Це діючі військовослужбовці. Перед тим, як їм дадуть пілотувати справжніми дронами, чоловіки мають опанувати маневри на різних віртуальних локаціях. Вони відрізняються складністю проходження дистанції, висотами, перешкодами. Це четверте заняття групи станом на 22 листопада.

У Миколаєві готують операторів дронів
Бійці за комп'ютерами вчаться керувати дронами. Фото: Олександр Гордієнко/Суспільне Миколаїв

Вчиться маневрам та управлінню військовослужбовець ЗСУ Сергій. Чоловік розповідає про особливості та складнощі навчального процесу: "Напевне звикнути до управляння джойстиком найбільше. Моторика пальців. Одночасно відповідати за вісь вертикальну та горизонтальну важкувато. А так, начебто нічого".

У Миколаєві готують операторів дронів
Для навчання використовують джойстик аналогічний тому, яким керується справжній дрон. Фото: Олександр Гордієнко/Суспільне Миколаїв

Для первинної підготовки операторів дронів потрібен ноутбук, програмне забезпечення та джойстик. Перед тим, як ці чоловіки вправлятимуться зі справжніми дронами, вони мають відпрацювати на симуляторі 100 годин. Заняття триває півтори. Інструктор з псевдо "Теша" пояснює, що таке FPV-дрон, який застосовуватимуть бійці.

"FPV-дрон — це некомерційний варіант дронів. Якщо комерційні дрони допомагають тобі літати, то в цьому випадку ти сам пілот. Ти повністю пілотуєш, ти контролюєш усю ситуацію, ти дивишся через передню камеру, яка фіксована. І це доволі складно для пілотування. Але хлопці навчаються", — пояснює інструктор.

У Миколаєві готують операторів дронів
На екранах різні локації з перешкодами. Фото: Олександр Гордієнко/Суспільне Миколаїв

В реальному житті існує низка факторів, які можуть негативно впливати на пілотування: дощ, вітер, птахи, листя. Якщо йдеться про польоти в місті — то дроти тощо. Всі ці фактори враховують під час навчання.

Сорокадворічний Валерій служить з третього дня повномасштабного вторгнення окупантів. Каже, що навчання дається нелегко, але прогрес є. Чоловік жартує, що молодь опановує пілотування швидше, бо грає у відеоігри на приставках.

"Прийшов сюди, щоб діставати до них (російських військ — ред.) здалеку. Бо вони ж не підпускають ближче. А в окопі сидіти, чекати, поки вони прийдуть — то чекати довго. Найкращий захист — напад", — пояснює свою мотивацію чоловік.

Дрони мають безліч технічних відмінностей, модифікацій, типів ураження, — говорить інструктор. Програма дозволяє аналізувати кожен виліт оператора на симуляторі. Оператори дронів можуть спостерігати свій прогрес та статистику: скільки разів "розбився", за який час подолав коло.

Навчальний клас працює близько двох місяців. Протягом дня сюди приходить по декілька груп. Найбільше охочих опанувати пілотування дронами тут з сухопутних військ, розповів інструктор "Теша".

Читайте також

Депутати Миколаївської міської ради проголосували за проєкт рішення бюджету громади на 2023 рік

За громадянську мужність та самовідданість. Житель Снігурівки, що на Миколаївщині, отримав державну нагороду

"Нас так обстрілювали, нас так убивали тут". Жителі звільненої Снігурівки на Миколаївщині про життя в окупації

Слідкуйте за новинами Суспільного Миколаїв у Telegram, Viber, YouTube та Instagram.

На початок