На Львівщині облаштували 30 квартир для переселенців

На Львівщині облаштували 30 квартир для переселенців

На Львівщині облаштували 30 квартир для переселенців
. Суспільне Львів

У селі Неслухів, що на Львівщині, відкрили соціальне житло для вимушених переселенців. Там облаштували 30 квартир, де житиме майже сотня людей. Зокрема, сім'ї з дітьми та люди похилого віку з регіонів, де відбуваються бойові дії. До цього вони жили у комунальних приміщеннях, непридатних для довготривалого проживання.

На нове житло очікує Тетяна Савченко. Наприкінці березня жінка з родиною та десятимісячною донькою переїхала на Львівщину з Маріуполя.

"Це було дуже складно. Ми йшли довго під обстрілами пішки, дитина на руках. Ми йшли без речей, без нічого. І нам трапився волонтер, який безплатно завіз нас до Запоріжжя. Нам дуже пощастило. Ми багато блокпостів проїхали. Там страшно було їхати. На блокпостах навіть роздягали, ну мого чоловіка. Доїхали сюди. Тут набагато спокійніше, тихо", — каже Тетяна Савченко.

Після приїзду на Львівщину родина спочатку жила у школі, потім — у старій хаті в селі.

"Там не було умов. Ні пічки, ні газу. Туалету і душу теж не було. Старі вікна були. А коли сюди зайшла, тут дуже красиво", — каже жителька Маріуполя.

Переселенка з Маріуполя Тетяна Савченко
Переселенка з Маріуполя Тетяна Савченко. Суспільне Львів

Соціальне тимчасове житло отримав і Андрій Качмарьов з Дружківки Донецької області. Чоловік сам виховує дітей. Родина виїжджала потягом під обстрілами. Поселились спочатку у школі, потім — в приміщені сільської ради. Тепер з доньками житиме у соціальному житлі. У квартирі є усе необхідне: меблі, побутова техніка, а також своя кухня і санвузол.

"Прекрасно. Тепло і покупатися можна. От ми як в школі жили, то було два душі, а нас там було більше ніж триста людей. Спали на матрацах на підлозі", — каже Андрій Качмарьов.

Андрій Качмарьов з доньокою
Андрій Качмарьов з доньокою. Суспільне Львів

Раніше занедбане приміщення перетворили у нове соціальне житло за 16 мільйонів гривень.

"Вартість ремонту — 16,1 мільйонів гривень. З них 13,7 мільйонів — це кошти громадських благодійних організацій. А 2,4 мільйони — гроші з обласного бюджету", — каже начальник Львівської ОВА Максим Козицький.

Житло для переселенців відремонтували за 16 мільйонів гривень
Житло для переселенців відремонтували за 16 мільйонів гривень. Суспільне Львів

Ремонтні роботи тривали 4 місяці.

"Це — справді дім. Тут є 30 мініквартир для 30 родин. Кожна родина буде мати власну кухню, власний санвузол. Це зроблено за благодійні кошти. Благодійники — всі іноземці. Є три донори — це все італійські організації", — каже засновниця БФ "Запорука" Наталія Оніпко.

На Львівщині є ще близько 10 тисяч переселенців, які живуть у непристосованих для тривалого проживання приміщеннях і потребують нового житла.

"Зараз 25 об'єктів перебувають в ремонтах і це дасть змогу розселити до кінця року близько 5 тисяч людей. Переважно це довгобуди або незавершене будівництво, установи профтехосвіти, які ремонтуються за кошти обласного бюджету і благодійних організацій", — додає Максим Козицький.

Для переселенців це тимчасове житло. Після перемоги відремонтовані приміщення перейдуть місцевій громаді.

Читайте також

"Солдатам в окопах має бути тепло". Підприємці зі сходу шиють зимовий одяг для ЗСУ у Львові

Переїхали понад 200 підприємств. Як український бізнес релокували на Львівщину

На початок